Altındağ'da ustaların sanat eserleri ziyaretçiler bekliyor

Altındağ'da ustaların sanat eserleri ziyaretçiler bekliyor

Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen ustalara ev sahipliği yapan Altındağ Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını Altınköy Açık Hava Müzesi’nde başkentlilerle buluşturuyor.

Türkiye'nin dört bir tarafından gelen ustalara ev sahipliği yapan Altındağ Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını Altınköy Açık Hava Müzesi’nde, başkentlilerle buluşturuyor. Her köşede, farklı bir el emeği göze çarpıyor. Geçmişin tozlu raflarından çıkarılan bu değerli kültürel mirasın büyüsüne kapılan ziyaretçiler, gümüş işlemeciliğinden dokuma sanatına, sepet yapımından ahşap oymacılığına kadar çeşitli el sanatlarını yakından keşfediyor. Başkentiler, eski ama zamansız el sanatlarıyla yeniden tanışırken, hem kültürel mirası yaşatma çabasına tanık oluyor hem de zanaatların estetik dünyasına adım atıyor.

altinkoy-acik-hava-muzesi-3.jpg

ZANAATLARLA DOLU BİR DENEYİM SUNUYOR

Altındağ Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş el geleneksel sanatlarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla, rengârenk bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Altınköy Açık Hava Müzesi'nde gerçekleşen bu etkinlik, başkentlilere geçmişten izler taşıyan zanaatlarla dolu bir deneyim sunuyor. 100 yıl öncesinin köy hayatını yansıtan Altınköy, bu kez de Türkiye’nin dört bir tarafından gelen zanaatkârlara ev sahipliği yapıyor. İncelikle örülen sepetler, ahşap oyma ustalarının emek kokan elleriyle şekillendirdiği motifler, Rize bezi dokuma tezgâhlarının ritmik sesi Altınköy’ ün sokaklarını dolduruyor.

altinkoy-acik-hava-muzesi-2.jpg

USTALARDAN CANLI PERFORMANSLAR

Altınköy’e gelen ziyaretçiler, ustaların yapmış oldukları el emeği göz nuru çalışmaların, son haline gelene kadar geçmiş olduğu süreçleri yakından deneyimliyor. Sepet ustaları, doğadan elde edilen malzemelerle eski usul sepet yapımını sergilerken, ahşap oyma ustaları ise, geçmişte ev dekorasyonunun en önemli parçalarını oluşturan ahşap işçiliğini, bugünün modern dünyasına taşıyor. Rize bezinden yapılan giysiler, gümüş işlemeciliği ve örgü çanta yapımı gibi sanatlar da, ustaların canlı performanslarıyla adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Her birinde geçmişten ayrı bir hikâye bulunan bu el sanatları, Altınköy’ün tarihi atmosferi ile buluşarak ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor.

altinkoy-acik-hava-muzesi-4.jpg

“GELECEK NESİLLERE AKTARIYORUZ”

Yapmış olduğu el sanatlarını tanıtmak için Ankara’ya gelen zanaatkârlar, başkentlilerin ilgilerinden oldukça memnun. El sanatlarına olan ilginin kendilerini oldukça mutlu ettiğini dile getiren örgü çanta ustası Gamze Biberci, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin böylesi etkinliklerle yeniden hatırlandığını dile getirdi. Birbirinden değerli geleneksel el sanatlarının sadece sergilenmekle kalmadığını belirten Biberci, “Bu tür etkinlikler sayesinde, geleneksel el sanatlarını gelecek nesillere aktarıyoruz. Bu sayede el sanatlarını değeri daha iyi anlaşılmış oluyor” diye konuştu.

altinkoy-acik-hava-muzesi-5.jpg

“YAKINDAN İNCELEMEK KEYİF VERİCİ”

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin gelecek nesillere aktarılması konusunda yapılan bu aktivitelerin gayet iyi olduğunu dile getiren Gamze Gülseçen, “Bu tür etkinliklerin yapılmasından dolayı gayet mutluyum. Özellikle de köy yaşamının yansıtıldığı Altınköy Açık Hava Müzesi’nde, bu tür stantları görmek çok güzel. Yapılan el sanatlarını yakından incelemek, bu anlara şahit olmak inanılmaz derece de keyif verici” şeklinde konuştu.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.