Aksaray malaklısı görenlere Maşallah dedirtti

Aksaray malaklısı görenlere Maşallah dedirtti

Travel Expo Ankara 2018 Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi’nde Aksaray tanıtım standındaki 90 kiloluk malaklı cinsi köpek, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

ATO Congresium Konferans ve Sergi Alanı’nda gerçekleştirilen Zirve kapsamında 20 metrekare bir tepside hazırlanan Türk Baklavası’nın yapımına 18 baklava ustası katıldı. Guinness tarafından canlı olarak takibi yapılan rekor denemesinde alt sınır olarak 210 kilogram belirlenen baklava, 515 kilograma ulaşarak tarihi bir rekora imza attı. Baklava yapımında 100 kilogram un, 80 kilogram ceviz ve 80 kilogram tereyağı kullanıldı. 

11 Bin 800 dilim bulunuyor

dsc_1721.jpg

Zirve kapsamında, 20 metrekare dev bir tepside hazırlanan Türk Baklavası’nın yapımına, saat 05.00’de başlandı. MADO ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’ndan(TAŞPAKON) olmak üzere toplamda 18 baklava ustasının emek harcadığı baklava başarıyla bitirilerek fırına verildi. Guinness yetkilileri tarafından canlı olarak takip edilen rekor denemesinde cevizli baklava kullanıldı. Yapımında 100 kilogram un, 80 kilogram ceviz ve 80 kilogram tereyağı kullanarak yapılan baklavada ise 11 bin 800 dilim bulunmakta.

“Önümüzdeki yıl yeni fuar alanı temennisi”

Travel Expo Ankara ve Gastronomi Zirvesi açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin son derece zengin ve bereketli bir coğrafyada bulunduğuna  işaret ederek "Bu vatan toprakları gerçekten çok geniş bir coğrafyanın kültürel zenginliklerine, birikimlerine sahip. Türkiye, Troya'dan Osmanlı'ya kadar çok sayıda büyük medeniyetin ev sahibi olan, tabiri caizse bu medeniyetlere  beşiklik yapmış olan bir ülke. Tarihi ve kültürel zenginlikleri, Türkiye'nin en  önemli zenginliğidir” diye konuştu. Mutfak sanatının da önemli bir imkân olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu sanatın kapılarının Ankara, Türkiye ve bütün dünyayı tanıtmak için Gastronomi Zirvesi kapsamında açıldığını ifade etti. Bakan Kurtulmuş, fuarın önümüzdeki yıl yeni fuar alanında gerçekleştirilmesi temennisinde bulundu.    

Tuna; Fuar alanını Ankara’ya kazandıracağız

dsc_1727.jpg

Ankara Valisi Ercan Topaca da yaptığı konuşmada, fuar ve zirve ile Türk turizmine Gastronomi yoluyla çeşitlilik kazandırmayı, Ankara'nın turizm ve  kültürel değerlerini Türkiye'nin ve dünyanın gündemine getirmeyi amaçladıklarını  söyleyerek, zirve kapsamında birçok etkinliğin gerçekleştirileceğini kaydetti.  
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna da yerel yönetimler olarak turizme katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek, " Ankara Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Odalar Birliğimiz, Büyükşehir  Belediyemiz ve diğer ortaklarımızla birlikte yeni ve güzel bir fuar alanı  inşaatının ihalesine çıktık. İnşallah bu ayın sonunda, önümüzdeki ayın içerisinde  ihalenin kararı verilecek ve çok güzel bir fuar alanını Ankara’mıza kazandırmış  olacağız” dedi. 

90 kg’lık Malaklı büyük ilgi gördü

ATO Congresium’ da düzenlenen Turizm Fuarının en gözdesi ise Anadolu’nun en iri köpek ırkı olarak bilinen Aksaray ili standındaki Aksaray malaklısıydı. Ağırlığı 90 kilogramı bulan iri cüsseli malaklı görenlerin sevgi gösteriyle karşılandı. Malaklının yetiştiricisi olan ve Anadolu’nun değerlerini tanıtmayı amaçladıklarını belirten Fatih Dağdaş, “Aksaray malaklısının en belirgin özelliği bileklerinin kalınlığı ve iri cüsseli olmasıdır. Görmüş olduğunuz malaklının babası 130 kg civarında idi bu biraz daha ufak kaldı ama ona rağmen büyük ilgi görüyor. Şu an tam 2 yaşında ve doğduğundan itibaren et kemik ve kemik suyu ile beslenir. Kemiklerinin kalın olmasının sebebinden biriside budur” dedi.

Tarihi 3 bin 500 yıl öncesine dayanıyor

dsc_1792.jpg

Malaklının tarihisi ise 3 bin 500 yıl öncesine kadar dayandığını belirten Dağdaş, Orta Asya’dan Sümerler tarafından Mezopotamya ve 2 bin yıl öncede Asurlar tarafından Anadolu’ya getirilen malaklının başlarda savaşlarda kullanıldığını günümüzde ise bekçi ve çoban köpeği olarak kullanıldığını ifade etti. Orta Anadolu’da yaşayan malaklının adı ise dudaklarının sarkık yapısından dolayı geldiğini belirten Dağdaş, yüzyıllar boyu çoban köpeği olarak kullanılmasının sebebinin ise çevik ve iri yapılarıyla Kurtlarla olan mücadelesi olduğunu söyledi.

Türkiye’yi anlatan pastalar oldu

Fuarda en çok ilgi gösterilen stant ise butik pastaların sergilendiği Türkiye’nin 7 farklı bölgesini anlatan pastalar oldu. Butik pastalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan butik pasta ustası Zümer Şener ise şeker hamurundan yaptığı Adana ve Şahmeran maketleri hakkında bilgiler verdi. Şener, “Kendim Tarsusluyum ve Adana’da yaşıyorum o yüzden Akdeniz Bölgesini yapmak istedim. Büyük kısım için 1 hafta boyunca çalıştım. Şahmeran’ı yapmak içinse akşam 6’dan sabah 4’e kadar çalışmam gerekti. Ben aslında butik pastacılığımın yanı sıra resim heykel öğretmeniyim. Heykele olan yatkınlığım sayesinde pastaları da daha kolay yapıyorum. Şu anda bulunduğumuz ilde eğitimler veriyoruz ve 1 derste temel teknikleri almanız sağlanıyor. Her kurs gibi buda seviye olarak ilerliyor. Gelişmeniz için kendi ilginiz ve çalışmalarınız daha önemli” diye konuştu. 

Tarih, kültür ve eğitim şehri

17309704_1847623992142814_110233653165038131_n.jpg

Aynı zamanda illerin buluşması olan fuarda tüm iller güzelliklerini görücüye çıkardı. En çok ilgi gören tanıtımlar arasında Kırşehir standı bulunurken Kırşehir İl Kültür Müdür Yardımcısı Eyüp Temur “Kırşehir’in 5 bin yıllık bir tarihi var Kapadokya’nın giriş kapısı ve Anadolu’da kurulan 13 tane medeniyetin 11 tanesinde Kırşehir içerisinde bulunmuştur. Kırşehir’in 3 özelliği var tarih şehri, kültür şehri ve eğitim şehri. Kırşehir ahilik başta olmak üzere Cacabey Gök Bilim Medresesi, Aşıkpaşa’mız, Kayaşeyh’imiz, Yunus Emre’miz, Şeyh Edabali’miz ve Nasuhdede gibi çok fazla erenlerle dolu bir şehrimizdir” ifadelerini kullandı.

Erkal ERDOĞAN - Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.