Ankara’da nefes almak çok zor: Şehrin %3’üne sıkıştık!

Ankara’da nefes almak çok zor: Şehrin %3’üne sıkıştık!

Ankara Kent Konseyi’nde, İklim Dostu Ankara Sürdürülebilir Turizm Paneli gerçekleşti. Panelde konuşan konsey başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Kentleşme oranı %88 olan Ankara’da, insanlar yüzölçümünün yüzde 3’üne sıkışmış durumda” dedi.

Ankara Kent Konseyi’nde, Turuncu Bayrak, Turizm Otel Yöneticileri Derneği ve OtelZ katkılarıyla İklim Dostu Ankara Sürdürülebilir Turizm Paneli gerçekleşti. Panelde iklim krizi hakkında problemler ele alındı, Ankara’nın durumu değerlendirildi. İklim krizi ve Ankara’daki etkisinden bahseden Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Kentleşme oranı yüzde 88 olan Ankara’da, insanlar yüzölçümünün yüzde 3’üne sıkışmış, birbirini nefessiz bırakmış bir durumda” dedi.

iceri-001.jpg

Panelin ikinci kısmında İklim Gazetecisi Yasemin Mistıkoğlu Moderatörlüğünde İklim Dostu Turizm Oturumu gerçekleşti. Ankara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Atilla Aytun, Çevre Mühendisi İlkim Yiğit ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz yaptıkları çalışmalar, sorunlar ve çözüm önerileri hakkında konuşma yaptı.

ara-001.jpg

“AFİYET OLSUN, İSRAF OLMASIN”

Açılış konuşmasında konuşan Turuncu Bayrak Kurucusu Ali Akgün, “Cumhuriyetin başkenti Ankara’da yapmaktan gurur duyuyoruz. 2016 yılında afiyet olsun, israf olmasın düşüncesiyle yola çıktık. Plastik atığını yüzde 30 azaltmak, su kaybını yüzde 20, kâğıt tüketimini yüzde 10 önleyeceğimiz usul esas uygulamalarımız olan özel bir zincirimiz var, onunla devam edeceğiz. Dünya iklim modelini uygulayacağız. Ankara’da bunu yaparak da şehir otellerinde aslında bir model başlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

ara3-001.jpg

“GELECEĞE ODAKLANMALIYIZ”

Köprü çözümler üretmeliyiz diyen Turizm Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Savaş Çolakoğlu, “Dikkatli baktığımız zaman iklimin bizim için ne kadar önemli ve değerli olduğunu görebiliyoruz. 2022 rakamlarına baktığımızda ülkemizde yüzde 30 ila 40’a yakını yiyecek içecek işletmelerinde yapılan tüketimler sonucu ortaya çıkan olumsuzluklardır. Bu konuya Ankara özeline indirdiğiniz zaman Ankara’da 534 tesisimizde 30 bine yaklaşan odamız ve 58 bin 500’e yakın yatak kapasitesi bulunuyor. Dolayısıyla Ankara yadsınamaz derecede de yatak kapasitesine sahip olan bir şehir. Bu kadar çok yatağın olduğu bir şehirde tüketim oranı oldukça yoğun olacaktır. Bugüne değil geleceğe odaklanmalıyız ve köprü çözümler üretebileceğimiz birtakım aktivitelerde bulunmamız gerekiyor. 2023 yılı ve bundan sonraki süreç içerisinde gerçekten iyi analizler yapmamız gerekiyor. Yeni seyahat alışkanlıklarının günümüzde artarak devam ettiğin görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

basliksiz-1-001.jpg

“OLDUKÇA HASSAS OLMAMIZ GEREKİYOR”

İklim değişikliği sadece bir çevre krizi değil, ticaretten ulaşıma enerjiden eğitime kadar her şeyi etkilediğini belirten Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Afiyet olsun israf olmasın diye başladı bu hikâye. Bugün itibariyle 500’e yakın etkinliğe imza attık. Doğa bizi sabırla izliyor ve çözüm bulmamızı bekliyor. Doğanın sınırsız sabrı var. Gelecek nesillerin nefes alma özgürlüğünü alıyoruz.

Onlara yaşanılmayacak bir çevre bırakıyoruz. Bu konuda oldukça hassas olmamız gerekiyor. Kötü konuşmak zorundayız, çünkü başka türlü tedavi olmayacağız. Ülkece hem en sıcak günlerimizi hem de en soğuk günlerimizi yaşadık. Onun için iklim dostu Ankara'dan önce iklim dostu insanlarla birlikte olacağız. İklim değişikliği sadece bir çevre krizi değil, ticaretten ulaşıma enerjiden eğitime kadar ilgilendiren bir problemdir. Buğun için baktığımızda yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermeye mahkumuz. Kentlerde yaşayan insan sayısının artması kaçınılmaz olarak etkiliyor. Dünyadaki kentleşme oranı yüzde 56, Türkiye’de yüzde 93, Ankara’da ise yüzde 88 olarak görünüyor. Ankara’da insanlar yüzölçümünün yüzde 3’üne sıkışmış, birbirini nefessiz bırakmış bir durumda” ifadelerine yer verdi.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.