Altındağ'da el işi koçer bebeklere ilgi büyük

Altındağ'da el işi koçer bebeklere ilgi büyük

Altınköy’de düzenlenen geleneksel el sanatları etkinliğinde, Süleyman Güneş’in Koçer bebekleri büyük ilgi görüyor. Her bebekte farklı bir hikayeyi konu edinen Güneş, kültürel değerleri bebeklere yansıtarak, gelecek nesillere aktarıyor.

Geleneksel el sanatları, Altındağ Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Altınköy Açık Hava Müzesi’nde, başkentlilerle buluşuyor. Her köşede, farklı bir el emeği göze çarptığı stantlarda, Batman’dan gelen Kültür Bakanlığı sanatçısı Süleyman Güneş’in Koçer bebekleri büyük ilgi görüyor. 25 yılı aşkın süredir unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri bebeklerle aktardığını ifade eden Güneş, her bebekte farklı bir hikâyeyi konu ediniyor. Bebeklerinde Türkiye’nin farklı bölgelerinden kültürel motiflere yer veren Güneş, genç nesillere kültürel değerleri aktarmanın önemli olduğunu vurguluyor ve kültürümüze sahip çıkılması çağrısında bulunuyor.

bebek-7-001.jpg

“HER BEBEĞİN BİR HİKÂYESİ VAR”

Kültür Bakanlığı yöresel bebekler sanatçısı Süleyman Güneş, yapmış olduğu Koçer bebekleriyle geçmiş yaşantısıyla günümüzün yaşantısı arasında köprü kuruyor. Büyük bir sabırlı ve özenle hazırlamış olduğu bebekleri etkinliklerde sergileyen Güneş, “25 yılı aşkın süredir yöresel bebekler tasarlıyorum. Yapmış olduğum her bir bebeklerde, günlük hayatın akışını yansıtan objeler var. Aslında her bebeğin bir hikâyesi var diyebilirim. Dışarıda taş ocakta yemek pişiren kadınlar, koyunların peşinden giden çobanlar, süt sağan kadınlar gibi figürler, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yansıtıyor” şeklinde konuştu.

bebek-1.jpg

7 BÖLGE BİR BEBEKTE BİRLEŞİYOR

Yapmış olduğu her bebeğin üzerinde 7 bölgeye ait parçaların olduğunu dile getiren Güneş, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

“Bebeklerde Türkiye'nin dört bir tarafından kültürel unsurlara yer veriyorum. Elinize almış olduğunuz bir bebekte, birden fazla ilin kültürel motiflerini görmek mümkün. Örneğin, Diyarbakır’ın başlıkları, Karadeniz’in meşhur peştamalları, Mardin’in dövme motifleri bebeklerde birleşiyor. Bu motiflerin her birinin birer coğrafi işaret niteliğinde bulunuyor. Ben de o nedenle tasarlamış olduğum bebeklerde her yöreden bir obje ekleyerek, bebeklerin değerine değer katıyorum.”

bebek-4.jpg

“KOÇER KADINLARINDAN ESİNLENDİM”

Türkiye topraklarında yaşayan her bir insanın bir kitap olduğunu söyleyen Güneş, her bölgenin de farklı giyindiğini belirtti. Coğrafya insanının oldukça renkli giyindiklerini ifade eden Güneş, Koçer kadınlarından ilham aldığını dile getirdi. Bu sebeple de yapmış olduğu bebeklerin adını Koçeri koyduğunu söyleyen Güneş, “Gelmiş olduğumuz noktaya bakacak olursak her şey fabrikalaştı. Bir dokunuşla sayısız bebeği ortaya koyabiliyorlar. Sağlık açısından da oldukça tehlikeli bebekler haline dönüşüyor. Fakat benim yapmış olduğum bebeklerde sağlığı tehdit eden herhangi bir şey yok” sözlerini kullandı.

bebek-5.jpg

“GÜNLÜK YAŞAMI YANSITIYOR”

Altınköy’e gelen vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi gördüklerini söyleyen Güneş, “Yapmış olduğum bebekler, günlük yaşamı yansıtıyor. Altındağ Belediyesi’nin davetiyle standımı burada açmış olmam da, ilgiyi iki katına çıkardı. Ağırlıklı olarak köy yaşantısını anlatan bu bebekleri, böyle bir ortamda sergilemek, ziyaretçiler için oldukça özel bir deneyim sunuyor. Ziyaretçilere, değerlerimizi tanıtmak ve merak ettikleri soruları yanıtlamak benim için de büyük bir keyif” ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ SAHİP ÇIKIN”

Gençlerin değerlerimizi unutmaması konusunda çaba gösterdiğini dile getiren Güneş, “Gelecek nesillere kültürümüzü aktarmanın ve kültürel değerleri yaşatmanın önemli bir görev olduğunu düşünüyorum” dedi. Batman’dan Türkiye’nin dört bir yanına kültürel miras taşıyan bir sanatçı olarak, fuarlarda standına gelen insanlardan büyük ilham aldığını aktaran Güneş, “Bu etkinlikler, benim için satış yapmaktan öte bir anlam taşıyor. Kültürel birikimlerin paylaşıldığı ve nesiller arası aktarıldığı bir platform haline geliyor. Gençlerimizin değerlerini yakından tanıma fırsatı bulması beni oldukça mutlu ediyor. Buradan da gençlerimize, kültürümüzü sahip çıkın demek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.