Ana baba hakkı için namaz kılınır mı?

Ana baba hakkı için namaz kılınır mı?

Ana-Baba hakkı için namaz kılınır mı? Anne-baba hakkı nasıl ödenir, özel bir dua ve namaz var mı? Kılınan namaz kaç rekâttır, hangi gün ve ne zaman kılınır?

Ünlü mutasavvıf Abdülkadir Geylani Hazretlerinin Gunyetü’t Talibin adlı eserinden ana-baba hakkı için kılınan namaz ın ne zaman ve nasıl olduğunu sizler için derledik.

Ana baba hakkı için namaz kılınır mı? Anne-baba hakkı nasıl ödenir, özel bir dua ve namaz var mı? Kılınan namaz kaç rekâttır, hangi gün ve ne zaman kılınır? İşte ana baba hakkı için kılınan namaz ın tüm detayları:

Ana-Baba’nın evlat üzerindeki hakkını kelimelerle tarif etmek, anlatmak imkansızdır. Anne-Babanın hakkını normal şartlarda ödemek de aslında mümkün değildir. Anne-Baba duası alan evladın sırtı yere gelmez. Bedduasını alan evladın iflahı ise imkansızdır. Çevremizde bunun örneğini sıklıkla görürüz. Anne-Babanın rızasını kazanan evladın işi her daim rast giderken, aksi durumda olan insanların işi ise bir türlü yoluna girmez. Bu nedenle hem öz kültürümüzde hem de inançlarımızda anne-baba hakkına özel önem atfedilmiştir.

SÖZDE MODERN TOPLUM DA FARK ETTİ

Son dönemde toplumda yaşanan büyük değişim ve bozulmalar sonrasında bu durum daha iyi anlaşılmış ve bir takım değerlerin farkına varılmaya başlanmıştır. Örneğin artık sözde modern çekirdek aile mensupları dahi geniş ailenin pozitif yönlerini tespit eder duruma gelmiştir. Artık siyasetçisinden, gazetecisine, sosyal bilimcisinden, pedagoglara kadar çok geniş bir kesim ebeveyn ile birlikte yaşayan aileyi tavsiye eder olmuştur. Elbette bu durumun farkına varmak yeterli değil ve sorunların çözümüne yetmiyor. Esas olan uygulamadır… Zaten yapılan araştırmalara bakılırsa toplumumuzda çekirdek aile sayısı artarken, geniş aile sayısı her geçen gün azalmaktadır.

namaz.jpg

EĞİTİM POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

İşte bu noktada her zaman olduğu gibi iş yine siyasetçilere ve eğitim politikalarına yön veren devlet adamlarına düşüyor. Geniş ailenin bireye ve topluma olan pozitif faydaları bir eğitim politikası haline getirilmelidir. Anne-babanın da torunlarla birlikte ikamet ettiği ailenin daha sağlıklı bir aile olduğu sistematik biçimde okullarda işlenmelidir. Bir gün kendilerinin de anne baba olacağı bilinci daha çocukken aşılanmalı ve eğitim bu sistematize edilmelidir. Geçmişte bizi biz yapan değerlerin daha çocuklukta verildiği, eğitimin beşikte başladığı asla unutulmamalıdır. Peki yapılan hatalar nasıl telefi edilir? Anne-baba hakkı nasıl ödenir, anne baba hakkı için özel bir dua ve namaz var mı? Anne-Babaya asi gelen ve onların hakkını ödemek için kılınan namaz kaç rekâttır, hangi gün ve ne zaman kılınır? 

ANA-BABA HAKKI İÇİN KILINACAK NAMAZ

Takva üzere yaşayan insanların çoğu günde beş vakit namazla yetinmezler. Yüce Yaratıcıya daha fazla yakınlaşmak isteyen insanlar, ihlas ve samimiyetin gereği nafile namaz kılarlar. Boş vakitlerinin çoğunu ibadet ve zikirle geçirirler. Bela ve musibetten emin olmak için her anlarını ibadetle değerlendirirler. Muhasebe yapan ve geçmiş günahlarını affettirmek isteyen insanlar da namaz ve duaya yönelir. İşte ana-baba hakkının ödenebilmesi için Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) tavsiye ettiği nafile namaz…

PERŞEMBE GECESİ KILINACAK NAMAZIN FAZİLETİ

Ebu Salih yolu ile gelen rivayette; Ebu Hureyre (ra) Resulullah (sav) efendimizin Perşembe gecesi kılınacak namazla ilgili şöyle buyurduğunu anlattı: "Bir kimse, akşamla yatsı namazı arasında kılacağı iki rekat namazın her rekatında;

a)Bir kere Fatiha suresini,

b)Beş kere Ayet'el-Kürsiyi,

c)Beş kere İhlas suresini,

d)Beşer kere Muavvezeteyn (Felak-Nas) surelerini okurlar… Namaz bittikten sonra, on beş kere Allahü Teala'dan günahlarının bağışlanmasını dilemelidir. (Estağfirullah el azim ve etübü ileyh)

Bir kimse, bu şekilde kıldığı namazın sevabını ana babasının ruhuna bağışlar ise; onların hakkını ödemiş olur. İsterse onlara dünyada asi gelmiş olsun. Bu namazı kıldığı takdirde, Allah-ü Teala o kimseye sıddıklara ve şehidlere ihsan eylediği sevabı ihsan eyler."

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.