Altındağ'da tarihe can suyu

Altındağ'da tarihe can suyu

Veysel Tiryaki yönetimindeki Altındağ Belediyesi'nin 2008'den beri yürüttüğü restorasyon projeleriyle, Kale, Hamamönü ve Hamamarkası semtlerindeki tarih, yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Ankara'nın tarihi semtlerini bir bir gün yüzüne çıkaran Altındağ Belediyesi, Hamamönü, Hamamarkası ve Kale'deki restorasyon çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor.

Altındağ Belediyesi'nin tüm ilçede hayata geçirdiği 'Kentsel Dönüşüm' kapsamında yürütülen en önemli projelerden biri de 'Tarihi Alanları Koruma Çalışmaları'.  Kale, Hamamönü ve Hamamarkası semtlerinin restorasyonunu üstlenen Altındağ Belediyesi, Ankara'da tarihi koruma projesine ilk kez 2008 yılında Hamamönü'nde başladı. Bu semtin restorasyonu tamamlandıktan sonra, bölge Ankara'nın merkezinde turistik bir cazibe merkezine dönüştürülerek, diğer restorasyon projeleri için bir örnek teşkil etti. Altındağ Belediyesi halen, Hamamarkası ve Kale'nin sokaklarında tarihi alan koruma çalışmalarını sürdürüyor.

HAMAMÖNÜ'NDE 250 YAPI RESTORE EDİLDİ

Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunmasına rağmen birçok binanın bakımsızlıktan yıkıldığı veya yıkılmak üzere olduğu Hamamönü semtinde 250 adet yapının restorasyon, rekonstrüksiyon, restitüsyon projeleri tamamlandı. Başta Selçuklu olmak üzere klasik Türk-İslam mimarisinin ve ahşap işçiliğinin en iyi örneklerinin sergilendiği semtin restore edilmesine 2008 yılında başlandı. Kısa sürede onlarca yapının restore edilerek, bölgenin özgün dokusunun ortaya çıkmasını sağladı. 

SOSYO-KÜLTÜREL FONKSİYONU KORUNDU

makendon-cumhurbaskani.jpg

Çalışma bölgesinde, yapıların kullanım fonksiyonlarına hiçbir müdahalede bulunmayan(mesken ise mesken olarak, ticari ise ticari olarak kullanım) Altındağ Belediyesi, kamuya ait parsellerde yapılan sosyo-kültürel fonksiyon kullanımlarıyla desteklenmek suretiyle alanın doğal süreci içerisinde arazi kullanımının yapılanmasını (Koruma-kullanma ilişkisi) sağladı.

1930'DAKİ İLK PROJE ESAS ALINDI

Hamamönü'de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından oluşturulmuş geçiş dönemi yapılaşma şartlarına göre çalışmalar yapıldı. Çalışmaların başlangıcında parsellere ait 1930'da yapılmış olan ölçü krokilerinden yararlanılarak, yapıların temel izleri üzerinden yola çıkılarak, meydana gelen bozulmalar ve eklentiler tespit edildi, yapılan rölöve çizimlerinin altlığı oluşturuldu. 

BOSNA HERSEK İLE KARDEŞLİK ÇEŞMESİ

cesmeeeee.jpg

Altındağ Belediyesi, 2008 yılından beri gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarını Hamamarkası bölgesinde sürdürüyor. Hamamarkası'nda 2012 yılında başlayan proje etap etap devam ediyor. Hamamarkası, Bosna Hersek kardeşlik çeşmesi, meydanı, tarihi konakları, restoranları, müzeleri ve kına konağı ile dikkat çekiyor.

HAMAMARKASI'NA KINA VE NİKÂH SALONU

Altındağ Belediyesi, Hamamarkası bölgesinde iki adet Kına Konağı ile bir Nikah Konağını hizmete açtı. Kına geleneğine son yıllarda gösterilen ilgi nedeniyle yoğun rağbet gören kına konakları, farklı mimarisi ile ilgi çekiyor. Yine az sayıda davetli ile hızlı nikâh kıymak isteyenler için de bir tarihi Ankara evi, Nikah Konağı olarak dekore edildi.

MEVLEVİHANE YENİDEN HAYAT BULDU

5a2fc9bac03c0e09c40a2cd9.jpg

Bütün bu çalışmaların yanı sıra Altındağ Belediyesi, 1929 yılında yol yapımı gerekçesiyle yıkılan Mevlevihane'yi yeniden hayata kazandırdı. İnşaatı kısa sürede tamamlanan Mevlevihane, hem Mevlevi kültürünün tanıtılmasında önemli bir rol oynayacak hem de kültür sanat merkezi olarak kullanılacak. Hamamarkası'nda bulunan Mevlevihane'de merdivenlerden kapılara, raflardan prizlere kadar her şey mekânın doğal ahşap yapısına ayak uyduruyor. Mekânın duvarları, yazın sıcağı kışın ise soğuğu geçirmeyen bir özelliğe sahip. İki binadan oluşan Mevlevihane'de dört oda bulunuyor. 

SANAT SOKAKLARI VE KABAKÇI KONAĞI

Düzenli olarak Hamamönü Kabakçı Konağı'nda, 10 yıldır Hamamönü Söyleşileri'ni düzenleyen Altındağ Belediyesi, bu alanda da önemli bir boşluğu doldurdu. Altındağ Belediyesi'nin en çok önemsediği çalışmalardan biri de Sanat Sokakları projesi. Biri Hamamönü'nde, diğeri Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Merkezi içerisinde olmak üzere 2 ayrı sanat sokağı, sanatseverleri bekliyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.