Ankara Tiftik Keçisi her yıl değer kazanıyor

Ankara Tiftik Keçisi her yıl değer kazanıyor

Tiftiğe verilen destekler ve mera ıslahı ile birlikte Ankara Keçisi sayısı hızla artarken, değeri de yükseliyor. Ankara 2016 yılında ürettiği 237 bin 985 kg tiftikle Türkiye üretiminin % 66'sını karşıladı.

Tiftiğe verilen destekler ve mera ıslah çalışmalarıyla Ankara Keçisi (Tiftik) yetiştiriciliğinde yıllar itibariyle hızlı bir gelişme yaşanırken 2013 yılında 89,385 olan hayvan sayısı 2016 yılında 137,835'e ulaştı. Ankara 2016 yılında ürettiği 237,985 kg tiftikle de Türkiye üretiminin % 66'sını karşıladı. 

Türkiye üretiminin yüzde 66’sını karşılıyor

100_0591.jpg

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'de yedinci sırada yer alan Ankara, Ankara'nın simgelerinden tiftik keçisi ve tiftik üretimi açısından da yükselen bir eğilim içerisinde. Tiftiğe verilen destekler ve mera ıslah çalışmalarıyla Ankara Keçisi yetiştiriciliğinde yıllar itibariyle hızlı bir gelişme yaşanırken 2013 yılında 89,385 olan hayvan sayısı 2016 yılında 137,835'e ulaştı. Ankara 2016 yılında ürettiği 237,985 kg tiftikle de Türkiye üretiminin % 66'sını karşıladı.

Üreticiye teşvikler sunuluyor

TÜİK verilerine göre bitkisel üretim alanında Türkiye'nin önemli kentleri arasında yer alan ve 2016 verilerine göre 22 bitkisel üründe ilk üçte kendine yer bulan Başkent Ankara, hayvancılık alanında da adından söz ettiriyor. Ankara Keçisi Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ile Damızlık Koyun Ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinin desteğiyle yeniden değer kazanırken Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinin uygulamaya geçirdiği projeler sayesinde üreticiye teşvikler sunuluyor.

Hem hayvana hem yününe teşvik

Ankara'nın simgelerinden olan Ankara Keçisi yetiştiriciliği Bakanlığın verdiği desteklerle yeniden hayat bulurken tiftik keçisi sayısı ise her geçen yıl artmaya devam ediyor.  Bu gelişmede Bakanlığın uyguladığı teşvik politikalarının büyük etkisi olduğu bilinirken Bakanlıkça Ankara Keçisi için verilen teşvikler 2017 yılında Ankara Keçisi için hayvan başına 25 lira iken, üretilen tiftik için de kilogram başına 27 lira ayrıca destek veriliyor.  2016 yılı TÜİK verilerine göre tiftik keçisi yetiştiricilerine 3,698,835 TL destek verildiğini ilgililerce açıklanırken Ankara Keçisi yetiştiriciliğine bir başka desteğin de "Halk Elinde Islah" projesi ile sağlandığı bu kapsamda koyun-keçi ve yavrularına taban sürüde 40 TL, elit sürüde 70 TL, damızlık erkek materyale de (koç-teke) 200 TL destek verildiğini kaydediliyor.

Değerli ve kullanım alanı geniş

Ankara Keçisinin en önemli verimi ise tiftiği olduğu biliniyor. Tiftik dayanıklı, parlak, elastik, zararlı güneş ışınlarını geçirmeyen, nem çekebilme, ısıya dayanıklı, yüksek yalıtım özelliğine sahip, kolay boyanabilen, düzgün ve kaygan yapısı nedeniyle kolay kirlenmeyen değerli bir tekstil ham maddesi.  Tiftik döşemelik, perdelik, elbiselik ve dekoratif kumaşlar; trikotaj endüstrisi ile battaniye ve halı imalinde kullanılmaktadır. Genç keçilerden elde edilen tiftik daha çok elbiselik kumaşların yapımında, yaşlı keçilerden elde edilenler ise halı ve döşemelik kumaşların yapımında kullanılmaktadır. Tiftik saf olarak kullanıldığı gibi, yapağı, pamuk ve bazı sentetik elyaflar ile karıştırılarak kaliteli kumaşların ve giyim eşyalarının  yapımında da kullanılan tiftiğin ise kullanım alanının bir hayli geniş olduğu biliniyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.