Ankara'da iki müzeye zam

Ankara'da iki müzeye zam

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere Ankara Cumhuriyet Müzesi’nin giriş ücretine yüzde 20, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin giriş ücretine ise yüzde 50 zam yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türkiye genelindeki pek çok sayıda müze ve ören yerlerinin giriş ücretlerine yüzde 50 civarında zam yapıldı. 3.5 yıl aradan sonra gelen bu zam 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak. 

ANKARA’DA İKİ MÜZEYE ZAM GELDİ

İlgili bakanlık tarafından açıklanan zamlı listeye göre Başkent’teki iki müzenin giriş ücretlerinde değişikliğe gidildi. Türkiye’de en çok ziyaret edilen 10 müze arasına giren Ankara Cumhuriyet Müzesi’nin giriş ücreti gelen yüzde 20 zamla 5 liradan 6 liraya; Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin giriş ücreti ise yüzde 50 zam ile 20 liradan 30 liraya yükseldi. 2017 yılında en çok ziyaret edilen 10 müze arasında 5. sırada olan Ankara Cumhuriyet Müzesi’ni 360 bin kişi, aynı listede 9 sırada yer alan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ise 189 bin kişi ziyaret etmişti. 

MÜZEKART’A DA ZAM

Müzekart’a da zam geldi. 50 lira olan Müzekart’ın yeni fiyatı 70 lira oldu. İndirimli olan Müzekart ise 20 liradan 30 liraya yükseldi. 

CUMHURİYET MÜZESİ 1981’DE ZİYARETE AÇILDI

Ankara Cumhuriyet Müzesi, 1923'te mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak tasarlanan ve inşa edilen bu bina I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz kalması nedeniyle, II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924'te yeniden düzenlendi. Yapı, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı ahşap tavan süslemesi, kemerler, saçaklar ve çinilerin yer aldığı bölümlerle bu dönemin mimari özelliklerini yansıtıyor. Bu meclis binası, önemli yasaların çıkarılması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili sisteme geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylarının yaşandığı yerdir. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürdü. 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açıldı.

DÜNYANIN SAYILI MÜZELERİNDEN BİRİ  

Anadolu Medeniyetleri Müzesi 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre'nin Lozan kentinde 68 Müze arasında birinci seçilerek "Avrupa'da Yılın Müzesi" unvanını elde etti. Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, Anadolu arkeolojik eserleri Paleolitik Çağdan başlayarak günümüze kadar, kronolojik bir sırayla sergileniyor. 2015 – Eğlencenin Yıldızları” yarışmasında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, “En Başarılı Müze” kategorisinde ödüle layık görüldü. Müze 1921’de ziyarete açıldı.

muzeler-2017.jpg

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.