“Albinizm” hastası kardeşler görmek istiyor

“Albinizm” hastası kardeşler görmek istiyor

Mamak’ta yaşayan “albinizm” hastası Cansu ve Derya Belen kardeşler, daha iyi görebilmeleri amacıyla kendilerine gerekli olan özel gözlükleri alabilmek için hayırseverlerin desteğini bekliyor.  

Mamak’ta yaşayan Cansu ve Derya Belen kardeşler cilt, saç ve göz renginde farklılık olan, görme düzeyinde de azalma yaşayan “albinizm” hastası. Minik kız kardeşlerin hastalıklarına bağlı görme bozukluğu ve ışık hassasiyeti nedeniyle yüksek dereceli özel üretilen gözlükler kullanmaları gerekiyor. İleri derecede görme problemleri yaşayan 10 yaşındaki Cansu ile 5 yaşındaki Derya kardeşler, dünyayı artık daha iyi görmek istiyor. Albinizm hastaları kardeşler, daha iyi görebilmeleri ve güneşe çıkabilmeleri için kendilerine gerekli olan teleskopik, küre ve özel güneş gözlüklerine bir an önce kavuşmak istiyor. 

GEREKLİ OLAN GÖZLÜKLER PAHALI 
Gazetemize konuşan anne Elif Belen, kızlarının daha iyi görebilmeleri için doktorlar tarafından kendilerine tavsiye edilen gözlüklerin yurtdışından gelmesinden dolayı oldukça pahalı olduğunu kaydetti. Maddi imkanları olmadığı ve SGK’nın gözlük bedellerini karşılamadığı için gerekli olan 3 çeşit (özel güneş gözlüğü, teleskopik ve küre) gözlüğü alamadıklarını söyledi. 

20200901_143604.jpg

HASTALIĞIN TEDAVİSİ YOK
Anne Elif Belen, doğuştan deriye rengini veren pigment eksikliği yüzünden ortaya çıkan ve genetik bir hastalık olan “albinizm” hastası kızlarının daha iyi görebilmelerini sağlayacak gözlükleri alabilmeleri için Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile hayırseverlere çağrıda bulundu. Anne Belen vücudu, göz, cilt ve saç renginden sorumlu olan melanini normal miktarda üretemediği için kızlarında ortaya çıkan “albinizm” hastalığının genetik olduğunu ve tedavisinin bulunmadığını ifade etti. Belen, kızlarının daha iyi görebilmesinin tek yolunun gözlük olduğunu dile getirdi. 

GÖZLÜKLE GÖRME ORANLARI ARTIYOR 
Albinizm hastası kızlarının yakın ve uzağı görme problemlerinin gözlüklerle aşılacağını kaydeden anne Belen, “Kızlarım güneşe çıktıkları zaman görme problemleri artıyor. Yakın ve uzak görme problemleri de var. Bu konuda tek çözüm gözlük. Dışarı çıktıklarında özel güneş gözlüğü, kitap okumada küre,  okulda tahtayı görebilmeleri için mercek ayarlı teleskopik gözlü gerekiyor. Bu gözlükler çok pahalı. Eşim de pandemi nedeniyle işsiz kaldı. Kızlarımın gözlüklerini alamadık. Bir an önce yardım çığlığımızın duyulmasını istiyorum” dedi.  

OSMAN AKDOĞAN/İLKSAYFA

 

İlgili haber:

Albino nedir?

albino-siyahi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.