ANİ HAVA DEĞİŞİMLERİ YÜZ FELCİNİ TETİKLEYEBİLİR
Soğuk ve rüzgarlı havaların yüz felcine zemin hazırladığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Oya Yakut, “Ani sıcak-soğuk hava değişimleri ve nem de yüz felcini tetikleyebilir. Aşırı sıcak bir ortamdan soğuk bir alana çıkıldığında yüz bu durumdan olumsuz e
ZAFER DENİZ / HABERVAKTİM
Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde artan soğuk hava ve rüzgar, özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkileyerek yüz felcine sebep olabiliyor.
Lokman Hekim Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Dr. Oya Yakut, soğuk ve rüzgarlı havaların yüz felcine zemin hazırladığına dikkat çekerek, "Yüz felci hızlıca ilerler. Birkaç saat veya gün içerisinde dahi maksimum seviyeye ulaşabilir. Yüz felcinde ilk 3 gün en önemli dönemdir" dedi.
‘KIŞ AYLARINDA YÜZ FELCİNDE ARTIŞLAR GÖZLEMLENİR’
Yüz felcinin her yaş ve cinsiyette görülebildiğine işaret eden Lokman Hekim Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Dr. Oya Yakut, "Hasta soğuk sebebiyle istemsizce kendini kasabilir veya korunmasız olarak dışarıya çıkabilir. Bu nedenle kış aylarında yüz felcinde artışlar gözlemlenir" ifadelerini kullandı.
Hastalığın her kişide aynı derecede kendini belli etmeyebileceğini, bazı hastalarda hafif derecede olabileceğini belirten Yakut, şunları söyledi: "Bu tip hastalarda kişinin yüzünün bir tarafındaki mimik ve kaslarda hareketsizlik olur. Hasta aynı taraftaki gözünü kapatamaz, dudağı sağlam tarafa kayar, ıslık çalmakta zorlanır ve salgılar gözlemlenir. Yüz felci olan bölgede, dilin yarısında tat duyusu da kaybolabilir. Hastalığın daha ağır seyrettiği durumlarda ise; yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlı olma, gözyaşında ve tükürük salgısında belirgin derecede artmalar görülebilir. Ayrıca istemsizce göz kapamak-kırpmak, kaşları oynatmak da diğer belirtilerdir."
YÜZ İLE BİRLİKTE KULAKLARI DA KORUYUN
Doktor Oya Yakut, soğuk ve rüzgarlı havalarda yüz bölgesi ile birlikte kulakların da korunması gerektiğini ifade etti. "Soğuk, kulağın arkasındaki kemiğin içinde bir ödem yani sıvı birikmesine ve iltihaplanmaya sebep olur. Bu durumda aynı tarafta yüz felci ile sonuçlanabilir" diyen Yakut, şöyle devam etti: "Toplumumuzda yüz felcine en sık rastlanma sebebi de kulakta oluşan bu iltihaplanmadır. Ani sıcak-soğuk hava değişimleri ve nem de yüz felcini tetikleyebilir. Aşırı sıcak bir ortamdan soğuk bir alana çıkıldığında yüz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple yüz bölgesini korumak oldukça önem taşır. Yüz felcinden korunabilmek için sadece yüz bölgesini değil, kulağın arkasındaki kemiği de korumak gerekir. Çünkü bu kemiğin içinde oluşan ödem sebebiyle yüz felci oluşur."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.