Ankara Kalesi'ne özel harita: Yerli ve yabancı turistlere rehberlik edecek
Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’ni tanıtmak için özel bir harita hazırladı. Projenin çizimlerini üstlenen Mimar Ece Şenses gazetemize yaptığı açıklamada, “Kale, şehrin kalbinde yer alan çok özel bir mekan. Bu işin parçası olduğum için mutluyum” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, kentin tarihi zenginliklerinden Ankara Kalesi ve çevresini tanıtmak amacıyla özel bir proje başlattı.
Tarihi yerleri gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen çalışma kapsamında Ankara Kalesi broşürü ve illüstrasyon haritası hazırlandı.
Özel broşür ve panolar bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere rehberlik edecek. Aynı zamanda Ankara'nın tarihini keşfetmek isteyenlere önemli bilgiler sunacak.
KALE ÖZEL BİR MEKAN
Haritanın çizimini üstlenen Mimar Ece Şenses gazeteilksayfa.com’a konuştu. ABB yetkilileri ile daha önce başka bir proje için bir araya geldiklerini söyleyen Şenses, Ankara Kalesi’nin güzelliğini ortaya çıkarmak için ortak bir işe imza attıklarını kaydetti.
Şenses şöyle konuştu:
“Kale’de son yıllarda mükemmel çalışmalar yapıldı. Buraya gelen ziyaretçiler durumun farkında. Hem restorasyonlar hem de çevre düzenlemesi mekanın özüne sadık kalınarak yapıldı.
Kendi imkanlarımla fotoğraf ve video çekimi yaptım. Ayrıca ABB’nin görsellerine ulaştım. Drone çekimi yaptık, alanı tepeden görme şansım oldu. Kale’yi iyice inceleyince anladım ki burası şehrin kalbinde yer alan çok özel bir mekan. Bu yüzden bu işin parçası olmak güzeldi.”
TURİZM BÖLGELERİNDE HARİTACILIK
Batı’da, turistik bölgeler için ayrıntılı çalışmalar yapıldığını aktaran Şenses, Türkiye’deki tarihi bölgelerin bu imkanlardan mahrum kaldığını söyledi.
Şenses, “Avrupa’da bir yere gittiğinizde hemen elinize bir broşür tuttururlar. İncelediğinizde o bölgeyle ilgili önemli bilgilere ulaşırsınız. Kimseye sormadan kendiniz gezebilirsiniz. Kale bölgesi için böyle bir haritaya ihtiyaç vardı. O anlamda bir eksiklik kapatıldı diyebilirim” dedi.
Yaptığı işlerde ögelerin birebir aynısını çizmeye çalıştığını belirten Şenses, “Renkleri, çizgileri, yazı tiplerini ve bazı grafikleri kendime özgün bir şekilde kullanıyorum. Yaptığım işler göze hoş, samimi geliyor. Bunun ana sebebi çizim yaparken hazır programları kullanmamam. Sadece Kale’nin giriş kısmı için bir ay boyunca çalıştım” diyerek sözlerini noktaladı.
YERİNDE İNCELENEBİLECEK
Ankara Kalesi broşürü, duvar panoları ve ayaklı panoları içeren proje tarihi ve kültürel alanların detaylı bir şekilde tanıtılmasını amaçlıyor.
İllüstrasyon haritasının yer aldığı ayaklı panolar Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin ana giriş kapısı karşısına, Hisarkapı’ya ve Arslanhane Camii önüne yerleştirildi.
Duvar panoları ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu ana fuayesine ve Ankara Saat Kulesi’nin üzerinde yer aldığı kale burcunun altına konumlandırıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.