ANKAMOB Başkanı Hüseyin Taklacı'dan destek çağrısı

ANKAMOB Başkanı Hüseyin Taklacı'dan destek çağrısı

ANKOMOB Başkanı Hüseyin Taklacı 2023’te 10 milyar dolar ihracatla dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay almayı amaçladıklarını belirterek,  “Yeni pazarlar için hükümetin desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya sektöründe yeni pazarlar bulunabilmesi için hükümetin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Taklacı, 2023 yılında 10 milyar dolar ihracatla dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay almayı amaçladıklarını belirterek, “Bu hedefin yakalanabilmesi için belirli ülkeler ve bölgeler seçilerek, başkentlerinde büyük 'Türk Mobilyası Showroomları' açılmasını öneriyoruz" dedi.

REKABET EDEBİLİRİZ

Türkiye'de mobilyanın merkezi haline gelen Siteler'in, genellikle küçük atölyelerden oluştuğunu dile getiren Taklacı, bölgede 20 binden fazla esnaf ve sanatkârın faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi. Siteler esnaf ve sanatkârlarının çoğunun, hala geleneksel yöntemler ve el işçiliği mobilya ürettiğine işaret eden Taklacı, tasarımı, kalitesi ve kilogram başına kar miktarıyla uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek konumda olduğunu söyledi.

ÜRETİM İÇ PAZARA FAZLA GELİYOR

Yüzde yüz yerli mobilya üretimi için sektörün teşviklerle desteklenmesinin yanında, ihracat için yeni pazarlar da yaratılması gerektiğine de değinen Taklacı, Türkiye'de mobilya üretiminin 10 yılda 2 kattan fazla arttığını ve ülke üretiminin iç pazardaki talebe fazla geldiğini kaydetti.

DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR

Taklacı, geleneksel yöntemlerle çalışan, atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin çoğunluğu oluşturduğu mobilya sektöründe, tanıtım ve reklam faaliyetlerinin yeterince gerçekleştirilemediğine değinerek, mobilya esnaf ve sanatkârının bu noktada yeni pazarlar bulunabilmesi için hükümetin desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
Mobilya sektörüne yeni pazarlar oluşturulmasıyla iç pazarda müşterisi olmayan ürünlerin de satılacağını belirten Taklacı, böylece sektörün dış pazarlarda da kendini gösterebileceğine ve ülke ihracat gelirlerinin artacağını söyledi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Türk mobilya sektörü olarak Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023'te, dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı hedeflediklerini vurgulayan Taklacı, "Mobilya sektörü 2000 yılında 180 milyon dolar olan ihracatını, bugün 3,2 milyar dolara taşıdı. 2023'te ise 10 milyar dolar ihracatla, dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay almayı amaçlıyoruz ve daha çok çalışıyoruz. Bu hedeflerin yakalanabilmesi için belirli ülkeler ve bölgeler seçilerek, başkentlerinde büyük 'Türk Mobilyası Showroomları' açılmasını öneriyoruz. Kamu eliyle yapılacak yatırım neticesinde, üreticilerimiz tek elden yönetilebilecek, pazarlama sorunlarıyla karşılaşmayacak ve 'Türk Mobilyası' markasıyla tek çatı altında toplanabilecekler. 'Türk Mobilyası' markasıyla esnaf ve sanatkârlar dil, pazarlama ve lojistik gibi sorunlar yaşamadan ihracat yaparak dünyaya açılabilecekler." ifadesini kullandı.

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.