Altındağ’da örnek dönüşüm 

Altındağ’da örnek dönüşüm 

Ankara'nın en sorunlu bölgelerinden biri olan Çinçin'de, Altındağ Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi Türkiye'ye örnek oldu.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki,  Ankara'nın en sorunlu bölgelerinden biri olan Çinçin'de kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı bölgeleri basın mensuplarıyla gezerek gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. 

ÇİNÇİN ARTIK TARİH OLDU

Çinçin'in cumhuriyetin ilk yıllarında tercih edilen yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten  Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “ Çinçin, zaman içinde toplumsal göçün Ankara'ya sürüklediği insanların, kendi yasalarınca oluşturdukları çarpık bir ortak yaşam alanı haline dönüşmüş. 2005 yılında başlattığımız ‘Kentsel Dönüşüm projelerimizin ilk rotası olan Çinçin'de, hem fiziki hem de sosyal alanda çok büyük bir değişim yaşandı. Girilmez denilen Çinçin’de bugüne kadar 3 bin 200 gecekondu yıktık. Çinçin artık tarih oldu” dedi.

ASLA OLMAZ DENİLENİ BAŞARDIK 

2004 yılından önce yüzde 85’i gecekondu, yüzde 70’i imarsız olan bir Altındağ'ın olduğunu anlatan Tiryaki, "Altındağ son 10 yılda uygulanan doğru projelerle büyük bir değişim geçirdi  ve tamamı imarlı hale geldi. Kentsel dönüşüm kapsamında Ankara’nın en çok inşaat yapılan ilçesi Altındağ, konutların, okulların, sosyal donatıların, yeşil alanların yer aldığı modern ve tarihi yapısını koruyan bir ilçeye dönüştü. 2005 yılını “Yıkım Yılı” ilan ederek Altındağ’ı adeta yeniden inşa ettik. Altındağ’da kentsel dönüşüme 2005 yılında Çinçin bölgesi ile başladık. Girilemez denilen Çinçin’de kavgasız gürültüsüz bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdik.

Bölgede yıllarca herkesin imkansız gördüğü, ‘asla olmaz’ dediğini başardık. Çinçin’de gecekondular hızla yıkılırken, aynı hızla gecekonduların arasından toplu konutlar yükselmeye başladı. 2017 yılına gelindiğinde, “Çinçin Kentsel Dönüşüm Projesi”nin birinci, ikinci ve üçüncü etabı tamamlandı. Dördüncü etapta inşaat çalışmalarına başlandı." diye konuştu.
Fiziki olarak değişen Çinçin’in sosyal ve kültürel anlamda da gelişmesi için pek çok yatırım gerçekleştirdiklerini aktaran Tiryaki, şöyle devam etti:
" Altındağ Kültür Sarayı’nı hizmete açtık. Avrupa standartlarında büyük bir park, cami, kadın eğitim kültür merkezi ve büyük bir kapalı yüzme havuzu kompleksi yaptık. Üniversite öğrencileri için iki yurt yapıyoruz. Bir anaokulunun inşaatı tamamlandı. Bununla birlikte İlçe Emniyet Müdürlüğü ile İlçe Müftülüğü’nü de bölgeye taşıdık."

GÜLTEPE ÜÇ ETAP TAMAMLANDI

Çinçin bölgesinde ilk yıkımın 2005 yılında ‘mermerciler’ olarak adlandırılan bölgede başladığını hatırlatan Tiryaki, " Çinçin bölgesinin ismini  ‘Gültepe Mahallesi’ olarak değiştirdik. Gültepe’nin ilk etap toplu konut çalışması için  bine yakın kaçak yapı, Altındağ Belediyesi’nin başarılı çalışmaları ile yıkıldı. Yıkılan bölgede, ilk etapta 14 dev bloktan oluşan büyük bir kompleks yükseldi. Gültepe Mahallesi’nde dört ada da, 48 bin 173 metre kare alan üzerine inşa edilen Çinçin 1. Etap Toplu Konut Projesi ile 784 konut üretildi.

