Anadolu’nun sesi, ölümünün 20. yılında Murat Çobanoğlu
Anadolu topraklarının yetiştirdiği en kıymetli halk ozanlarından Murat Çobanoğlu, vefatının 20. yılında hala sevgiyle ve özlemle yâd ediliyor.
Halk müziğine getirdiği özgün yorumu, derin duyarlılığı ve toplumun nabzını tutan türküleriyle hafızalarda silinmez izler bırakan Çobanoğlu, Anadolu'nun acılarını, sevinçlerini ve duygularını sazıyla dillendirenlerden biri olarak tarihteki yerini aldı.
YOKSULLUKTAN SANAT ÇINARINA
1940 yılında Kars'ın Arpaçay ilçesinin Koçköyü beldesinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi Murat Çobanoğlu, hayatının ilk yıllarında yoksullukla mücadele etti. Küçük yaşta çobanlık yaparak geçimini sağlayan Çobanoğlu, sazla tanışması ve müzikle hemhal olması da bu yıllara denk geldi. Anadolu'nun zorlu yaşam koşulları, onun türkülerinde derinden hissedilen bir iz haline gelecekti.
HALK MÜZİĞİNE ADANMIŞ BİR ÖMÜR
Çobanoğlu, halk müziği ve ozanlık geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edildi. Büyük ustaların izinden giden sanatçı, kendi döneminin toplumsal gerçeklerini türkülerinde ustaca işledi. Ezgileri, söz zenginliği ve icra tarzıyla Anadolu insanının ortak duygularını yansıtan nadir sanatçılardan biri olarak öne çıktı.
TÜRKÜLERİNDE İNSANİ DUYGULAR
1965'e kadar "Devrani", 1967'ye kadar "Yanani", ondan sonra da "Çobanoğlu" takma adını taşıyan Murat Çobanoğlu'nun türküleri, müzikal bir icra olmaktan öte, toplumsal mesajlar taşıyan birer söylem niteliğindeydi. Yoksulluğu, adaletsizliği, emekçinin çilesini ve aşkın derin duygularını büyük bir ustalıkla işledi. "Garip", "Dayı", "Uğurlama" gibi eserleri, Anadolu insanının ortak acılarını ve sevinçlerini terennüm eden başyapıtlar olarak müzik tarihindeki yerini aldı.
SANAT HAYATINDA ÖDÜLLER
Sanat yaşamı boyunca birçok ödüle layık görülen Çobanoğlu, Türk Halk Müziği'ne yaptığı katkılardan dolayı devlet tarafından da takdir edildi. TRT repertuvarında yer alan onlarca türküsü, onu döneminin en önemli halk ozanları arasına koydu.
20 yıl önce bugün aramızdan ayrılan Murat Çobanoğlu, geride zengin bir müzik mirası bıraktı. Onun türküleri, bugün hala Anadolu'nun dört bir yanında söylenmeye, dinlenmeye devam ediyor. Sazı, sözü ve türküleriyle toplumun hafızasında silinmez izler bırakan sanatçı, kuşaktan kuşağa aktarılan bir kültürel miras haline geldi. Halk ozanı Murat Çobanoğlu, bir süre tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 20 yıl önce bugün yaşamını yitirdi. Çobanoğlu’nun cenazesi memleketi Kars’ta toprağa verildi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.