Ankara Kalesi’nin arka tarafındaki gecekondular düşündürüyor: Önü festival arkası rutubet
Kültür Yolu Festivali’nin başlamasıyla beraber vatandaşların akın ettiği Ankara Kalesi, arka kısmında yer alan gecekondular ile düşündürüyor. Kale’nin ön tarafında festival havası yaşanırken, arkadaki gecekondu mahalleleri bakımsızlıktan dökülüyor.
Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Her ne kadar evlerin tarihi dokusuna zarar vermeden ve etap etap ilerleyen bir süreç olsa da, turistlerin yoğun olduğu güzergâhlarda bakımsız olan yapılar dikkat çekiyor. Kale Mahallesi sakinlerinden Ali Seydiha Kale'nin eksik kalmış bölümlerini gazetemize anlattı.
"KALE İÇİN GEÇ KALINDI"
Ali Seydiha, turist güzergahı üzerinde bulunan yapılar için restorasyon çalışmalarının çok geç kaldığını belirterek "Kale mezbelelik içerisinde kalenin bu tarafında hiç bakım yok. Ankara'nın en güzel yerlerinden bir tanesi olan Ankara Kalesi için yapılan çalışmalarda çok geç kalındı.
Burası öylesine güzel bir yer ki sabahın ilk saatlerinde yerli ve yabancı turistler buraya gelmeye başlar. Maalesef kalenin arkasında kalan bu alanda ne tuvalet var ne de turistlerin oturup dinlenebileceği ve manzaranın tadını çıkartabileceği bir yer var. Güvenlik sorunları endişe verici boyutlarda özellikle dışarıdan gelen kişiler buralarda rahatsızlık verebiliyor. Sarhoşların çıkarttığı olaylara polisler müdahale ediyor ama buna kalıcı bir çözüm bulunamıyor. Aynı zamanda ışıklandırmalar da çok yetersiz, bu durum hem Kale halkını hem de buraya gelen turistleri etkiliyor" dedi.
"RESTORASYON YAPILMALI"
Kale'ye gelen yerli ve yabancı turistler için öncelikli olarak restorasyon çalışmalarının hızlanması gerektiğini vurgulayan Seydiha "Kale'nin arkasında kalan bu evler restore edilmiyor. 3-4 yıldır ihalesi yapılacak diye bekliyoruz ancak halen yapılmadı.
Turistlerin geçiş güzergâhında bulunan 1800 yılında inşa edilmiş Musafir Fakih Camii'nin duvarları dökülüyor aynı şekilde bir kaç senedir oranın da restoresi için bekliyoruz. Atıl halde bulunan parkın temizliğini bile biz yapıyoruz. Buraya gelen turistler buralarda oturamıyor, belediyeler sorumluluğu birbirlerine atıyorlar yine de Büyükşehir Belediyesi bir şeyler yapmaya çalışıyor ancak Kale için geç kalınmış durumda. Kale'nin bayraklı kısmı kapalı, turizme katkı sağlaması için buranın açılması gerektiğini düşüyorum istedikten sonra çok güzel şeyler yapılabilir" şeklinde konuştu.
Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan, ilin sembollerinden olan Ankara Kalesi, eşsiz yapısı ve 2500 yılı aşkın tarihi ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de bir çok kez onarım gören Ankara Kale'si restorasyon ve iyileştirme çalışmaları ile Cumhuriyet dönemine de ışık tutuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.