Ankara’da kaçak ayakkabı üretimi yok: Hepsi kayıt altında
Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, ayakkabı sektöründe yaşanan sorunlara yönelik alınacak önlemleri gazetemize değerlendirdi. Hüseyin Uzun, “Ankara’da ayakkabı üretiminde bir tane kaçak işyeri yok” dedi.
Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) işbirliğiyle düzenlediği Ayakkabı Sektöründe Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nda, ayakkabı ürünlerinde tüketici şikayetlerinin asgari seviyeye düşürülmesi ve sahte ayakkabı üretimi ile satışının engellenmesine yönelik tedbirler alınması gerektiği duyuruldu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Hüseyin Uzun, alınan kararları olumlu karşıladığını belirterek “Biz istiyoruz ki Türkiye’de artık kayıt dışı ne istihdam yapılsın ne üretim yapılsın. Ankara’da ayakkabı özelinde kayıt dışı üretim yapan bir firma yok. Bunun lokomotifi İstanbul ve bazı Güneydoğu illeri” dedi. Kayıt dışı üretim ve istihdamın ekonomiye ciddi darbe vurduğunu vurgulayan Uzun, önerilerde bulundu.
AYAKKABIDA KAÇAK ÜRETİM YOK
Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, “Biz istiyoruz ki Türkiye’de artık kayıt dışı ne istihdam, ne üretim yapılsın. Ankara’da ayakkabı özelinde kayıt dışı üretim yapan bir firma yok. Bunun lokomotifi İstanbul ve bazı Güneydoğu illeri. Burada öyle bir rant oluşturdular ki devlet ciddi anlamda zarar ediyor. Ankara’da ayakkabı üretiminde bir tane kaçak işyeri yok. Ancak çantada 30-35’e yakın yabancı uyruklu misafirlerimizin atölyeleri var. Suriye’deki savaşın ardından yaşanan göçle birlikte kayıt dışı üretim arttı. Çünkü bunlar kaçak çalıştırıyor” diye konuştu. Oda olarak kayıt dışı üretim yapan işyerlerini takip ederek kayıt altına aldıklarını fakat tam olarak başarılı olamadıklarını belirten Uzun, bu atölyelerin takibinin zor olduğunu sözlerine ekledi.
DARBE VURUYORLAR
Taklit ürünlerle sahte ürünlerin farklı olduğunu ifade eden Başkan Hüseyin Uzun, “Taklit ürünlerin yapılmasına bir karşıtlığımız yok ama devletin denetiminde olmalı. Gençliğimiz spor ayakkabısına yöneldi. Türkiye’de yerli üretim ürün giyilmemeye başlandı. Bununla birlikte yurtdışından kaçak giren ürünler de son zamanlarda arttı. Bunlar da yerli üretime öyle bir darbe vurdu ki, bizim ihracatımız son bir senede yüzde 20-30 oranında düştü. Ülkemizi ilgilendiren konu yurtdışından kaçak gelen ürünler ve burada sahte üretim yapan kişiler. Bunlar ekonomiye, katma değere ve istihdama zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
HERKES KAZANIR
Uzun, ayakkabı sektöründe hem vatandaşın hem de perakendecilerin sıklıkla kartla ödeme yaptığını dile getirerek, “Bir tarafta 4-5 bin TL’lik ayakkabı, diğer tarafta 200 TL. Bugün 200 TL’ye ayakkabı olur mu? Sonrasında tüketici hakem heyetine başvuruyor. Tüketiciden fiş isteniyor. Fakat fiş ortada yok. Burada bankalarla anlaşılarak komisyon düşürülmeli, kartlı alışverişlerde taksit sayısı uzatılmalı. Böylece kartla ödeme sistemi toptancılara teşvik edilir. Burada hem devlet hem de halk kazanır. Çünkü esnaf kayıt altına alınmış olur. Kartlı satışlarda böylece vatandaşa fişsiz ürün satılamaz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.