Ankara Defteri, turistlerin ilgisini çekiyor

Ankara Defteri, turistlerin ilgisini çekiyor

Ankara Kalesi esnaflarından Ali İhsan Kara’nın eşiyle birlikte tasarladığı Ankara Defteri, turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Kara, Ankara’nın tarihi dokularının resim ve bilgilerinin yer aldığı defterinin toplamda 12 bin adetlik baskıya ulaştığını söyledi. Defterin tanesi ise, 5 lira.

Ankara Kalesi esnaflarından Ali İhsan Kara eşiyle birlikte tasarladığı Ankara Defterini gazetemize anlattı.

Ankara’nın tarihi dokularının resim ve bilgilerinin yer aldığı Ankara Defteri’nin dünyada eşi ve benzeri bulunmadığını söyleyen Kara, bu defterin diğer şehir defterlerinden farklı olduğunu belirtti.

Defterin vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördüğünü kaydeden Kara, “Avrupa’nın birçok yerini gezdim dünyada bir benzerine rastlamadım. Her şehre ait defterler var ama sadece kapak resimlerinde şehir resmi yer alıyor. İçlerinde bir şey yok. Burada defterin içinde hem bilgi var, hem not alabilmek için boş yer var. Ankara’yı tanıyın, not edin, hediye edin diyoruz” dedi.

EŞİYLE BİRLİKTE TASARLADI

Ankara Kalesi esnaflarından Ali İhsan Kara kendi tasarladığı Ankara defterini gazetemize anlattı. Ankara Kalesi’nde Zeytinhane adlı dükkânı işleten Kara, defterin çıkış hikâyesini şu şekilde anlattı:

“25 yıldır Ankara yaşıyorum. Uzun bir süre bir kırtasiye firmasında bölge satış müdürlüğü yaptım. Kalemi ve defteri çok seviyordum, o işimin yansıması olarak bu defter ortaya çıktı. Defter için eşimle birlikte büyük bir uğraş verdik. İlk başta Ankara’nın camiler, hamamlar, hanlar vb. gibi önemli tarihi dokularını belirledik. Daha sonra bu eserlerden yaklaşık 35 tanesine defterde yer verdik. Defterin kapağındaki resim ise eşime ait bir sulu boya çalışmasıdır ve Ankara’yı temsil eden figürler içeriyor” dedi

screenshot_2-013.jpgBÜYÜK İLGİ GÖRDÜ, 12 BİN ADET BASILDI

Defterin çok büyük ilgi gördüğünü belirten Kara, ilk etapta 3 bin adet bastıklarını, daha sonra 3 sefer bu basımı tekrarladıklarını söyledi. Kara, “3 sefer 3 bin adet bastık ve şu anda yeni 3 binin basımındayız. Avrupa’nın birçok yerini gezdim dünyada bir benzerine rastlamadım. Her şehre ait defterler var ama sadece kapak resimlerinde şehir yer alıyor. İçlerinde bir şey yok. Burada defterin içinde hem bilgi var, hem not alabilmek için boş yer var. Ankara’yı tanıyın, not edin, hediye edin başlığı altında satışa sunduk” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA BENZERİ YOK

Defterin aynı zamanda Ankara’yı tanıttığını da söyleyen Kara, “Dünyadaki olay şu şekilde; şehre ait defteri satın alıyorsunuz. Onun üzerine bindiğiniz metro fişleri, satın alınan pullar, müze giriş kartlarını yapıştırıp notlar alıyorsunuz ve bir kitap gibi oluyor. Hatıra olarak saklıyorsunuz. Şehir defterleri aslında bu amaçla kullanılıyor. Biz buradan yola çıkarak dünyada bir benzeri olmayan bu defteri tasarladık” 

“Defteri inceleyen birçok vatandaş Ankaralı olmasına rağmen gitmediği ve bilmediği yerlerle karşılaşıyor. Mesela Mimar Sinan’ın Ankara’daki tek eseri Cenabı Ahmet Camisi’ni bilmiyorlar. Örnek verecek olursak Ankara’da bir sinagog olduğunu bilmiyorlar. Bu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Defterin içerisinde Başkentin iki kapılı tek hanı, Ankara isminin nereden geldiği gibi birçok bilgi mevcut” dedi.

AMERİKALI TURİST; “TÜRKÇE OLDUĞU İÇİN ALIYORUM”

Defteri başta İngilizce olmak üzere başka dillerde yayınlamak istedikleri ancak ilginç bir durumla karşılaştıklarını söyleyen Kara şu ifadeleri kullandı; “İlk başta Japoncasını bastık daha sonra İngilizce olarak yayımlamak istedik. Bir gün Bir Amerikalı müşteri geldi 22 adet defter istedi. Bende defterin Türkçe olduğunu söyledim. Kendisi ise ‘Türkçe olduğu için alıyorum, İngilizce olsaydı almayacaktım’ dedi. Bizde bunu duyunca başka dillere çevirmekten vazgeçtik. Böylece Türkçemizi de korumuş olduk” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.