Ankara itfaiyesinden büyük başarı: Dakikalar içerisinde müdahale ediliyor
Son günlerde ülkemizin dört bir yanında meydana gelen orman yangınları ile mücadele sürüyor. Ankara İtfaiyesi Genel Koordinatörü Ali Levent Çeri “Ankara itfaiyesinin gelen ihbarlara ulaşma süresi ortalama 7 dakika” dedi.
Ankara İtfaiyesi, Ankara’nın 25 bin km2’lik il sınırları içerisinde, 25 ilçede, 46 itfaiye istasyonuyla 24 saat esasına göre hizmet veriyor. İtfaiye denilince ilk olarak akla yangın gelse de itfaiye personeli her türlü arama kurtarma, kaza, çökme, patlama ve mahsur kalma durumlarına müdahale etme görevini üstleniyor. Gazetemize konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Genel Koordinatörü Ali Levent Çeri, ülkemizde çıkan yangın nedenlerinden ve Ankara itfaiyesinin çalışmalarından bahsetti.
Orman yangınlarının genellikle insan kaynaklı olduğunu belirten Çeri “Sigara izmariti, piknik alanlarında söndürülmeyen ateşler, şişe ve plastik atıklar karşımıza en çok çıkan nedenler arasında. Özellikle cam şişeler yaz aylarında büyüteç görevi görerek, yer örtüsündeki otları ve çam iğneleri gibi birikintileri güneşin etkisiyle tutuşturup ormanı yakabiliyor. Bunun yanı sıra yıldırım düşmesi gibi doğal yollardan çıkabilen yangınlarda oluyor” dedi.
“HALA İTFAİYENİN TELEFON NUMARASINI 110 OLARAK BİLEN VAR”
Orman yangınları konusunda vatandaşları sosyal medya üzerinden bilgilendirdiklerini aktaran Çeri “Ankara İtfaiyesi bünyesinde bulunan Eğitim Birimi üzerinden yaptığımız projeler ile vatandaşlarımızı sürekli bilgilendiriyoruz. Orman Bakanlığımızın da bu konuda gerçekten detaylı ve güzel çalışmaları var. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ana portalında, İtfaiye bağlantısının içerisinde soru cevap bölümümüz var. İlk müdahale nasıl olmalı? Basit ev kazalarına nasıl müdahale edilmeli? Soru başlıkları gibi animasyonlu ve videolu dokümanlarımız var. Bunun yanı sıra hala itfaiyenin telefon numarasını 110 olarak bilen kişiler var. Vatandaşlarımıza bunu bir kez daha duyurmak isteriz ki 112 ortak acil çağrı numaramız, oradan itfaiye departmanına ulaşabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Bir kentin itfaiyesinin organizasyonunu yaparken halkımızı da bilinçlendirmek zorundayız diyen Çeri yangınla karşı karşıya gelindiğinde yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
“Orman, araç ya da ev her türlü yangında ilk müdahale çok önemli. Öncelikle kişi kendi güvenliğini almalı, ardından yangın söndürme cihazı ile rüzgârı arkasına alarak hızlıca ateşin merkezine sıkmalı. İlk müdahalede sönmediyse daha fazla uğraşmadan bölgenin ve kendisinin güvenliğini alarak, soğuk kanlılıkla 112 acil çağrı hattını aramalı. Yardımcı noktayı ve yangının içeriğini bildirerek itfaiye ekiplerini beklemeli”
“BİR ŞEYİN ÖNLEMİNİ ÖNCEDEN ALMAK EN UCUZ VE EN GÜVENLİ OLAN YÖNTEMDİR”
Bir şeyin önlemini, kötü sonuçlar almadan önce almanın en sağlıklı yöntem olduğunu vurgulayan Çeri “Resmî kurumlara periyodik eğitimler veriyoruz. Kurumumuz planlı olmak şartı ile herkese açık. Önlem Şube Müdürlüğümüz yangından önce alınması gereken tedbirleri ve yasal sorumlukları iş yeri, hastane ve eğitim kurumu gibi yerlerde denetliyor. Yangın tedbirlerini almayan kurumlara ruhsatlanamazsınız deme yetkimiz de var. Biz aynı zamanda onlara ücretsiz danışmanlıkta veriyoruz. Mevcut durumu düzenleme konusunda da ücretsiz olarak bilgilendirme yapıyoruz” şeklinde konuştu.
2023 yılı Temmuz ayı içerisinde 1442 orman yangını, 1229 kurtarma olayı, 116 trafik kazası ve 18 su baskını ile diğer olaylarla birlikte toplamda 3169 ihbara gittiklerini ifade eden Çeri “Orantısal olarak araç yangınları genellikle yaz aylarında çıkar. Her mevsimde teknik arızadan ve yine insan kaynaklı yangınlar çıkabilir. Ancak yaz aylarında sürücüler çok büyük hatalar yapıyor. Araçlarında kolonya, su şişesi, parfüm, araç kokuları ve çakmak gibi tehlike oluşturabilecek şeyleri güneş alabilen yerde ve koltuk üzerinde bırakıyor bunu kesinlikle yapmamalıyız. Dış ortam sıcaklığı 30-35 derece olduğu ortamlarda araç içi ısıları 65-70 dereceleri buluyor. Bu tarz risk oluşturabilecek yanıcı ve yakıcı maddeler bulundurulmak zorundaysa, sadece kapı kolları gibi gölge yerlerde bulundurulmalı” dedi.
LİYAKAT ESAS ALINIYOR
İtfaiye teşkilatına yapılacak olan personel temininde liyakat esasına çok dikkat ettiklerini belirten Çeri “ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın liyakat esaslı personel alım ilkesine öncü olarak 2020 yılında 300 İtfaiye Meslek Yüksekokulu mezunu yani sadece alanlarından mezun gençlerimizi istihdam ettik. Liyakat dediğimiz bu ilke ile mesleği devam ettirecek kişilerin, terminolojiyi bilen gençlerden seçilmesi çok önemli. Bunun arkasından hemen 2021 yılında da 150 tane İtfaiye Meslek Yüksekokulu mezunu gencimizi ailemize kattık” dedi.
YANGIN SÖNDÜRME TANKERİ GÖREV BAŞINDA
Ankara kent merkezinde ihbarlara ortalama varış süresinin 7 dakika olduğunu belirten Çeri “Müdahalenin gecikeceğini düşündüğümüz istasyonlarımıza uzak, mahalle statüsü kazanmış köylerimize yangın söndürme tankeri dediğimiz, traktör milinden beslenen ve yüksek basınç sağlayan tankerler dağıttık. Mal ve can güvenliğini en aza indirmek için köy muhtarlarımıza bu tankeri teslim ediyoruz. Muhtarlarımızın belirlediği, tankeri kullanabilecek kişilere Eğitim Şube Müdürlüğümüz tarafından eğitim veriyoruz. Bu kişiler ilk müdahaleyi yaparken eş zamanlı olarak bize haber veriyorlar, böylelikle ilk müdahalenin önemi ile birçok mal ve can kaybının önüne geçmiş oluyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.