Ankara döneri, Adana Kebabı ve Afyon sucuğuna kardeş geldi: Tokat’ın o yiyeceği coğrafi işaret aldı

Ankara döneri, Adana Kebabı ve Afyon sucuğuna kardeş geldi: Tokat’ın o yiyeceği coğrafi işaret aldı

Türkiye’de yöresel yemekler tescillenerek o yöreye ait olduğu belirleniyor. Tescillenen ve coğrafi işaret alan bir yemek daha ortaya çıktı. Tokat’ın meşhur “Erbaa Katmeri” patent kurumu tarafından coğrafi işaret aldı. İşte o lezzetin tarifi…

Türkiye, doğusuyla, batısıyla, kuzeyi ve güneyiyle kültürel pek çok değere sahip bir ülke olma özelliği taşıyor. Gerek tarihi yapıları, gerek tarihi eserleri, gerek giyinme şekilleri gerekse de yemekleri açısından Türkiye, bir kültür hazinesi olarak yaşamaya devam ediyor. Türkiye’deki bu tarihi yapılar ve eserler koruma altına alınırken, şehirlerin kendilerine özgü yemekleri ise coğrafi işaret alarak sahipsiz bırakılmıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yöresel bir lezzete daha coğrafi işaret verildi. Tokat’ın uzun yıllardır eşsiz tatlarından biri olan Erbaa Katmeri, Erbaa Belediyesi’nin girişimleri sonucu coğrafi tescil belgesine sahip oldu.

erbaa-katmeri-3.jpg

HABERİ BAŞKAN DUYURDU

Coğrafi işaretli yemeklerin son temsilcisi Erbaa Katmeri’nin haberini, Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl verdi. Karagöl, basın mensuplarına açıklamalarda bulunurken, şu ifadeleri kullandı:

“Erbaa katmeriyle alakalı biz coğrafi tescil başvurusunda bulunmuştuk. Bununla ilgili yapılan çalışmalar ve araştırmalar neticesinde de katmerimizin coğrafi işaretini almış olduk. Artık katmerimiz Erbaa katmeri olarak anılacak. Amacımız, kültürümüzü devam ettirmek, tescillemek, katmerimizin tanıtımını, bununla beraber Erbaa'mızın tanıtımını sağlamaktı.”

erbaa-katmeri-4.jpg

İŞTE O LEZZETİN TARİFİ

Malzemeler

  • Hamuru için

1 su bardağı ılık su

1 çay bardağı süt

Yarım paket maya

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 kg un

Aralarına sürmek için 100 gr eritilmiş tereyağı.

Fırında pişirecekseniz üzerine 1 yumurta,1 kaşık yoğurt.

(Tavada pişirecekseniz yumurta ve yoğurda gerek yok)

erbaa-katmeri-2-001.jpg

  • Yapılışı

Öncelikle tüm malzemeler bir araya getirilerek kap yardımıyla hamur yoğurulur. Hamur yoğurulduktan sonra 30 dakika kadar hamurun mayalanmasını beklenir. Mayalanmış olan hamur, dört beze şeklinde ayrılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta; her bezede olabildiğince büyük açılıp her yerine yağ iyice sürülmelidir. Bu işlem tamamlandıktan sonra hamur zarf şeklinde dört yanından katlanır.

Daha sonra 15-20 dakika yağ iyice donana dek beklenir. Bekleme işlemi bittikten sonra hamur tekrar açılır ve hamur tekrar yağlanır. Arasına tercihen ne istenirse (ceviz, peynir vs.) o konur. Bu işlemin bitmesiyle birlikte hamur tekrar zarf şeklinde katlanır ve beş on dakika daha beklemeye bırakılır.

Bekledikten sonra yağı donan hamur son kez bir daha açılır. Sonra ise pişirme kısmına geçilir. Gerek tavada arkalı önlü, gerek tost makinasında, gerekse de 200 derece fırında üzeri çıtır çıtır olana dek pişirilir. Piştikten sonra afiyetle yenir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum