Altında satışlar düştü

Altında satışlar düştü

Kuyumcular, yatırım maksatlı altın alan vatandaşların artık kendilerini değil, bankaların açtığı altın hesaplarını tercih ettiklerini ve bunun da kuyumcuların altın satışını düşürdüğünü ifade etti.

Ankara Ulus'taki Çıkrıkçılar Yokuşu'nda kuyumculuk yapan esnaf, son günlerde döviz ve altın kurundaki anormal dalgalanmanın işleri olumsuz etkilediğini söyledi. Piyasadaki düşüşe bir de Ramazan durgunluğunun eklendiğini belirten kuyumcular, "Altındaki yükseliş bugünün sorunu değil; iki-üç yıldır aşrı bir yükselme trendi vardı. Ancak; son günlerde yaşanan anormal dalgalanma hem piyasadan hem de piyasa dışı etkenlerden besleniyor." diye konuştu.
Şu sıralar Ramazan durgunluğu yaşayan kuyumcuların en büyük umudu yaklaşan düğün sezonu. Ancak; altındaki aşırı yükselişin düğün için yapılan satışları da etkileyeceğini ifade eden kuyumcular, döviz kurunun kontrol altına alınırsa altınında normal seyrine döneceğini düşünüyor. 
Düğün sezonu yaklaşırken Ankara altın piyasasının genel durumunu Anafartalar Caddesi'ndeki kuyumcular ile konuştuk.

ALTINDAKİ YÜKSELİŞ İKİ-ÜÇ YILDIR VAR

adem-yavuz-(3).jpg

Üçler Kuyumculuk'tan Yavuz Aslan, altın ve döviz kurundaki dalgalanmanın bir de Ramazan durgunluğu ile birleştiğini ifade ederek, "Altındaki yükseliş bugünün sorunu değil; iki-üç yıldır aşrı bir yükselme trendi vardı. Ancak; son günlerde yaşanan anormal dalgalanma hem piyasadan hem de piyasa dışı etkenlerden besleniyor. Biz de düğün sezonunun yaklaşması ile satışların yeniden atacağını umuyoruz." diye konuştu. 
Yatırım maksadıyla altın alan kişi sayısının her yıl giderek azaldığını belirten Yavuz, "Artık, altın günleri için çeyrek ya da yarım alan müşterileri saymazsak, fiyatlardaki aşırı yükselişten ötürü belli başlı müşterilerimiz dışında yatırım için altın da alan yok." dedi. 
Altın üzerinden borçlananların, borçlarını kısa sürede kapatmalarının şu an için en doğru seçenek olduğunu söyleyen Yavuz, "Altın ile borçlanmayı düşünen vatandaşlarımız da var. Şimdiki fiyatlar düşünüldüğünde altın üzerinden borçlanmak çok yanlış bir tercih olur. " dedi.

YATIRIM İÇİN ALTIN ALINMIYOR

nazmi-gundogan-(3).jpg

Gündoğan Kuyumculuk'tan Nazmi Gündoğan da, altındaki aşırı yükselişin düğün için yapılan satışları da etkileyeceğini belirterek, "Müşterilerimiz bir süredir yalnızca düğün ve altını günü gibi etkinlikler için altın almaya gelenlerden ibaret. Eskiden yatırım için de altın alımı yapılırdı. Şimdiler de altını yatırım için alan sayısı da eskiye oranla oldukça düşük. " dedi. 
Gündoğan, "Kurdaki artışı hem piyasadan kaynaklı görenler var; hem de spekülatif olarak görenler var. Bunları bir kenara koyup; olayın özüne bakarsak altın satışları düştü. Eskiden 20-30 gram bilezik alarak yatırım için bir kenara koyanlar vardı. "Bir süredir bu türden yatırımları yapan kimse kalmadı." diye konuştu. 
Piyasadaki son dalgalanmanın satışlar daha da düşürdüğünü ifade eden Gündoğan, . Altın fiyatlarında son bir-iki senedir aşırı bir artış yaşanıyordu. Son olaylar iyice tuz-biber oldu." dedi.
Altın satışlarının düğün sezonu ile tekrardan belli bir seyre oturacağını belirten Gündoğan, "Ramazan durgunluğu da piyasadaki artış ile birleşince altın alım ve satımında belli bir düşüş de yaşandı maalesef. Düğün sezonu ile bunun da aşılacağını düşünüyorum." dedi.

Altını bankadan Alıyorlar

Kuyumcular, yatırım maksadı ile yapılan gram altın alımlarında bankaların açıttığı altın hesaplarının daha çok tercih edildiğini söyledi.
Gündoğan Kuyumculuk'tan Nazmi Gündoğan, "Artık bankalar döviz hesabı gibi altın hesabı da açıyor. Bu bizim, kuyumcuların işlerini belli bir oranda geriletiyor maalesef. Bu açıdan bakıldığında eskiye oranla bankada altın hesabı açtıran kişi sayısında arttı. Bu da bizim işimizi olumsuz etkiledi." diye konuştu.
Üçler Kuyumculuk'tan Yavuz Aslan da, artık gram altın alımı için kuyumcuların tercih edilmediğini belirterek, "Özel olarak gram altını bizden alan yok. Onun yatırımcısı daha çok bankada altın hesabı açtırmayı tercih ediyor. " dedi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.