Altındağ Belediyesi bilge mimar Turgut Cansever'i andı
Altındağ Belediyesi, "Ulucanlar Salon Konuşmaları" çerçevesinde, değerli mimar rahmetli Turgut Cansever'in yine mimar olan kızı Emine Öğün'ü ağırladı.
"Bir Mimarlık Hikayesi Turgut Cansever" konu başlığı ile bir konuşma gerçekleştiren Emine Öğün, babası Turgut Cansever'i anlattı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin de katıldığı, Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi gördü.
Sohbet öncesi Hamamönü ve Hamamarkası'nı gezme fırsatı bulduğunu söyleyen Emine Öğün, Altındağ Belediyesi'nin bu bölgede gerçekleştirdiği çalışmalardan çok etkilendiğini belirtti. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise, "Çok kıymet verdiğim, pek çok kitabını okuduğum ve kentle ilgilenen herkesin mutlaka onun kitaplarını okumasını tavsiye ettiğim Turgut Cansever'i, kendisi de mimar olan kızı Emine Öğün'den dinledik. Kitaplarından öğrendiğim kadarı ile Hamamönü bölgesi Turgut Cansever için de önem arz eden bir yerdi. Gönlüm onun da Hamamönü'nün bugünkü durumunu görmesini çok arzu ederdi. Biz, Hamamönü ve civarında yaklaşık 500 tarihi yapıyı tekrar ayağa kaldırdık. Ben mimar değilim, bu işin uzmanı da değilim. Ama Altındağ'da kendi gayretlerimizle çok büyük mesafe aldık. Bu bölgelerin kıymetinin önümüzdeki zaman diliminde çok daha iyi anlaşılacağını ümit ediyorum. " dedi.
Babası Turgut Cansever'in mimarlık öyküsünü dinleyicilerle paylaşan Emine Öğün, babasının dedesinin muhalefeti ile karşılana kadar ressam olmak istediğini, müziğe de büyük ilgisinin olduğunu, lise yıllarında ney dersleri de aldığını anlattı. Bugün şehirlerimizin geldiği duruma rağmen Turgut Cansever'in vefat edene kadar hiçbir gün ümitsizliğe kapılmadığını ve ümidini her daim koruduğunu, hiç vazgeçmediğini, her yeni projeye başlarken büyük bir heyecan duyduğunu anlatan Emine Öğün, Turgut Cansever'in projeleri hakkında her daim tartışmaya açık olduğunu ancak inancından kaynaklanan temel tercihlerini tartışmaya açmadığını da dile getirdi.
"Türkiye'de bu büyüklükte bir koruma çabası yok"
Altındağ'da gerçekleştirilen tarihi koruma projelerini de değerlendiren Emine Öğün, sözlerini şöyle tamamladı.
"Turgut Cansever aramızda olsa bundan çok heyecanlanırdı. Hamamönü'nde 500 kadar yapının onarıldığı ifade edildi. Babam Cansever, ömrünü yapıları koruma ve iyileştirme meselesine adamıştı. Türkiye'de bu büyüklükte bir koruma çabası gerçekleşmiş değil. Bu dönüşüm özel ve değerli bir çalışma. Üstelik Altındağ sadece fiziki anlamda da değişmiyor, zihni bir dönüşüm de var. Başkan Tiryaki'nin Altındağ'da yaptığı işin büyüklüğünü ve hacmini net olarak görebildiğimi söyleyebilirim. Burada ortaya konan irade çok önemli... Yapılan çok zor bir operasyon ama ortada güçlü bir irade var. Eminim, Türkiye'de 80 milyon içinde sizin gibi irade sahibi insanlar vardır. Babam, ülkemizdeki yapıların hep değişeceğine inandı, ümit etti. Bence de haklıydı. Bugün ki Hamamönü ziyaretimde ben bunu gördüm."
"Turgut Cansever çok önemsediğim ve etkilendiğim bir şahsiyettir."
Emine Öğün'e teşekkürlerini ileten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de şöyle konuştu:
"İstanbul'dan gelerek "Ulucanlar Salon Konuşmalarının konuğu olan değerli Emine Öğün hanımefendinin ağzından babası Turgut Cansever'i dinlemek çok anlamlıydı. Turgut Cansever'i kitaplarından tanıdım. Son zamanlarda özellikle pek çok kitabını okudum. Yakın bir zamanda "Hamamönü" için söylediklerine rast geldim kitabında. Hamamönü'nün mutlaka ayağa kaldırılması gerektiğinden bahsediyordu uzun uzun. Keşke görebilmiş olsaydı, bugünkü halini. Kentle ilgilenen herkesin özellikle de mimarların onun eserlerinden mutlaka faydalanması gerektiğine inanıyorum. Okuduklarımı çoğu zaman çalışma arkadaşlarımla da paylaşıyorum. O yüzden bugün sizden Turgut Cansever'i dinlemek çok anlamlı ve özeldi. Bu güzel sohbet için Sayın Emine Öğün'e bir kez daha teşekkürlerimi iletirken, değerli büyüğümüz kıymetli mimar Turgut Cansever'i de bir kez daha rahmetle anıyorum."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.