Ankara Kahveciler Odası: Giderlerimiz arttı işlerimiz düştü
Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, son dönemde gelen zamlarla giderlerinin arttığını işlerinin ise düştüğünü belirterek “En büyük müşterimiz emeklilerdi. Onlar da kahvehanelerde çay içemez duruma geldi” dedi.
Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Son dönemde gelen zamlarla giderlerinin arttığını işlerinin ise düştüğünü belirten Güven “En büyük müşterimiz emeklilerdi. Onlar da kahvehanelerde çay içemez duruma geldi” dedi.
Güven, şöyle konuştu: “Zamlar esnafın belini büküyor. Gelen zamlarla giderlerimiz arttı işlerimiz düştü. En büyük müşterimiz emeklilerdi. Son gelen zamlar ve artan kira fiyatları yüzünden emeklilerimiz kahvehanelerde çay içemez duruma geldi. Gelen zamları ve giderleri tarifelere yansıtınca satışlarımız düşüyor. Giderimiz artıyor. Kahveci esnafının doğalgaz, BAĞ-KUR, işçi giderleri gibi giderler yüzünden cebine para kalmıyor. Ödediğimiz KDV de yüzde 18’den 20’ye çıktı.”
Oda Başkanı Güven, 2005 yılından bu güne değişmeyen 5260 sayılı yasanın değişmesini ve dernek adı altında çay kahve satan kurumların denetlenmesini istedi.
“EMEKLİ ÇAY İÇEMEZ DURUMDA”
“Her geçen gün gelen zamlar kahveci esnafına kan kaybettiriyor” diyerek söze başlayan Güven, “Maalesef ki kahvehane kültürü her geçen gün ölüyor. Çay ve şeker gibi sattığımız malzemelere gelen her zam bizim zararımıza olur. Bugün kahvehanelere gelenlerin yüzde 60'ı emekli kesim emeklilerin hali ortada 7.500 lira maaş alan emeklilerimiz var. Son gelen zamlar ve artan kira fiyatları yüzünden emeklilerimiz kahvehanelerde çay içemez duruma geldi. Bu olumsuz durum biz kahveci esnafının işlerine eksi olarak yansıyor. Kahveci esnafının doğalgaz, BAĞ-KUR, işçi giderleri gibi giderler yüzünden cebine para kalmıyor. En son ki KDV artışları ile beraber yüzde 18 olan KDV’miz yüzde 20 oldu” ifadeleri ile sıkıntılarına değindi.
“ESNAF HER GÜN GERİYE GİDİYOR”
Güven, “Son günlerde yaşanan artışların ve giderlerin hepsi kahveci esnafına külfet olarak yansıdı. Giderlerimiz ve ödemelerimiz arttığı için esnaf olarak çay fiyatları başta olmak üzere zam yapmak zorunda kaldık. Odamızın belirlediği fiyat tarifesine göre bugün çay ocaklarında 5 lira olan çayın 10 lira oldu. Kahvehanelerimizde 8 lira iken 15 lira yaptık. Oyun salonlarımızda ise 15 lira olan çayı 24 lira olarak belirledik. Esnafımızın gider kalemlerine zam geldiği sürece esnafımız her gün geriye gidiyor” dedi.
“İŞLERİMİZ DÜŞTÜ”
“Zamlardan sonra 500 çay satan bir kahvehane şimdi 200 çay satıyor” diyen Güven, “kahvehanelerinde 3 personel çalıştıran esnafımız şimdi bir personel çalıştırıyor. Bir personel çalıştıran esnafımız ise o personelden de vazgeçerek kendisi personel gibi çalışıyor. Esnafımıza tek bir elemanın maliyeti 16 bin lirayı buldu. Gelirimiz giderlerimizi karşılamadığı için eleman çıkartmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda istihdama yansıyor. Esnafımızın diğer önemli dertlerinden birisi de kirası stopajlarıdır. Esnaf olarak mal sahiplerine kira öderken birde devlete kira ödüyoruz. Biz esnaf olarak kira stopajlarının kaldırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuşarak taleplerini sıraladı.
“YASA DEĞİŞMELİ”
Ankara Kahveciler Oda Başkanı İsa Güven son olarak, “Biz esnaf olarak 5260 sayılı yasanın değişmesinin talep ediyoruz. Bu yasa 2005 yılından beri değişmedi. Bana göre esnafın tamamını kucaklayacak bir esnaf kanunu çıkartılması gerekiyor. Esnafımızın birikmiş sorunlarını çözmelerini istiyoruz. Kahveciler olarak Avrupa uyum yasalarıyla gelen dernekten kanunu değişmesini istiyoruz. Vatandaşlar dernek adı altında çay ocağı ve kahvehaneler işletiyor.
Herkes kendi işini yapmalı. Şu an Ankara'da 22.000 Türkiye'de 122 bin Dernek var Biz esnaf olarak yerel yönetimlerin de denetlemelerini artırarak görevlerini yapmalarını diliyoruz. Esnafımızın sorununu çözmek için STK’larımız ve yetkili mercilerimizin tamamı elin taşın altına koyarak bu sorunların çözümünü sağlayabilir” ifadeleri ile esnafa zarar veren dernekler yasasının değişmesini istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.