Ankara Üniversitesinden Yılmaz: Mezunlarımız daha düşük KPSS puanlarıyla kamuya yerleşiyor
Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Öğretim Üyesi Muhammed Said Yılmaz, “Mezunlarımız diğer bölümlere nazaran düşük KPSS puanlarıyla kamu kurumlarına kolayca yerleşiyor. Mezunlarımızın piyasada fazla rakibi yok” dedi.
27 Temmuz’da başlayacak üniversite tercih dönemi öncesi az bilinen ve iş imkanları iyi olan bölümleri okuyucularımız için araştırıyoruz. Bu yazımızda yeni ve öğrenciler tarafından pek tanınmayan bir bölüm olan Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümünü mercek altına alacağız. Üniversitelerin Uygulamalı Bilimler fakültesine bağlı bu bölüm, hem yüksek maaş olanakları hem de görece düşük KPSS puanları ile güçlü atama beklentisiyle öne çıkıyor. Tercih döneminin başlamasına günler kala, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalında öğretim görevlisi olarak görev yapan Muhammed Said Yılmaz ile konuştuk.
“TEORİYİ PRATİK İLE BİRLEŞTİRİYORUZ”
Yaklaşık 2 senedir fakülte bünyesinde öğretim görevlisi olarak çalıştığını belirten Yılmaz, fakültede 2 tane aktif bölümün yer aldığını söyledi. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü ile Aktüerya Bilimleri bölümüne tercih döneminde öğrencileri kabul edeceklerini kaydeden Yılmaz, “Bizim bölümümüz öğrencilerin teori ile pratiği birleştirebilme kapasitesi açısından önemli. Çünkü günümüz piyasa ihtiyacında üniversitelerin teori eğitimi vermesinin ardından, öğrenciler iş dünyasına çıktıkları zaman, teorik bilgilerini üretime nasıl aktaracaklarına ilişkin sorunlar ile karşılaşıyorlar. Bizim fakültemizin amaçlarından birisi de bu. Yani teori ile pratiği bir noktada birleştirmeye çalışmak ve öğrencilerin mezun olduktan sonra çalışma hayatlarında bu bütünleşmeyi ön plana çıkartmalarını hedefliyoruz. Bölümümüz biraz zor çünkü disiplinler arası sentezleme kapasitesini geliştirmek için farklı alanlarda dersler mevcut. Fakat öğrenciler bunun meyvelerini mezun olduktan sonra alıyorlar” diye konuştu.
“GÖRECE DÜŞÜK KPSS PUANI İLE YERLEŞME FIRSATI SUNUYORUZ”
Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü mezunlarının Kraliyet Değerleme Uzmanları Birliği’nden akreditasyon alabildiğini vurgulayan Yılmaz, “Bahsettiğim birlik hemen hemen 150 yıldan beri global olarak sektörü etkileyebilen bir kurum. 2008 Mortgage Krizi sonrasında daha da ön plana çıktı. Gayrimenkul değerleme ve geliştirme anlamında bu kurumun temsilcileri yetkili bir imzaya sahip oluyor. Aslında gayrimenkul açısından baktığımızda piyasada duran varlık niteliğindeki varlıkların nasıl değerlendirebileceğini, finansal varlıklar olarak nasıl piyasalara aktarılabileceği hususunda ön plana çıkıyoruz. Biz uluslararası anlamdaki akreditasyonlarımızla kendimize güveniyoruz. Tercih yapacak öğrencilere bölümümüzü öneririm. Şu anda piyasada görece az bilinmemize rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerde çalışan mezunlarımız var. Öğrencilerimizin diğer bölümlere nazaran daha düşük KPSS puanlarıyla kamu kurumlarına girebildiklerini görüyoruz. Çünkü bu yeni bir bölüm, yeni tanımlanmış bir bölüm” ifadelerini kullandı.
MEZUNLAR ÇALIŞMA HAYATINA ÖNDE BAŞLIYOR
Mezunlarının birçok disiplini sentezleme kapasitesine sahip olduğunu ve çalışma hayatında ön plana çıktığını ifade eden Yılmaz, “Mezunlarımızdan aldığımız geri dönüşlerde anlattıklarımı görüyoruz. Fakülte binamız Cebeci’de 50. Yıl Parkı’nın kuzeyinde kalıyor. Siyasal Bigiler ve hukuk fakülteleri ile aynı yerleşkede değil. Yeterli imkanlara sahip bir fakültemiz ve tesisimiz var. Ben şahsen bir süre özel sektörde de çalıştım. Bazı sıradanlaşmış bölümlerin aklımızda kabulleri var. Bu kabuller doğrultusunda yapılacak işler belli ancak bu bölümlerden çok fazla var. Yani bir işletmeci, bir mühendis piyasaya çıktığı zaman çok fazla rakibi var. Bizim bölümümüz bu anlamda ön plana çıkıyor. Mezunlarımızın piyasada fazla rakibi yok. Benzer bölümlerin Türk üniversitelerinde kurulması için çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Kamu kurumlarının mevzuatlarında bizim bölümümüzün uzman yardımcısı kadrosu ile işe alınma imkanı çok cazip. Çok çeşitli özel sektör temsilcileri ile etkileşim içerisindeyiz. Bizim isteğimizin dışında, talep üzerine de etkileşime giriyoruz. Çünkü piyasaya girdiklerinde eksikliklerinin farkında olanlar, eksikleri kapatmak için araştırma yaptıklarında bizim bölümümüzü fark ediyorlar. Çalışanlarını yüksek lisans bölümümüze entegre etmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
MÜHENDİSLER İLE BENZER KAZANÇLARA SAHİPLER
Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) ile birlikte örnek bir projeye sahip olduklarının altını çizen Yılmaz, “Bir staj programı bu. Öğrencilerimiz okulu tamamladıktan sonra bir yıl çalışma imkanına kavuşuyorlar. Staj programı olmasına rağmen asgari ücretten fazla kazanıyorlar. Yaklaşık 15-20 kişilik bir kontenjanımız var. Şahsen 2-3 mezun arkadaşımızı biliyorum, İstanbul’da çalışıyorlar. Mezun olur olmaz işe girdiler, sektörün farkındalığı ile alakalı bir durumdu bu. Orada devam edeceklerine dair geri dönüşler aldık. Piyasa koşullarında bir mühendisten daha az kazanmıyorlar, gelirleri ile ilgili bunu söyleyebilirim” diyerek sözlerini noktaladı.
![](https://cdn.gazeteilksayfa.com/author/126_s.jpg)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.