Tek bir blok, 16 kattan oluştu. Her katta brüt 126 metre kare olan 4 daire bulunuyor. Hak sahiplerini anahtarlarını alarak konutlara yerleşti. TOKİ ile yürütülen ikinci etap çalışmaları da 2010 yılında tamamlandı. 664 modern daire, hak sahiplerine teslim edildi. 2. Etapla birlikte Çinçin’deki dönüşüm hızlandı. 2. Etabın tamamlanması ile 3. Etabın çalışmaları başladı. 3. Etap kapsamında 600 gecekondunun yıkılmasının ardından başlayan inşaat çalışmaları 2014 yılında bitirildi. Gültepe 3. Etap Toplu Konutları’nda dairelerin anahtarları hak sahiplerine teslim edildi.

 Yaklaşık 76 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Gültepe 3. Etap,  19 blok ve 894 daireden oluşuyor." şeklinde konuştu.Çinçin bölgesinde 4’üncü etabın çalışmalarına 2017 yılında başladıklarını dile getiren Tiryaki," Toplam 880 gecekondunun yıkıldığı 24505/1 ve 2 numaralı parsellerde, 40 bin metrekareye yakın bir alanda, modern konutlar için düğmeye basıldı.Bu etapta önceki etaplardan farklı olarak TOKİ yerine müteahhitlerle çalışıyoruz. Parseller müteahhitlere ihale edildi ve çalışmalar başladı. 24505/1 parselde  276 daire, 24505/2 parselde ise 260 daire en kısa sürede tamamlanacak” dedi.

42 BİNDEN FAZLA KAÇAK YAPI YIKTIK

Binlerce gecekonduyu kavgasız gürültüsüz, hak sahiplerini mağdur etmeden yıktıklarını kaydeden Tiryaki, şunları söyledi:"Daha önceki 3 etapta nasıl hak sahiplerinin haklarını kendi hakkımız gibi gözettiysek ve kimseyi mağdur etmediysek, dördüncü etapta da aynısı olacak. Bizim kentsel dönüşüm çalışmalarına nasıl yaklaştığımızı, tavrımızı ve tarzımızı merak edenler, bu zamana kadar başarıyla tamamladığımız etaplardaki tanıdıklarına, eşlerine ve dostlarına sorabilirler.

Sadece modern konutlarla buradaki sorunu çözmek mümkün değil, biz de kabul ediyoruz. Ancak sadece Ankara değil, Türkiye’de kimsenin girmek, geçmek istemediği, korktuğu bir alanda yıkım yaptık, insanları ikna ettik, gecekondu yerine modern konutlar vaat ettik. Vaat ettiğimiz toplu konutları da bitirdik ve hak sahiplerine evlerinin anahtarlarını teslim ettik. Bu kolay bir iş değil. Biz Altındağ’da on binlerce yıkım yaptık. 42 binden fazla kaçak yapıyı yıktık. Buna rağmen Ankara’da en çok oyla seçilen belediyeyiz. Çünkü insanlar bize güvendi. Bizim bu yıkımları insanlara zulmetmek için değil, Altındağ değişsin diye yaptığımızı biliyorlar. Çünkü görüyorlar ve bize inanıyorlar."

GÜLTEPE'DE KÜLTÜREL VE SOSYAL AKTİVİTELER 

Bölgede en dikkat çeken çalışmalardan birisinin de Altındağ Kültür Sarayı olduğunu belirten Tiryaki," 6000 metrekare kapalı alanı bulunan tesiste, bin 500 kişilik çok amaçlı salon bulunuyor. Düğün, nişan, sünnet organizasyonları dışında toplantılar içinde kullanılabilen merkez, yeşil alanı ile de bölgeye ferahlık sağladı. Gültepe Mahallesi geçmişten gelen kötü imajını tamamen silerek kültürel ve sosyal aktivitelere ev sahipliği yapmaya başladı. Bununla birlikte mahalleye bir büyük park, cami, kadın eğitim kültür merkezi yapıldı ve açıldı. Gültepe Mahallesi’ne kadınlar ve erkekler için iki ayrı havuzu olan, içinde saunası, hamamı bulunan büyük bir kapalı yüzme havuzu kompleksi yapıldı. Üniversite öğrencileri için iki yurt yapılıyor. Bir anaokulunun inşaatı tamamlandı, yakında açılacak. Bölgeye bir okul kazandırıldı." ifadelerini kullandı.

 İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.