Ankara kedisi isteyenlere ücretsiz verilecek

Ankara kedisi isteyenlere ücretsiz verilecek

Pursaklar Belediyesi Ankara Kedisini Koruma ve Yaşatma Merkezi’nde görevli olan lisanslı kedi bakıcısı Ayşe Korkmaz, gazetemize konuştu.

Ankara Kedisi’nin Ankaralılar tarafından yeteri kadar tanınmadığını belirten Korkmaz, Ankara Kedisi’ne Avrupa’da çok önem verildiğini ve en çok beğenilen türler arasında olduğunu belirtti. Korkmaz, “Kedilerimizi öncelikle kendi halkımıza anlatmak ve tanıtmak istiyoruz. Avrupa’da Angora Kedisi olarak bilinen bu kediler, en çok beğenilen kedi türlerindendir. Bu kedilerin doğası yüzyıllardır bozulmamıştır. Bakımları çok kolay olan bu kedilerimiz başkentimizin milli değerlerindendir” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da en çok beğenilen türler arasında

dsc_1871.jpg

Kedilerin Avrupa’da Angora Kedileri olarak tanındığını vurgulayan Korkmaz, kedilerin Avrupa’da en çok beğenilen türler arasında yer aldığının altını çiziyor. Bunun sebebinin ise İngiliz ve İskoç kedileri gibi genetiklerinin sonradan değiştirilmemiş olması olduğunu söyleyen Korkmaz, “Ankara Kedisi genleri bozulmadan günümüze kadar gelmiş safkan kedilerdir. Bu yüzden çok sağlıklıdırlar ve aşı dışında veterinere götürülmemektedirler. Bakımları çok kolaydır çok temizdirler. Başka kediler gibi taranması ve her zaman gözyaşlarının silinmesi gerekmiyor. Bu yüzden Avrupa’da en çok beğenilen türler arasında yer alıyor” diye konuştu.

“Ücretsiz sahiplendirme yapacağız”

Ankara Kedisi’nin Ankaralılarca dahi tanınmadığını söyleyen Korkmaz şunları kaydetti, “Ankara kedisi gerçekten Ankaralı olmamıza rağmen tanınmıyor. Ama çoğu insan Van kedisini biliyor. Van bu konuda biraz daha başarılı olmuş. Biz de Pursaklar Belediyesi olarak Ankara kedisine tanıtmak ve anlatmak istiyoruz. Amacımız; Angora kedisini öncelikle kendi halkımıza anlatmak. Çünkü Avrupa Angora Kedisi’ni çok iyi tanıyor” dedi. Belediye olarak kedileri koruma altına aldıklarını ve üretim aşamasında olduklarını belirten Korkmaz belirli bir sayıya ulaştıklarında ise koşulları sağlayan hayvan severlere ücretsiz olarak sözleşmeli sahiplendirme yapacaklarını belirtti.

“Milli değerlerimizi el üstende tutmak için çalışıyoruz”

Korkmaz sözleşme de ise şu şartlar olacağını belirtti, ”Her ay kedilerimizi takibe alacağız, iğnesini isteyeceğiz, sözleşmesinde iyi bakılmadığı zaman ya da çoğaltılıp satıldığında ve dışarıya atıldığı zaman cezai koşulları uygulanacak. Bu şekilde takibini yapacağız. Biz kedimizi bu kadar koruma altına alırken, çoğaltırken kedinin sokağa düşmesini istemiyoruz.  Ya da kötü insanların eline düşmesini hiç istemiyoruz. Milli değerlerimize gözümüz gibi bakıp onları el üstünde tutmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ankara Kedisi’nin bakımı kolaydır

Ankara Kedisi’nin özellikleri hakkında da açıklamalarda bulunan Korkmaz şu ifadeleri kaydetti “Ankara Kedisi’nin en göze çarpan özelliği; aslan gibi bir yelesi ve kocaman bir kuyruğu olmasıdır. Tüyleri Van Kedisi’nin aksine ipek gibidir. Van Kedisi’nin tüyleri diken diken ya da sert olur. Ankara Kedisi’nin kılları tek katlıdır. İran Kedisi gibi asla topaklanma olmaz. Onun için Ankara Kedisi’nin bakımı daha kolaydır. Gözleri badem şeklindedir. Gözleri asla yuvarlak olmaz, kulakları birbirine yakındır. Çok çevik ve atletiktir. Patileri çok ince ve narindir. Van kedilerinin patileri daha büyük ve daha kalındır, yüzleri kemiklidir. Bizimkilerin ise daha yumuşak yüzlü daha ince yapılı ve uzundurlar. Bir de kuyrukları mutlaka havadadır. Mesela kuyruğunu sırtına doğru çevirerek yürürler. Bu özellik pek fazla kedide yoktur genellikle kediler kuyrukları aşağıda gezerler. Kuyruğun dimdik ve başına doğru olması sadece Ankara kedisinin özelliğidir” dedi.

Nasıl yetiştirirseniz öyle davranır

Ankara Kedisi’nin avcı özelliğinin çok fazla olduğunu ve çok çevik olduğunun altını çizen Korkmaz, “Arka ayakları daha uzundur. Gövdesi arkaya doğru yüksektir. Ön ayakları kısadır ve yerden oldukça yüksektir. Aynı zamanda çok iyi ev arkadaşıdırlar, kolaylıkla eğitilebilirler. Gel git komutlarını ve adlarını çok çabuk öğrenirler. Siz nasıl eğitirseniz öyle davranırlar. Halk arasında şöyle yanlış bir inanış var; ‘Ankara kedisi vahşi ve hırçındır. ’Bu inanış asla doğru değildir. Ankara  Kedisi, yan yana kucak kucağa uyuyabileceğiniz bir kedidir. Bir dosttur. Bu tamamıyla sizin karakteriniz ile alakalıdır. Siz nasıl yetiştirirseniz, siz nasıl davranırsanız Ankara kedisi de size öyle davranacaktır. Atlamalı zıplamalı yetiştirirseniz kedi öyle davranır. Kucak kedisi olarak yetiştirirseniz kucak kedisi olarak büyür” ifadelerini kullandı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum