Ankara Trafik Vafkının 2019'da önceliği yaya olacak

Ankara Trafik Vafkının 2019'da önceliği yaya olacak

Ankara Trafik Vakfının yeni Genel Sekreteri Hüseyin Kılavuz, Başkent’te yaya önceliği için çalışacaklarını söyledi. Gazetemize konuşan Kılavuz,

Ankara Valisi Vasip Şahin’in başkanlığını yaptığı Ankara Trafik Vakfında (ATV) yeni yönetim geçtiğimiz günlerde değişmişti.

Yeni yönetimin genel sekreteri Hüseyin Kılavuz gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Bu yılın, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ’Yaya öncelikli yıl’ olarak ilan edilmesinin sevindirici bir durum olduğunu belirten Kılavuz, “ATV olarak ‘Yaya öncelikli yıla her türlü desteğimizi vereceğiz. Ayrıca Başkent’in 100, 120 km/saat hızlara ulaşıldığını bildiğinize göre yayaların sıfır şansla karşıdan karşıya geçmeye çalışan çaresiz insanlar olduğunu kolayca anlayabiliriz” dedi. 

YAYA ÖLÜMLÜ KAZALARA KARŞI 90 KM/SAAT GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

Başkent’in belirli noktalarında 90 km/saat hız sınırının aşılarak ciddi yaya ölümlü kazaların yaşandığını belirten Kılavuz, “Ankara hızla gelişmektedir. Nüfus ve trafiğe giren araç sayısı da gün be gün artmaktadır. Özellikle kent içinden geçen şehirlerarası yol kesimlerinde (Ankara-Konya, Ankara-Samsun, Ankara-İstanbul vb.) yaya ölümlerinde artışlar meydana gelmektedir.  Sürücüler elverişli saydıkları yol kesimlerinde 100 km/saatin üzerinde hızlara ulaşarak, ciddi kazalara sebep olmaktadırlar. Hızın yaya ölümlerindeki rolünü anlamak bakımından bilimsel sonuçlara bakmak yeterlidir: 30 km/saat hızla giden bir aracın çarptığı 100 yayadan 5 i ölmekte 95 i yaralanmaktadır. 65 km/saat hızla giden bir aracın çarptığı 100 yayanın 85 i ölmekte 15 i de ağır yaralanmaktadır. Şimdi yukarda belirtilen kesimlerde 100, 120 km/saat hızlara ulaşıldığını bildiğinize göre yayaların sıfır şansla karşıdan karşıya geçmeye çalışan çaresiz insanlar olduğunu kolayca anlayabiliriz. Kaldı ki Ankara kent içinde pek çok karayolu kesiminde hız sınırı 82 km/saat olarak belirlenmiştir ki 82’nin hikmeti; + % 10’la 90 km /saate çıkarmak içindir. Yani radarlar 90 Km/saate ayarlanmıştır. Bu durum tekrar gözden geçirilmelidir” ifadelerine yer verdi. 

2019 YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILINA DESTEK VERECEĞİZ

2019 yılında gösterilen yaya önceliği hassasiyetine ciddi şekilde destekte bulunacaklarını belirten Kılavuz şu ifadelere yer verdi:

“Gerekli denetimler hızla sağlanarak, kent içinde hızın azami 50 km/saat olduğu tüm sürücülere öğretilmeli, insanların ölmesine seyirci kalınmamalıdır. Kent içi yaya öncelikli trafik kesimleridir. Çok sevindirici bir gelişme de, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılının ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ olarak seçilmesiydi. Böylece artık kent içinde önceliğin yayalarda olduğu ilan edildi. Bu konunun yerleşmesi için doğal olarak bir öğrenme süreci geçecektir ama bu uygulamayı önemli bir adım olarak görmek ve desteklemek gerekir. Ankara Trafik Vakfı da bu desteği vermekte, üzerine düşen görevleri yapmaktadır.”

ATV’DE YENİ YÖNETİM

Ankara Valisi Vasip Şahin’in başkanı olduğu Ankara Trafik Vakfı’nın genel kurulu geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Genel kurulda ATV’nin yeni yönetimi belli olurken, faaliyet raporu ve 2019 tahmini bütçesi onaylandı. ATV’nin yeni kurul üyeleri ise şu isimlerden oluştu:

Yeni Yönetim Kurulu 

Başkan: Ankara Valisi Vasip Şahin,
Başkan Yardımcısı: Ankara Vali Yardımcısı Kemal Karadağ,
Diğer yönetim kurulu üyeleri;

Hüseyin Kılavuz: Dünya Göz Hastaneleri Direktörü,
Süleyman Pampal: Öğretim üyesi,

Mahmut Doğan: İş insanı – Lojistik sektörü,
Timuçin Onursan: Avukat,
Zafer Karacan: Mobilya sektörü,
Hüseyin Durmaz: Bankacı,
Osman Karagöz: Enerji Sektörü

EĞİTİM BURSU VEREBİLİYOR, PANELLER, KONFERANSLAR DÜZENLEYEBİLİYOR

Ankara Trafik Vakfı Başkent sınırları içerisinde en önemli amaçlarından olan, trafik düzeninin daha iyi sağlanması ve bu yönde bilincin artması için pek çok faaliyette bulunabiliyor. Eğitim bursları vermek, paneller düzenleyerek bilinci artırmak, konferans düzenlemek ise bunlardan bazı. 

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.