Ankara Büyükşehir Belediyesi, PARDUS'a geçiyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi, milli işletim sistemi Pardus’a geçiş çalışmalarına başladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, milli işletim sistemi Pardus’a geçiş çalışmalarına başladı.
Başkan Tuna, Pardus’un sisteme uyumlu hale gelmesi için adaptasyon sürecinin devam ettiğini ve ilk etapta Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’ndeki 380 bilgisayarda bu sistemin kullanıldığını ve 3 bin bilgisayara da geçişin yapılacağını söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, ismini Anadolu panterinden alan milli işletim sistemi Pardus’a geçiş kararı aldı.
Bu kapsamda ilk olarak Keçiören’deki Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi'nde bulunan tüm bilgisayarlarda açık belge biçimini destekleyen ve TÜBİTAK ULAKBİM tarafından desteği verilen "LibreOffice" ofis uygulamasına ve Pardus İşletim Sistemi'ne dönüşüm sağlandı.
Önceki gün düzenlenen geçiş törenine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve Pardus yöneticileri katıldı.
İLK ETAPTA 380 BİLGİSAYAR PARDUS’A GEÇTİ
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, yürütülen ön analiz ve fizibilite çalışmaları sonucu yerli yazılıma dönüşüm için en uygun olan noktalarda geçiş çalışmalarının başladığını ve ilk etapta belediye bünyesindeki aile yaşam merkezlerinde bulunan 380 adet bilgisayarda Pardus’un kullanılmaya başlandığını, 3 bin adet bilgisayara da geçiş çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Başkan Tuna, Büyükşehir’in tüm bilişim altyapısında sistematik ve planlı şekilde dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, "Bu işletim sistemi yerli ve milli olduğu için buradaki yazılımların da sisteme uyumlu hale gelmesi, yabancı menşeli yazılımların da Pardus İşletim Sistemi'ne adaptasyonu için çalışmalar devam ediyor" dedi.
YAZILIM ÜCRETLERİNDEN TASARRUF EDİLECEK
“Bu daha başlangıç” ifadelerini kullanan Başkan Tuna, “Büyükşehir olarak yerli ve milli olan Pardus’u yaygınlaştırmak bütün vatandaşlarımızın kullanımına açmak için çalışmalarımızı başlattık. Bu konuyla ilgili eğitimcilerimizle eğitim çalışmalarımızı da yürüteceğiz. İş birliği halinde hem TÜBİTAK hem üniversiteler hem de İŞKUR ile birlikte el ele vererek gençlerin Pardus İşletim Sistemi'ni öğrenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Kısa vadede bu işletim sistemi ile yerli yazılımlarımız da gelişmiş olacak. (İşletim sisteminde) Dışa bağımlılığımız azalmış olacak. Ayrıca yabancı yazılımlara lisans ücreti ödememiş de olacağız. Bu da hem ekonomik açıdan hem de güvenlik açısından çok önemli bir gelişme” dedi.
DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
Geçiş töreninde konuşan Pardus yöneticileri ise “Pardus ekibi olarak ürünümüze güveniyoruz. Milli işletim sisteminin yaygınlaşması için desteğe ihtiyacımız var. Büyükşehir’in bu hamlesi bizi çok sevindirdi” diye konuştu.
PARDUS’A İLK GEÇECEK NOKTALAR
Ankara’da Büyükşehir’e bağlı bulunan 13 aile yaşam merkezi, 22 hakımlar lokali, 22 çocuk ve gençlik merkezi, 65 belediye meslek edindirme kursu ve 157 akıllı tahtada işletim sistemine geçiş sürüyor.
OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.