Ankara Kalesi'nin arkası yetim kaldı
Ankara Kalesi'nin arkasında kalan ve Kale Arkası olarak adlandırılan semt, madde bağımlılarının mesken tuttuğu bir bölgeye dönüştü.
Kale, 50'li yıllardan itibaren Ankara'ya göç ile gelen vatandaşların yaptığı gecekondular ile yavaş yavaş kuşatıldı. Bir süre sonra Bentderesi'nden Hamamönü'ne kadar uzanan geniş bir bölge gecekondular ile doldu. Bu gecekondu mahallerinin yayıldığı semt, Ankara Kalesi'nin tam arakasında kaldığı için Kale Arkası olarak adlandırıldı. Kale Mahallesi'ndeki 2'inci ve 3'üncü sokaklardan başlayıp Ulucanlar'da sona eren semtin yarısı Kale Mahallesi'ne diğer yarısı ise Ulucanlar Mahallesi'ne bağlı. Ankara Kalesi'nden genelinden farklı olarak restorasyon ve restitüsyondan geçmeyen Kale Arkası, zamanla çarpık yapılaşama kadar madde bağımlılarının da yoğunlaştığı bir semte dönüştü.
GÖÇTEN DOĞAN SEMT
Yenidoğan ve Hıdırlıktepe gibi, Ankara'da göç ile ortaya çıkan pek çok gecekondu semtinden biri olan Kale Arkası'ndaki gecekonduların birçoğu 50'li ve 60'lı yıllardan kalma kerpiç yapılar. Semt uzun yıllar Kale'nin arkasında gözlerden ırak kalmasına karşın sürekli göç alarak geniş bir alana yayıldı. Semt, Ankara Kalesi'nin oturduğu tepenin Bentderesi'ne bakan yönünden Ulucanlar ve Hamamarkası'na kadar uzanıp Hamamönün'de son eren gecekondu mahallelerinden arta kalan tek bölge olma özelliğini de halen koruyor.
2 BİN 700 YILIK SURLAR GECEKONDULAR İLE KUŞATILDI
Ankara Büyükşehir ve Altındağ Belediyelerinin yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri ile Ulucanlar, Hamarakası, Hamamönü, Kale Mahalleleri, restorasyon ve restitüsyondan geçirilerek, gecekondulardan arındırıldı. Bu semteler tarihsel kimliğine yeniden kavuşturulmasına karşın Kale Arkası semtindeki gecekondular halen yıkım bekliyor. Tarihi surların üstüne, bitişiğine, kenarına yapılan gecekondular, hem tarihi dokuyu bozuyor hem de Ankara Kalesi'nin 2 bin 700 surlarına zarar veriyor.
Bağımlılar mesken tuttu
Ankara Kalesi'nin surlarının Ulucanlar'a bakan yönünde bulunan 2 bin 700 yıllık dehlizler, madde bağımlılarının mekân oldu.
İç Kale'ye iki bin yıl önce savunma maksadıyla inşa edilen dehlizler, 1985 yılındaki restorasyondan sonra ise kapatılmış olmasına karşın belli bir noktaya kadar ziyaretçilere açık. Dehlizlerde Geç Devir Roma'dan kalma Latince yazıtlar da bulunuyor. Bir süredir uyuşturucu bağımlılarının mesken tuttuğu dehlizlerin içinde ateş yakıp alkol ve uyuşturucu kullanan duyarsız vatandaşlar, 2 bin 700 yıllık tarihi surları hem kirletiyor hem de tahrip ediyor. Bu durumdan şikâyetçi olan bölge esnafı ve Kale'yi ziyaret eden vatandaşlar, bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.