Ankara Ticaret Odası'ndan aktar ve çiçekçilere müjde

Ankara Ticaret Odası'ndan aktar ve çiçekçilere müjde

ATO, aktarlık ve çiçekçiliğin meslek olarak kabulü konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. ATO Başkanı Baran, “Kültürümüzün birikimi olan bu iki mesleği belgeleyerek geleceğe iz bırakıyoruz” dedi.

Ankara Ticaret Odası’nda mesleki yeterlilik kurumu ile yaptığı iş birliği neticesinde “Aktarlık” ve “Çiçekçilik” belgeli meslek olarak kabul edildi. ATO Başkanı Gürsel Baran tarafından, ATO’nun Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi üyelerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve çok sayıda iş insanı katıldı. Toplantıda misafirlere seslenen ATO Başkanı Baran; “Kültürümüzün birikimi olan bu iki mesleği belgeleyerek geleceğe iz bırakıyoruz. Bugün burada, iki ayrı komitemizin yaptığı çalışmalarla, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek "Aktarlık" ve “Çiçekçilik” mesleklerinin belgeli hale getirmesi ile bu mesleklerin, şehrimize ve ülkemize faydalarını ele aldık. Öncelikle, Oda Meclisimizin 29’uncu döneminde de 28’inci döneminde de görev yapan tüm komite ve meclis üyelerimizi yürekten kutluyorum. Bugün, insanlık tarihi kadar eski olan her iki meslek de belgeli hale geldiyse, komitelerimizin, sektörleriyle birlikte yürüttüğü çalışmaları sayesindedir” ifadelerini kullandı.

atoioo.jpg

TEMMUZ AYINDA RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

Baran, “Yönetim Kurulu olarak biz de komitelerimizin çalışmalarını destekleyip, onlara rehberlik edip, ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslarda bulunarak üzerimize düşen görevleri yerine getirdik. Bu çalışmalar neticesinde 11 Ağustos 2021 tarihinde “Aktar Seviye 5 Ulusal Meslek Standardı”, 9 Temmuz 2023 tarihinde de “Çiçekçi Seviye 4 Ulusal Meslek Standardı” Resmî Gazete’de yayımlandı. ATO İDEA şirketimizin koordinatörlüğünü yaptığı çalışmalarla, bu meslekler yalnızca sözlü kültürle değil yazılı belgelerle de geleceğe aktarılabilir hale geldi. İşte geleceğe iz bırakmak budur. Gerek aktarlık gerekse çiçekçilik binlerce yıldır icra edilen meslekler” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILDI

Baran, “Kültürümüzün, tarihimizin ve doğamızın birer parçası olan bu meslekleri icra edenler, kendilerine meslek öğreten büyüklerinden aldığı bilgilerle, tabiatın yani toprağın cömertçe sunduğu bitkileri işleyerek ürün haline getirip insanların sağlığına, mutluluğuna ve güzelliğine fayda oluşturuyorlar. Bunu yaparken ekonomiye ve istihdama da katkı sağlıyorlar. Her iki sektörün sadece sözlü kültürle aktarılan meslekler olması, gelişim ve rekabet gücü açısından taşınan potansiyelin sergilenememesine neden oluyordu. Meslekler belgelenince sektörlerin de önü açıldı” diyerek konuştu.

“SÖZ UÇAR YAZI KALIR”

“Çalışmalarımız sadece bununla sınırlı değil. Aktarlık ve çiçekçilik mesleğini icra edecekler için “ulusal yeterlilik” çalışmaları da yürütüyoruz” diyen Baran, “Bu çalışmalarla mesleği seçecekler için pusula ortaya çıkartılıyor. Hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği’nde geçerli olan ulusal yeterlilik belgeleri, mesleği icra edenlerin ölçülüp değerlendirilmesini sağlarken, nitelikli işgücünün yetişmesini ve dolayısıyla sektörün istihdam kalitesini artıracaktır. “Söz uçar yazı kalır” derler. Bilgi çağını yaşadığımız, dijital dünyanın hemen her şeyi kapladığı bu dönemde, sözlü kültürle sektörel rekabette başarı beklemek gerçekçi olmayacaktır. Somut olmayan kültürel mirasımız da sayılan aktarlık ve çiçekçilik mesleklerinin yeniden canlandırılması, standarda bağlanması, modernize edilmesi toplumumuzun yararına olacaktır” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.