Altınköy eğitici bir müze

Altınköy eğitici bir müze

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altınköy’de hedeflerinin şehir yaşamında büyüyen çocuklara köy hayatını öğretmek olduğunu söyledi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki 4.Hasat Şenliği’nde gazetemize konuştu. Projede hedefin şehir yaşamında büyüyen çocuklara, hayvanları ve köy yaşamını öğretmek olduğunu belirten Tiryaki, “Çocuklar hayvanlardan korkmayacak, köy yaşamında yoğurdun, yağın nasıl yapıldığını görecek” dedi. Ayrıca Başkan Tiryaki, Altınköy’ün haftada 20 bin biletli ziyaretçi kabul ettiğini yılsonu itibariyle de yeni 350 dönüm daha müzeye katılacağını söyledi. 

GECEKONDU’DAN 100 YIL ÖNCEKİ KÖYE DÖNÜŞ 

ikili.jpeg

Bu projenin dünyada pek çok örneğinin olduğunu belirten Başkan Tiryaki bölgenin gecekondudan 100 yıl önceki köy yaşamına bir dönüşüm projesi olduğunu söyledi. Tiryaki, “Burası bir piknik alanı değil burası bir müze. Hem köyün kendisi müze hem de içerisinde ayrı müzeler Yalnızca Ankara’ya değil Türkiye’ye kazandırılan bir açık hava köy müzesi. Dünyada çok örnekleri var. 5 yıl önce başladığımız bir çalışmaydı bu. Gecekondu bölgesinden yüzyıl öncesine ait bir Anadolu Köyü inşa ediyoruz. Şu an 650 dönümüne ziyaretçi kabul ettiğimiz tamamen bittiğinde 1000 dönüm olacak olan gecekondu dönüşüm projesi. Elbet eksiklerimiz var Anadolu’dan sökülerek getirilen köy evleri başta olmak üzere köyün camisi değirmeni bakkalı demircisi kalaycısı dokumacısı çamaşırhanesi hayvanların yaşadığı yayla dediğimiz bölgesiyle sebze bahçesi ve tarlaları ile yüzyıl öncesinin köyü inşa edildi” dedi. 

“ÇOCUKLAR YOĞURDUN TEREYAĞININ NASIL YAPILDIĞINI ÖĞRENSİN”

Şehir yaşamının çocukları doğadan uzaklaştırdığına dikkat çeken Başkan Tiryaki bu köy sayesinde çocukları hayvanlarla iç içe getirmek istediklerini belirtti. Yoğurt, tereyağı nasıl yapılır öğrensinler istiyoruz diyen Başkan Tiryaki’nin konuyla ilgili sözlerinin tamamı ise şöyle:
“Şehirde yaşayan çocukların bilmediği köy yaşamını çocuklara göstermek anlatmak istiyoruz. Dünyada bunun. Çok sayıda örneği var. Maalesef şehirde yaşayan çocuklar evcil hayvanlardan onlardan korkan bir durumda. Kelebekten korkan kuzulardan korkan bir tavuk sesi duymayan çocuklar var. Bir yoğurdun bir tereyağının nasıl yapıldığını bilmeyen sütün nasıl oluşuğunu bilmeyen nesil yetişiyor maalesef. Bu çocukların eğitilmesi anlamında böyle bir köy yapılmasına başladı. 5 yıldır çalışıyoruz inşallah bu yılsonunda projeyi tamamlamış olacağız. Resmi açılış olmadı ama yaklaşık 20 binin üzerinde insan bilet alarak burayı geziyor”

YENİ EVLER GELDİ MONTAJLARI SÜRÜYOR 

Altınköy Açık Hava Müzesi’ne yılsonu itibariyle yeni 350 dönüm arazinin daha kazandırılacağını hali hazırda köy evlerinin sökülerek getirildiğini ve içlerinin montajını sürdüğünü belirten Başkan Tiryaki, “350 dönüm daha ilave alan kazandırdık buraya. Oradaki gecekondular yıkıldı. İçinde çocukların geldiğinde ata binecekleri mekânlar yine sebze bahçeleri kümes hayvanlarının bulunduğu bir bölge yine köy evlerinden oluşan evler söküldü geldi içlerinin montajları yapılıyor. Böylece köyü daha çok büyütmüş oluyoruz” diye konuştu.  

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.