Altındağlı kadınlar başarı öykülerini anlattı

Altındağlı kadınlar başarı öykülerini anlattı

Altındağ Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Gültepe Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen organizasyonda anlatılan birbirinden etkili başarı öyküleri dinleyenlere de ilham verdi.

Organizasyona katılan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altındağ'daki dönüşüme dikkat çekerek, bu dönüşümde belediyenin kültürel, sanatsal ve mesleki faaliyetlere verdiği desteğin önemini vurguladı.

60 bine yakın üyesi ile Altındağlı kadınların kültürel, sanatsal ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayan kadın eğitim ve kültür merkezleri, Altındağlı kadınlara başarı kapılarını da aralıyor. Altındağ'ın 24 mahallesinde hizmet veren merkezler sayesinde birçok kadın meslek ve iş sahibi olurken, pek çoğu hedef büyüterek iş hayatında yükselme şansı da buldu. Hayallerinden vazgeçmeyen azimli kadınlar, ilham veren öykülerini Gültepe Kadın ve Eğitim Kültür Merkezi'nde düzenlenen özel bir organizasyonla paylaştılar. Organizasyona Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de eşlik etti. Tiryaki, "İlk merkezimizi Beşikkaya Mahallesi'nde çok küçük bir mekanda açmıştık. Baraka gibi bir yerdi. O dönemde Konya gezisi düzenlemek istedik. 35 kişilik otobüsü dolduramamıştık. Bugün ise bu kültür merkezlerini kullanan kadın sayısı 60 bin" sözleriyle talebin artışına dikkat çekti.

"Merkezlerimizde üye sayımız 60 bine ulaştı"

Merkezlerin ciddi bir eğitim kurumu niteliğinde olduğunu vurgulayan Başkan Tiryaki şunları söyledi:
"Altındağ fiziki gelişiminin yanı sıra zihinsel olarak de gelişiyor. Bu çok önemli bir dönüşüm. Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri ile Gençlik Merkezlerinin bu dönüşümde büyük payı var. Bu merkezler, ciddi emek ve bütçe ayrılarak yapılan yatırımlar. Bu kadar masrafı nasıl karşıladığımızı soruyorlar. Pek çok farklı kamu kurumu ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapıyoruz. Merkezlerde eğitim veren hocaların pek çoğu gönüllü olarak geliyor. Ankara'nın hemen hemen her ilçesinden gönüllü eğitmenler kendi imkanları ile tesislerimize gelip buralarda eğitimler, kurslar, seminerler düzenliyor. Tesislerimizin yönetimini tamamen kadınlarımıza bıraktık. Her şeyle onlar ilgileniyor. Büyük bir titizlik gösteriyorlar. Sayıları 24 olan kadın eğitim merkezleri olduğu gibi aynı mahallelerde gençlik merkezleri de var. Onların eğitimleri de farklı şekilde işliyor. Buralarda da çok sayıda kurs düzenleniyor. Anneleri merkezlerde iken, çocukları da güvenli bir ortamda eğitim görüyor, keyifli vakit geçiriyor.

"Yüzlerce kursiyerimiz iş sahibi oldu"

Meslek kursları da düzenliyoruz. Buralarda eğitim gören kadınlarımız aile ekonomilerine katkı sağlıyor, istihdam fırsatı yakalıyor. 100'lerce kursiyerimiz bu şekilde iş sahibi oldu. Gerek belediyenin tahsis ettiği alanlarda, gerek kendi açtıkları işletmelerde çalışıyorlar. Altındağlı kadınların hemen hemen hepsi bizzat sosyal yaşamın içerisinde yer alıyor. Eğitim verdiğimiz kadınlar sosyal hayata atılıyor. Bizim merkezlerimizde kendi el emeği göz nuru üretimlerini satabiliyorlar. Hatta e-ticaret üzerinden ürün satanlar var. Biz kurslarımızı tamamlayan kadınlarımıza kursları bitirdikten sonra da destek vermeye devam ediyoruz."

"Kültür ve sanat toplumun huzuruna ve refahına katkı sağlıyor"

Ankara içi ve Ankara dışına düzenledikleri kültür gezilerine de yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çeken Başkan Tiryaki, Edirne'den Şanlıurfa'ya, Tokat'tan Çanakkale'ye kadar birçok kente düzenlenen gezilere yılda ortalama 30 bin kişinin katıldığını belirtti. Tiryaki daha sonra şunları söyledi:
"10 yıldır Altındağ'da insanları ücretsiz olarak sinema ve tiyatroya götürüyoruz. Kendi bünyemizde bir tiyatro okulu açtık. Çok yetenekli kadınlar ve gençler var, bu okula devam ediyorlar. Yıl içinde birkaç oyun sahneye koyuyorlar. Her merkezimizin folklor grupları var. Sanat müziği, halk müziği korolarımız var. Enstrüman çalan kadınlar var."

Kendi işinin patronu oldu

Etkinliğe katılarak her biri kendi başarı öyküsünü anlatan kadınlardan biri de Zeycan Karataş oldu. Altındağ Belediyesi kadın eğitim kültür merkezlerindeki kurslara katılan Zeycan Karataş, yine Altındağ Belediyesi'nin desteği ile girişimcilik kursuna bitirdi ve kendi lokantasını açtı. Zeycan Karataş başarı öyküsünü şu sözlerle anlattı:

"8 yıl önce Veysel Başkanımızın kapısını çaldım. Ellerim titriyordu, konuşamıyordum. Bana çok destek oldu Kadın eğitim kültür merkezindeki pek çok kursa katıldım. Son olarak 2017 yılında kadın eğitim kültür merkezinde girişimcilik kursuna gittim. KOSGEB'ten destek almaya hak kazanınca kendi iş yerimi açtım. Bu süreçte bana karşı çıkanlar oldu, yapamazsın dediler. Kadın olduğum için çok fazla sorunla karşılaştım. Ama hiçbir zaman pes etmedim, önüme baktım. En sonunda da, karşılaştığım sorunlara inat, kendi ismimi verdiğim, 'Zeycan Hanımın El Lezzetleri-Doğal Ev Yemekleri' lokantamı açtım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.