Ankara lalelerle süslendi

Ankara lalelerle süslendi

Baharın habercisi laleler, Başkent’in dört bir yanını, park ve bahçeleri süslemeye başladı

Ankara’nın birçok noktasında laleler görülmeye başlandı. Baharın habercisi olan lalelerin görünüşü ise göz kamaştırır şekilde. Her bahar geldiğinde hemen hemen yurdun her köşesi lalelerle bezenirken çiçeğin tarihine baktığımızda Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar uzanan bir yol ile kültürümüzde dâhil olmak üzere birçok kültürde önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. 

NİSANIN LALESİ 

İçinde bulunduğumuz Nisan aynının olmazsa olmazı olan laleler bu günlerde Türkiye’nin her yerini güzelliğiyle doldurmuş durumda. Anadolu’da dağları, meraları süsleyen laleler şehirlerde ise park ve bahçelere güzellik katıyor. Yazın habercisi baharın kendisi olan lalelerin güzelliği ise görülmeye değer. Vatandaşlar fotoğraf çekmeye doyamazken birçoğu da kendi bahçesine ekiyor. 

ORTA ASYA’DAN GELDİ

Anadolu’nun dört bir yanında yetişen laleler Selçuklular döneminde Orta Asya’dan Anadolu’ya getirildi. Hem ana yurtlarını hem de geldikleri coğrafyayı hayli etkiledi. Özellikle Osmanlıların saray bahçelerinde kullanması ve İstanbul’un dört bir yanının lalelerle çevrilmesi sonucunda dünyanın hali dikkatini çekti. Günümüzde ise Türkiye’nin dört bir yanında festivalleri yapılan lale tarihte bir devre adını verirken şuan da birçok semte mahalleye adını vermiş durumda.

AVRUPA’YA KADAR GİTTİ 

Yüzyıllardır her bahar şehirleri süsleyen lale Osmanlı Devleti’nin simgelerinden biri haline gelmişti. Özellikle Sultan Süleyman döneminde elçilerin Avrupa seyahatlerinde padişahın hediyesi olarak laleyi götürmesi bu simgenin oluşmasına büyük katkı sağlamıştı. İstanbul’a gelen Avrupalılar ise ülkelerine her dönüşlerinde lale soğanını yoğun şekilde taşımaya başlamış ve orada da yetiştirir hale gelmişti. Ancak işin en üzücü yanlarından birisi de buradan sonra başladı laleden yeteri kadar ticari gelir elde edemeyen Osmanlı sonraları kendi çiçeğini Avrupa’dan ihraç etmeye başladı. Özellikle Hollanda ise günümüzde olmakla birlikte dünyanın en büyük lale üreticisi ülkesi haline geldi. Türkiye’de ise en çok lale üretimi Konya’da bulunuyor. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.