Ankara Büyük Doğum Hastanesi de taşınıyor

Ankara Büyük Doğum Hastanesi de taşınıyor

Başkent’te ‘Büyük Doğum Hastanesi’ olarak da bilinen Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1 Eylül yani yarından itibaren Ankara Şehir Hastanesi bünyesinde hizmet verecek.

Ankara’da ‘Büyük Doğum Hastanesi’ olarak da bilinen Altındağ ilçesindeki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, artık Ankara Şehir Hastanesi bünyesinde hizmet verecek. 31 Ağustos yani bugün taşınacak olan hastane, tüm birimleri ile 1 Eylül itibariyle Bilkent’teki şehir hastanesinde sağlık hizmetlerine devam edecek.

DUYURULAR YAPILDI

Hastanenin taşınmasıyla ilgili duyuru resmi internet sitesinden ve hastaneye asılan yazılı brandalarla yapılmaya başlandı. Açıklamada  “Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 31 Ağustos tarihinde Ankara Şehir Hastanesi’ne taşınacak olup 1 Eylül 2019 Pazar gününden itibaren Ankara Şehir Hastanesi’nde hizmetine devam edecektir” ifadelerine yer verildi. 

buyuk-dogum-hastanesi,-dr-zekai-tahir-burak-kadin-sagligi-egitim-ve-arastirma-hastanesi,-ankara-sehir-hastanesi,-bilkent’teki-sehir-hastanesi,,.jpg

BEŞİNCİ HASTANE OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Bilkent’teki Ankara Şehir Hastanesi’ne Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi taşınmıştı. Son taşınan sağlık kurumu ise Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. Ankara Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de yakın zamanda taşınması bekleniyor.

KERPİÇTEN YAPILMA BİNA İLE FALİYETE GEÇMİŞTİ 

Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1925 yılında Hamamönü Hacı Musa Mahallesi’nde kiralanan kerpiçten yapılma bir binada beş yataklı olarak ‘Doğumevi’ ismiyle faaliyete başladı. Hastanede hizmetler bir kadın hastalıkları uzmanı ve bir çocuk hastalıkları uzmanı ile bir başhemşire ve iki ebeyle yürütüldü. 1929 yılında ilk bina yeterli gelmediğinden kadınlar için 15, süt çocukları için 15 yatak alabilecek başka bir bina bulundu. Bu bina da ihtiyaca cevap vermeyince 1935 yılında yine aynı semtte daha büyük bir binaya yerleşildi. Bu üçüncü doğum evinin de ihtiyacı karşılayamaz hale gelmesi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Mart 1949 yılında açılışı yapılan 300 yataklı modern bir hastane kuruldu. Bu hastanenin başhekimliğine İstanbul’un tanınmış kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından Dr. Zekai Tahir Burak getirildi. 

TÜRKİYE’DE ÖRNEK SAĞLIK TESİSİYDİ 

Modern binada; iklimlendirme tesisleri, hidroterapi servisi, konferans ve sinema salonları, ceset yakma fırını, buz imalathanesi, yedek elektrik jeneratörü, otomatik telefon santrali gibi Türkiye’de bulunmayan örnek tesisler de mevcuttu. 1959 yılında yapılan 4. kat ilavesi ve 1975 yılında yapılan ek ameliyathane ve doğum salonlarıyla 400 yatak kapasitesine ulaşan hastanede, 1977 yılında B blok faaliyete geçti. 1990 yılında ülkemizde kamuda ilk tüp bebek merkezi hastanede faaliyete başladı. 

buyuk-dogum-hastanesi,-dr-zekai-tahir-burak-kadin-sagligi-egitim-ve-arastirma-hastanesi,-ankara-sehir-hastanesi,-bilkent’teki-sehir-hastanesi,,,.jpg

HEKİMLER KENDİ ELLERİ İLE İNŞA ETTİ…

1925 yılında 5 yatakla kurulan hastanenin gelişim ve değişimi Narınç Ataman’ın yüksek lisans tezinde şöyle anlatıldı: Büyük Doğumevi’nin inşaatı tamamlanmadığı için şimdiki amfinin yanındaki iki üç odada mühendisler; inşaat heyeti çalışmaktadır. Doktor hanım, yanlarında ücretsiz olarak çalışmaya talip olan Hasan adındaki genç bir doktorla birlikte inşaatı, hastane koşullarına uygun olması bakımından elde kâğıt kalem denetlemekte, eksikleri saptayarak Zekai Bey’e rapor etmektedir. Tepeden tırnağa, her pencere kulpuyla, her karışıyla tek tek elden geçirirler hastaneyi. Sonra Zekai Tahir Bey ile beraber yataklar, dolaplar, masalar alınır yerleştirilir. ‘3-4 ay hekimlikle ilgimiz olmadı’ ifadesiyle tanımladığı bu süreç, noksanların tamamlanmasıyla ve eşyaların hasta kabulüne izin verecek şekilde yerleştirilmesiyle başlar. 29 Mart 1949 tarihindeki açılış günü, hastaneye üç hemşire ve bir aşçı atanmış, yatak, masa ve dolaplar yerleştirilmişti ama hasta kabul edecek araç gereç henüz tamamlanmamıştı.” 

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.