Anadolu'nun ortasında devasa bir yeraltı şehri: 5 bin yıllık kadim tarih burada yatıyor
Yoğun çalışmaların ardından yakın zamanda ziyaretçilere açılan Çankırı Yeraltı Tuz Şehri görenleri büyülemeye devam ediyor. Orta Anadolu’da her geçen gün dikkatleri üzerine çeken bölgeye, yıllık 1 milyon turist gelmesi hedefleniyor.
Yoğun çalışmaların ardından yakın zamanda ziyaretçilere açılan Çankırı Yeraltı Tuz Şehri görenleri büyülemeye devam ediyor. Orta Anadolu’da her geçen gün dikkatleri üzerine çeken bölgeye, yıllık 1 milyon turist gelmesi hedefleniyor.
5 BİN YILLIK TARİH
Çankırı Yeraltı Tuz Şehri kentin 18 kilometre doğusunda Balıbağı Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Mağara çevresindeki arkeolojik buluntular yaklaşık 5 bin yıldır bölgede tuz üretimi yapıldığını ortaya koymaktadır. Hititlerden günümüze kadar aralıksız kaya tuzu üretiminin yapıldığı bilinen maden, kapitülasyonlar döneminde Fransızlar tarafından işletilmiştir. Cumhuriyet döneminde TEKEL'in işlettiği tuz madeni bu tarihte özelleştirilmiş ve tuz üretim kapasitesi artırılmıştır.
TURİZMDE LOKOMOTİF
5 bin yıllık geçmişinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, somut ve somut olmayan birçok kültüre sahip olan Çankırı keşfedilmeyi bekliyor. Şehrin tarihi, kültürel zenginlikleri ve doğa güzellikleri ile keşfedilmemiş hazinelerini ülke ve dünyaya açma gayesinde, turizm ayağındaki en önemli lokomotifi tuz mağarası oluşturuyor.
FESTİVALLERDE İLGİ GÖRÜYOR
Çankırı Belediyesinin tuz mağarasını Çankırı Yeraltı Tuz Şehri'ne dönüştürme hedefi, turizm açısından bir katma değer yaratmak olarak açıklanıyor. Ayrıca rezerv açısından dünyadaki benzerleri arasından sıyrılan, şifa merkezi bir mağaraya sahip olmanın avantajını kullanarak turizmde üst seviyelere çıkmak hedefleniyor. Yeraltı Tuz Şehri Çankırı’da düzenlenen tuz festivallerinde büyük ilgi görüyor.
1 MİLYON TURİST HEDEFİ
2013 yılında Maden İşleri Genel Müdürlüğünün olur yazısı ile işletmeci firma ve Çankırı Valiliği arasında yapılan protokolle valiliğe devri yapılan maden, 2017 yılında İl Özel İdaresi ile Belediye arasında imzalanan protokolle turizm amaçlı işletilmek üzere Çankırı Belediyesine devredildi. Yeraltı Tuz Şehri'nin iç bölümlerinin hem sağlık hem de kültür turizmine yönelik hizmet verebilmesi için proje çalışmaları tamamlandı.
Çankırı'nın en önemli turizm objesi olan Yeraltı Tuz Şehri'ne her yıl 1 milyon yerli ve yabancı turistin gelmesi hedefleniyor. Çankırı Belediyesince hazırlanan proje ile madenin ismi Yeraltı Tuz Şehri olarak anılmaya başlandı ve madenin dış alanında otopark, peyzaj, kafeterya, hediyelik satış alanı hizmete sunuldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.