Alınan Tedbirlere Rağmen Sitelerde Piyasa Durgun

Alınan Tedbirlere Rağmen Sitelerde Piyasa Durgun

Siteler piyasasında yaşanan durgunluğu Ankara Marangozlar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Rıdvan Aktaş, Habervaktim’e değerlendirdi. Esnafın seçimlerin ardından büyük beklentiye girdiğini söyleyen Aktaş, tüm alınan tedbirlere rağmen piyasada durgunluğu

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Siteler esnafının sorunlarını Habervaktim’e değerlendiren Ankara Marangozlar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Rıdvan Aktaş, önemli açıklamalar yaptı. 1 Kasım seçimlerinden sonra esnafa daha çok önem verildiğini belirten Rıdvan Aktaş, kredi desteklerinin artmasına rağmen piyasada uzun zamandır durgunluk yaşandığını belirtti. Aynı zamanda Siteler Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Vekili olan Aktaş küçük esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi verileceğini açıkladı.

UZUN VADELİ FAİZSİZ KREDİ

Emekli esnafın maaşından kesilen yüzde 10’luk kesintinin bu ayın 10’unda kaldırıldığını belirten Aktaş, “Emekli esnaflardan yüzde 10 maaş kesintisi oluyordu, 1 Kasım seçimleri öncesi bize hükümet tarafından söz verildi ve bu ayın 10’unda yüzde 10’luk kesinti kalktı. Yeni dükkân açmışlara ve finansman desteği isteyenlere sıfır faizle 30 bin lira kredi çıkarıldı. Kredi Kooperatif Kefaletleri üzerinden sıfır faizli kredi esnafa veriliyor, ancak şirket olmayacak; sicile dayalı küçük esnaflara veriliyor. Baba oğluna sıfır faizle 30 bin lira vermez.  İpotek ve vekâlet gösterilmesi şartıyla bu kredi küçük esnafa veriliyor. Ödeme şartlarında da kolaylık sağlanıyor, aydan aya ödeme olmuyor; 3 aydan 3 aya veya 6 aydan 6 aya ödemeler yapılacak. Senede 2 taksitle de ödeyebiliyorsun, 4 taksitle de” dedi.

TEDBİRLERE RAĞMEN PİYASA DURGUN

“Sitelerde şuan en azından 100 kişi faizsiz kredi sırasında” diyen Rıdvan Aktaş, “Allah razı olsun 1 Kasım’dan sonra gerçekten küçük esnafa destek çok arttı.  AK Parti hükümetinden önce esnafa en fazla 25 bin lira kredi kullandırabiliyorduk. Şuan 150 bin liraya kadar kredi kullanabiliyor. Bu gün konut ve taşıt kredisi alsan neredeyse 2 katı faiz ödeyeceksin” diye konuştu. Tedbirlere rağmen piyasanın durgun olduğunu söyleyen Aktaş, “Kredi desteklerinin ardından piyasanın canlanmasını bekliyorduk ama Güney Doğu’da yaşanan krizlerden dolayı bir durgunluk olduğu düşünülüyor. İç piyasada da şuan bir daralma yaşıyoruz. Ama bu daralmanın neden yaşandığını anlamış değiliz” ifadelerini kullandı.

EL ÜRÜNLERİNDE KDV DÜŞÜRÜLMELİ

El zanaatkârlarından alınan KDV’nin düşürülmesini talep ettiklerini söyleyen Aktaş şöyle konuştu: “Seçimlerin ardından esnafın anormal bir şekilde piyasanın canlanacağına dair beklentisi vardı çıtayı yüksek tuttular. Beklentiler karşılık bulamadı, tabi bunda kış aylarında olmamızın da etkisi yüksek. Yeni alınan tedbirlerle birlikte inşallah önümüzdeki bahar aylarında esnafımıza ekonomik olarak yansır. Güzel şeyler olacağını temenni ediyoruz. El ürünlerinden alınan KDV’nin düşürülmesini veya hiç alınmamasını istiyoruz”

YABANCILARI DA VERESİYEYE ALIŞTIRDIK

Rusya’yla yaşanan krizin ister istemez mobilya sektörünü de etkilediğini savunan Aktaş, “El işçiliği yapan zanaatkârlarımızın en büyük sıkıntısı; Türkiye, Rusya ve Suriye arasında yaşanan gerginlik nedeniyle piyasa etkilendi. Bizim esnafımız genelde şöyle çalışır; diyelim ki adamın 50 bin dolar alacağı varsa 10 bin dolarını alıyordu, bir daha gelişinde 20 bin dolar alırım şeklinde veresiye çalışıyordu. Şuan en az 100 bin doları, 300 bin doları alamayan esnaflar var. Şuanda ne mal gönderebiliyor neden parasını tahsil edebiliyor. Kendi içimizde toptancıya nasıl biraz mal veriyoruz para alıyoruz bu şekilde veresiye çalışıyorsak maalesef dışardaki insanları da kendimize benzetiyoruz” şeklinde konuştu.    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.