Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek yerli üretim çağrısı yaptı
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, piyasadaki kırtasiye ürünlerinin tamamına yakınının ithal edildiğini belirterek, bu alanda da yerli ve milli üretime geçilmesi gerektiğini söyledi.
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, yeni eğitim-öğretim yılı öncesi gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ülkemizde satılan kırtasiye ürünlerinin büyük çoğunluğunun ithal olduğunu belirten Başkan Şimşek, yerli ve milli kırtasiye ürünlerinin ülkemizde üretilmeye teşvik edilmesi çağrısı yaparak Yerli Malı haftalarında bu konunun çocuklara empoze edilmesi gerektiğini vurguladı.
KIRTASİYEDE YERLİ OLAYI AZALDI
Her konuda olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de yerli ve milliliğe ağırlık verilmesini isteyen Başkan Şimşek, “Günümüzde okul ihtiyaçları kitaplar hariç, bir kısım defter hariç gerisinin tamamı Çin’de yapılıyor, Kore’den ithal ediliyor. Yerli olayı pek fazla yok. Bizim Türk malı sandığımız kırtasiye malzemelerinin çoğu da maalesef Çin’de üretiliyor” dedi.
İTHALLER TEHLİKE SAÇABİLİYOR!
30 yıldan fazladır kırtasiyecilik yaptığını anlatan Başkan Şimşek, ithal kırtasiye ürünlerinin tehlikesine dikkat çekerek, “Renkli silgiler, renkli kalemler, sulu boyalar, pastel boyalar, çantalar bunların büyük bir kısmı sağlıklı değil. Çoğunda kanserojen madde var. Şikâyet olmadığı sürece, o tehlikeli maddeleri toplatma olayı olmuyor” diye konuştu.
MİLLİ KÜLTÜR MİLLİ EŞYAYI KULLANMALI
Üzücü olaylar yaşamamak için yerli ve milli kırtasiye ürünlerinin üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Şimşek, “Çocuklarımızın elinde Türkiye’nin yerlisinden üretilmiş kitaplar, kırtasiye ürünleri olmalı; ithali olmamalı. Milli kültür, milli eşyayı kullanmalı. Çocukların oynadığı oyuncakların tamamı yerli olmalı. Şu anda tamamına yakını maalesef ithal” şeklinde konuştu.
“KIRTASİYE ÜRÜNLERİNİ HERKES SATMASIN” ÖNERİSİ
Herkes tarafından kırtasiye ürünlerinin satılmasını doğru bulmadığını belirten Başkan Şimşek, “İlaç yanlış kullanıldığı zaman insanı öldürür onun için ilaç satımını sadece eczacılar yapar. Kırtasiye ürünlerini de sadece belgeli kırtasiyecilerin satması gerekmektedir. Yanlış satılan kitabın çok sayıda kişiyi zehirleyeceğine inanıyoruz. O yüzden bu ürünleri bilgili, belgeli birilerinin satması lazım. Biz oda olarak ‘Kitabı, kitapçı satar’ dedik ve bu anlamda da ‘kitap, kırtasiye satış elemanlığı belgesi’ çıkardık. Çıraklık okulunda eğitimler vererek belge dağıttık; ancak geçen sene kitabı herkesin satmasının önün açıldı, kırtasiyecilik meslekten çıkarıldı. Önüne gelen de kitap, defter satmaya başladı” dedi.
KÜÇÜK KIRTASİYECİ TÜKENME NOKTASINDA
Kırtasiye ürünleri satışının herkes tarafından yapılmasının önüne geçilmediği taktirde küçük esnafın kalmayacağını belirten Başkan Şimşek, “Zincir marketler başta olmak üzere kırtasiye malzemeleri rahatlıkla herkes tarafından satılıyor, kitabı da devlet veriyor. Kitapçı, kırtasiyeci tükenme noktasında geldi” diye konuştu. Şimşek, devletin küçük esnafı koruması gerektiğini söylüyor.
KIRTASİYE ÜRÜNLERİ DE ZAMLANDI
Başkan Şimşek, döviz kurlarındaki artışla birlikte kırtasiye ürünlerinin de zamlandığını belirterek şunları söyledi: “Fotokopi kağıdı geçen sene 8-9 lira idi, şimdi toptan fiyatı 19 lira. Buna yüzde 10 kar koysanız 22 lira eder. Bu kağıda gelen yüzde yüz zamdır. Bir markanın kırmızı kalemini geçen sene 1 liraya satıyordu kırtasiyeci. Bugün bize gelişi sadece 1 lira 70 kuruş.”
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.