Ankara ÖHO Esnaf Odası yüzde 30 zammı yetersiz buldu

Ankara ÖHO Esnaf Odası yüzde 30 zammı yetersiz buldu

Ulaşıma yüzde 30 zammı az bulan ÖHO esnaf odası sosyal medya üzerinden zammın tekrar gözden geçirilmesi talebinde bulundu. Vatandaşlar ise oda yönetimine tepki göstererek, “Vatandaşlar zam altında eziliyor” dedi.

Ankara'da ulaşıma yüzde 30 zam yapılmasını yetersiz bulan Ankara ÖHO Esnaf Odası zammın tekrar gözden geçirilmesi talebinde bulundu.

Giderlerin yüzde 70 arttığını belirten esnaf odası sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada 32 aydır ulaşıma zam yapılmadığını hatırlatarak, “Yapılan zam güncel değil tekrar gözden geçirilsin” dedi. Vatandaşlar ise sosyal medya üzerinden odanın bu açıklamalarına tepki göstererek, “Vatandaşlar zam altında eziliyor. Oda yönetim kurulu zammın azlığı yerine akaryakıta yapılan zammı protesto etsin. Açıklamaları samimi bulmuyoruz” şeklinde yorumlar yaptı.

GÜNCEL VE YETERLİ DEĞİL

Ankara Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları açıklamada zammı yetersiz bulduklarını belirterek, yapılan zamma tepki gösterdi. Oda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Daha önce yaptığımız açıklamalarda 2017 Ocak ayından bu yana ulaşıma zam yapılmaması nedeniyle esnaflarımızın araçlarını yürütemez hale geldiğini ve ulaşıma zam yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirmiştik.  En son zam çağrısı yaptığımız günden bugüne zorunlu giderlerimizden olan motorin 19 kuruş daha artarak esnaflarımıza ek yük getirmiştir.”

GİDERLER YÜZDE 70 ARTTI

“2017 den bugüne kadar normalde yapılması gereken zamlar, seçimler ve çeşitli gerekçelerle zamanında yapılmamıştır. Esnafın giderleri yaklaşık yüzde 70 oranında artmış birçok esnafımız icraya ve tefecilerin eline düşmüştür. Esnaflarımızın bu durumunu belgeleriyle beraber yetkililere sunduk.

Artık sürdürülemeyen bu durum karşısında Ankara Büyükşehir Belediyesi zam kararı almıştır. 

Ancak geldiğimiz noktada son zam tarihinden itibaren genel ve zorunlu giderlere gelen ortalama yüzde 70 civarında artış karşısında yapılan ulaşım zammı yeterli değildir.”

YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN

“Memurlar, işçiler, emekliler, çalışanlar her yıl belli oranda zam almakta ve üzerine enflasyon farkı da eklenmektedir.  Her iş kolunda da enflasyon ve döviz kurları gerekçe gösterilerek fiyatlar güncellenmektedir. Ayrıca Devletimiz de uyguladığı ceza oranlarını ve diğer gelirlerini de her yıl düzenli olarak güncellemektedir. Neredeyse 3 yıla yakındır zam almayan ulaşım sektörüne her yıl makul oranda düzenleme yapılmış olsaydı şu anda kamuoyunda tepki çeken ve çok yüksek görülen oranlarda ulaşım zammı tarafımızdan kesinlikle talep edilmeyecekti. Tam bilete 32 ay sonra yapılan yüzde 18, yıllık ortalaması yüzde 6,5 dolayında olan ve indirimli bilete zam yapılmamasının yeniden gözden geçirilerek maliyetlerimiz oranında artırılması Ankara Büyükşehir Belediyesinden beklentimizdir.”

ÖTV İNDİRİMİ UYGULANSIN

“Devletimizin ilgili kurumlarından da ücretsiz taşıma ve mevzuat boşluğu konularında sektörümüzün sesini duymasını bekliyoruz. Özellikle bazı sektörlere uygulanan akaryakıtta ÖTV indiriminin, vatandaşların zorunlu ihtiyaçlarından olan ulaşımda da uygulanması son derece önemlidir.”

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Vatandaşlar ise sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları açıklamalarda esnaf odasının zammı yetersiz bulmasına tepki gösterdi. Birçok vatandaş esnaf odasının daha fazla zam isteyerek halkı mağdur etmesi yerine, devletten ek vergi indirimi talep etmesini istedi. Vatandaşlar, esnaf odasının Pazar günü zammı protesto amaçlı 5 dakika kontak kapatma eylemine de tepki göstererek şu ifadeleri kullandı, “Vatandaşlar zam altında eziliyor. Sadece ulaşıma değil birçok sektörde her şeye zam yapılıyor. Oda zammın yetersizliğini protesto edeceğine akaryakıta yapılan zammı protesto etsin. Samimi bulmuyoruz.”

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.