Anadolu aslanlarına sahip çıkalım

Anadolu aslanlarına sahip çıkalım

Keçiören'de 15 yıldır kangal ve malaklı gibi Anadolu çoban köpeklerinin üretimini yapan Yusuf Gökkaya, bu milli değerlerimize yeterince sahip çıkılamadığından yakındı.

Anadolu çoban köpekleri olarak bilinen Sivas kangalı, Aksaray malaklısı, Afyon çaparı ve Eskişehir akbaş çoban köpeği gibi milli değerlerimize sahip çıkarak onların üretimini Ankara'da yapan Başkent Üretim Çiftliği sahibi Yusuf Gökkaya, dünyaca ünlü çoban köpekleriyle ilgili gazetemize çarpıcı bilgiler verdi.  

15 YILDIR BAŞKENT'TE KANGAL, MALAKLI ÜRETİMİ YAPIYOR

dsc_0553.jpg

15 yıldır kendi çabası ile Keçiören'deki evinin bahçesinde ve Bağlum'daki bir yerde özellikle kangal ve malaklı gibi Anadolu çoban köpeklerinin diğer bir değişle "Anadolu aslanları"nın üretimine katkı sağlamaya çalıştığını belirten Gökkaya, bu köpeklerin soyunun tükenmemesi için canla başla mücadele ettiğini kaydetti. Yanlış üretim teknikleri, bilinçsizlik ve bu köpekleri sadece gelir kapısı olarak gören kişilerden dolayı Anadolu çoban köpeklerinin ırklarının küçülmeye gittiğini ve giderek neslin azaldığına dikkat çeken Gökkaya, üreticileri bilinçli olmaya ve devletin bu noktada milli değer olan bu köpeklere sahip çıkması gerektiğini söyledi. 

GÖNÜLLÜLER OLMASIN KÖPEKLERİN SOYU TÜKENİR 

Türkiye'de kendisi gibi gönüllü kişilerin olmaması halinde bu ırkların kaybolacağını iddia eden Gökkaya, "Milli değerlerimiz olan Anadolu çoban köpeklerini severek, onların soyunun tükenmemesi için uğraşan gönüllü kişiler var. Bu köpekleri sevdikleri için her türlü zorluğa katlanarak üretim yapıyorlar.  Bundan para kazanan ya da o köpeklerin masraflarını ucu ucuna karşılayan kişiler de var. Ama emin olun bizim gibi kişiler olmasa inanın bu köpeklerin soyu tükenir" dedi.  

BOYLARI GİDEREK KISALIYOR!

Bazı bilinçsiz üreticiler nedeniyle bu köpeklerin ırkında bozulmalar meydana geldiğini de savunan Gökkaya, "Sivas kangalı diyoruz ya... Yerli üreticiler Sivas'ta köpek bırakmadılar sata sata. Sivas'ta eskisi gibi iyi bir kangal köpeği bulamazsınız. Büyük belli başlı çiftliklerde var. Üreticiler, yıllarca köpekleri yanlış çiftleştirdiler. Önceleri 90 ila 100 cm ya da daha uzun gelen saf köpeklerin ırkı bu nedenle kısalmaya başladı. 60 cm'e kadar düştü. Şimdi Sivaslılar, Aksaray'dan köpek alıp götürüyorlar, onları çiftleştirip büyük ırk elde etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.  

ÇİNLİLER, HER YIL ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ GÖTÜRÜYOR

Anadolu çoban köpeklerinin Türkiye'de yeteri kadar önemsenmemesine rağmen marka değeri olan çoban köpeklerine yurtdışında bir hayli ilgi olduğunu anlatan Gökkaya, "Birçok ülkeye Anadolu çoban köpeklerimiz gidiyor. Özellikle Çinliler ve Amerikalılar alıyor. Örneğin bir Çinli var her sene Türkiye'ye gelir 'Fiziği düzgün 1 metrelik olan köpeklere talibiz' şeklinde bir de ilan verir üretim yapılan yerleri gezer. 1 metrenin üstündeki köpekleri fahiş fiyatlar vererek alıp TIR'lara yükleyip ardından da gemiler aracılığıyla ülkesine götürdüğünü biliyoruz. Bu kişi her sene düzenli bir şekilde gelir" diyerek elimizin altındaki bu değerlere sahip çıkamadığımız için yakındı. 

AMERİKA PARA GÖNDERİYOR

Gökkaya, bizim milli değerlerimiz olan köpeklerin özelliklerini yurtdışındaki kişilerin bizden daha çok iyi bildiğini ve bu ırklara büyük önem gösterdiklerini kaydetti. Anadolu çoban köpeği üretimi yapan bazı üreticilerin bu nesli devam ettirmesi için Amerika'daki bazı hayvansever tarafından maddi, manevi desteklendiğini açıkladı.  

BİZİM KÖPEKLERİMİZDE ASİLLİK VAR

Gökkaya, Anadolu çoban köpeklerinde olan özelliklerin pek çok köpekte bulunmadığını, laboratuarda genetiği değiştirilerek üretilen köpeklerin istenilen düzeyde olmadığı için bizim köpeklerimize ilgilinin bir hayli çok olduğunu belirtti.  Bizim köpeklerimizde olmasına rağmen diğer cinslerde bulunmayan özellikleri hakkında da bilgi veren Gökkaya, "Bizim köpeklerimiz büyük, iri, karakterli köpektir. Olur olmaz herkese saldırmaz, sıkıntı yapmaz. Bu köpeklerin en büyük özelliği insana saygılı, sahibine sadıktır. Artı koyuna aşık bir köpektir. Sürü amaçlı kullanıldıkları zaman daha kullanışlı. Koyunu görsün onun için ölüyor. Çoban köpeğidir onun için de vazifesini biliyor. Dağda sürüye 7/24 korumalık yapar. Laboratuarda yapılan köpekler insana, sahibine bile zarar verirken bizim köpeklerimiz asla bunu yapmaz. Sizi sadece dış etkilere karşı korur. Bizim köpeklerimizdeki asillik kandan geliyor. Bu asilliği, sahibine sadıklığı yurtdışında laboratuarda üretilen köpeklere aşılamaya çalıştılar ama tutmadı. Bizim köpeklerimizin iri olmasından dolayı insanlar genelde şehirlerde yaşadığı için evinde besleyemiyor. Ancak 20 kiloluk bir köpeği kolayca evine koyabiliyor" diye konuştu. 

YÖNETİCİLERE ÇAĞRI

Devletimizin, yerel yöneticilerimizin bu milli değerlerimiz olan Anadolu çoban köpeklerine sahip çıkması, neslinin bozulmadan devam etmesi ve üreticilere destek olması gerektiğini belirten Gökkaya, "Devletimizin ya da belediyelerimizin bu işe gönül vermiş kişilere sahip çıkması gerekiyor. Vakit geç olmadan bu işler yapılmalı. 3-5 üretici bir araya gelsek daha iyi olur. Bu ırkların devamının gelebilmesi için büyük çiftliklerin kurulması gerekiyor. Devletimiz her konuda bir teşvik yapıyor bu konuda da teşvikin yapılmasını talep ediyoruz. İyi köpeklerimizi yurtdışına kaptırmadan sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.

S. Selçuk YILDIRIM - Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM  
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.