Ankara'da depreme duyarlılık sergisi: Kuğulu Park'ta ziyaretçilerini bekliyor!
İnşaat Mühendisleri Odası, Ankara Şubesi tarafından 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. yılı nedeniyle Kuğulu Park'ta "Depreme Duyarlılık Sergisi" açıldı. Açılan sergide yaklaşık 30 tane fotoğraf sergilendi.
İnşaat Mühendisleri Odası, Ankara Şubesi tarafından 17 Ağustos Marmara Depremi 24. yılı nedeniyle Kuğulu Park'ta "Depreme Duyarlılık Sergisi" açıldı. Açılan sergide yaklaşık 30 adet depreme ait fotoğraf sergilendi. İnsanlara yaşananları unutturmamak ve deprem hakkında bilinçlendirilmek için açılan sergi yoğun talep gördü. Sergi hakkında gazetemize konuşan İMO görevlileri, “Hasarların neden olduğunu görmeleri adına bu sergiyi açtık” dedi.
“HALKIMIZA SERGİLEMEK İSTEDİK”
Vatandaşların, hasarların neden olduğunu görmeleri adına sergiyi açtıklarını dile getiren İMO Ankara Şubesi Araştırma Görevlisi Burak Özdemirci, “Bugün 17 Ağustos depreminin yıl dönümü. Bizde son zamanlarda yaşadığımız kötü olayları 17 ağustosla beraber fotoğraflarla göstermek istedik. Aynı zamanda bu hasarların neden olduğunu görmeleri adına bu sergiyi açtık. Zayıf kolan, yumuşak kat, çarpışma hasarları, dilatasyon ve tasarım hatalarıyla oluşan sebeplerden ötürü binaların yıkımı, enkazların görüntüsünü halkımıza sergilemek istedik” şeklinde konuştu.
ÇOK BASİT KUSURLAR, ÇOK BÜYÜK HATALAR
Bilim ve tekniğin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan İMO Ankara Şubesi Araştırma Görevlisi Mizgin Bektaş, “Biz sergimizin aslında hem teknik anlamda hem de halkımız anlayabileceği şekilde yaşanılan bilimsel aksaklıkları gösteriyoruz. Bunların hepsi aslında projelendirme aşamasında da imalat aşamasında da dikkat edilmesi gereken şeyler. Çok basit kusurlar, çok basit hatalar, çok önemsiz görülen şeylerin çoğu aslında deprem döneminde çok büyük hasarlara sebep oluyor. Aslında 6 Şubat depreminde de gördüğümüz şey buydu. Biz İMO Ankara şubesi olarak deprem bölgelerine hasar tespit çalışmalarına gittik. Buradaki gördüğümüz kusurlarla aslında, yıllardır bu sergide kullandığımız fotoğraflar, anlattığımız eksiklikler, gösterdiğimiz fotoğraflar bunların hepsinin hala devam ediyor oluşunu gözlemledik. Zaten sergimiz de de 6 Şubat depreminden örnekler var. Aslında sergi incelendiği zaman 17 Ağustos’ta yaşanan olay, 6 Şubat’ta tekrarlıyor. İnsanlar yaşadıkları evleri gözlemlensinler diye her yıl aynı dönemde sergiyi açıyoruz. 6 Şubat depremlerindeki en önemli şeylerden bir tanesi bizim yıllardır savunduğumuz, Bilim ve tekniğin ne kadar önemli, olduğu üzerinde duruyor. Buna Kahramanmaraş’ta depreme karşı ayakta duran bina en büyük örnektir. İnsanlar 6 Şubat depreminden sonra depremin ne kadar yakın olduğunu, Türkiye’deki inşaat sektöründeki ne kadar fazla ve basit hatalar olduğunu fark etmeye başladı” ifadelerine yer verdi.
“OLAYLARIN UNUTULMAMASINI İSTİYORUZ”
İnsanlara depremi unutturmamak adına sergiyi açtıklarını belirten İMO Ankara Şubesi Yönetim kurulu Sekreter Üyesi Ahmet Onur Özergene, “Bu sergimizi İMO olarak 1999 depreminden itibaren çeşitli yerlerde gerçekleştiriyoruz. Sergideki amacımız binalarda neden hasarlar oluşuyor, insanlar kendi evlerinde nelere dikkat etmeli bu konularla alakalı en azından biraz da olsa fikirleri olmasını istiyoruz. Yaşanan olayların unutulmamasını istiyoruz. Şu anda sergide görmüş olduğunuz fotoğrafların birçoğu 1999 yılında gerçekleşen depreminden hasar almış ya da hasar almak üzere olan binalar dan görüntüler. Son yaşadığımız Maraş depreminden sonrada orayla alakalı fotoğrafları da sergimize dahil ettik. Aslında yapılması ve uygulanması gereken şeyler çok belli. Ama maalesef yeterince değişmediğini görüyoruz. Genel olarak insanlar he depremi unutturmamak hem de mühendisliği, inşaatın nasıl yapım tekniklerinin önem anlatmaya çalışıyoruz” sözlerini kullandı.
Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.