Anafartalar Çarşısı'nda ilginç dava
Anafartalar esnafı çarşıda bulunan ve “sanat eseri” olduğunu iddia ettiği rölyefler konusunda Bakanlıkla davalık oldu.
“Ulus Tarihi Kent Merkezi” projesi adı altında yıkılması planlanan Anafartalar Çarşısı içinde barındırdığı Çağdaş Türk Plastik Sanatı’nın ilkleri olarak kabul edilen eserlerin koruma altına alınması için harekete geçti. İlgili mercilere başvuran çarşı yönetimi ret kararı alınca 500’e yakın imza toplayarak mahkeme yoluyla koruma talebinde bulundu.
Türk plastik sanatının ilk örnekleri
Ulus’ta bulunan Anafartalar Çarşısı, Ankaralılar için bir alışveriş merkezi niteliği taşımasının yanı sıra içinde bulundurduğu Türk Plastik Sanatları’nın nadide örnekleriyle adeta bir sanat okulunu çağrıştırıyor. İçinde barındırdığı Çağdaş Türk Plastik Sanatı’nın ilkleri olarak kabul edilen eserlerin bulunması sebebiyle saklı müze olarak da bilinen çarşı önemli içerisinde barındırdığı eserler dolayısıyla mahkemelik oldu.
500’e yakın imza toplandı
“Ulus Tarihi Kent Merkezi” projesi adı altında yıkılması planlanan Anafartalar Çarşısı içinde barındırdığı Çağdaş Türk Plastik Sanatı’nın ilkleri olarak kabul edilen eserlerin koruma altına alınması için harekete geçti. Eserlerin koruma altına alınması için ilgili mercilere başvuran çarşı yönetimi ret kararı alınca 500’e yakın imza toplayarak mahkeme yoluyla koruma talebinde bulundu.
Çarşı yıkılırsa eserler yok olacak
İlgililerin Anafartalar Çarşı’sının yıkılması durumunda eserlerin taşınacağını bildirdiğini kaydeden çarşı esnafı eserlerin taşınmasının imkânsız olduğunu belirtti. Çarşı esnafı eserlerin birçoğunun taşınamaz olduğunu iddia ederek şu ifadeleri kullandı, “Eserler için ilgili mercilere koruma talebinde bulunduk fakat ret edildi. Bizde mahkemeye verdik. Bu eserler çok değerli. Çarşı yıkılırsa eserler yok olacak. Birçok rölyef duvarla bütünleşmiş durumda. Hiçbir alet ve edevatla sökülemez. Muhakkak zarar görür.” 200’den fazla esnafın bulunduğu çarşıda seramik, rölyef ve resimler insan unsuru, doğa, doğadaki dönüşüm süreçleri, evrenin sonsuzluğu ve ay kraterleri gibi bir sürü farklı konuya ithafen yapılmıştır. Günümüzde meraklısı dışında gezinen çok az insanın farkına vardığı bu hazinelerin bazıları Çağdaş Türk Plastik Sanatları’nın ilkleri olarak kabul edilir.
Ödüllü yarışma binası
Ödüllü bir yarışma binası olan Anafartalar Çarşısı, Türkiye’de sanatçıların eserlerini aynı mekânda bir araya gelip oluşturdukları ender yapılardan biri olarak kabul ediliyor. Nuri İyem’in soyut duvar resmi ilk kez duvar üzerine uygulanmış haliyle çarşıda yer alıyor. Attila Galatalı’nın büyük seramik panosu giriş katında yer alırken, Anadolu’nun sanat mirasının senteziyle ilgili eserler üreten Attila Galatalı, “Ekoloji” adını verdiği seramikleriyle Anafartalar Çarşısı’nda biliniyor. Türkiye’nin ilk kadın seramik sanatçıları Füreya Koral ve Seniye Fenmen’in eserleri de çarşı içinde yer alan katların duvarlarını süslüyor. Arif Kaptan ve Cevdet Altuğ’un yapıtlarını ise çarşının birinci, ikinci ve üçüncü katlarındaki kolon ve duvarlarda sergileniyor
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.