AKM'de Hatay Tanıtım Günleri ziyaretçilerini bekliyor

AKM'de Hatay Tanıtım Günleri ziyaretçilerini bekliyor

Zengin mutfağıyla tanınan illerimizden Hatay’ın tüm yöresel ürünleri, AKM’de görücüye çıktı. Peki, Hatay yöresel ürünleri nelerdir? Hatay fuarında neler var? Hatay tanıtım günleri ne zamana kadar açık?

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Hatay tanıtım günleri Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tanıtım gününde Hatay’ın yöresel lezzetleri Başkentlilerle buluştu.

Hatay künefesinden kâğıt kebabına, içli köftesinden acılı ekmeğine, salçasından peynirine, sepetinden sabununa kadar yöreye özgü birçok ürünüyle beğeni topladı.

Etkinlik 4 Kasım Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.

dsc_0617.jpg

KÜNEFE İZDİHAMI YAŞANDI

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım günlerinde vatandaşların en çok ilgi gösterdiği alan yöresel lezzetler oldu.

Yöresel lezzetlerden en çok ilgi gören ise Hatay künefesi oldu.

Vatandaşlar künefenin tadına bakabilmek için adeta birbirleri ile yarıştı. Künefe için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, künefe alabilmek için izdihama neden oldu.

Künefe hakkında bilgi aldığımız künefe ustaları ise iyi bir künefenin içerisinde peynirinin ve yağının kaliteli olması gerektiğine dikkat çekti.

Fuarda 1 porsiyon künefe 10 liradan satılıyor.

dsc_0596.jpg

KÂĞIT KEBABI, İÇLİ KÖFTE, ACILI EKMEK

Etkinlikte dikkatleri üzerine çeken diğer bir lezzet ise kâğıt kebabı idi. Kâğıt kebabının dana etinden yapıldığını belirten kebap ustaları, 1 porsiyon kâğıt kebabının ise 25 lira olduğunu belirtti. Başkentlileri tanıtım gününe davet eden Hataylı ustalar, kâğıt kebabının yanı sıra, Hatay’ın içli köftesi ve acılı ekmeğinin de meşhur olduğunu söyledi.

Hatay biber salçasının kilosu ne kadar?

Hatay yöresel tatlı-acı biber salçalarıyla da ünlü bir kent olması sebebiyle fuar alanında salça şöleni yaşandı.

Yöresel salçalar hakkında bilgi aldığımız Gül Topsaç, salçaların özel olduğunu belirterek, doğal ve organik ürünler olduğuna dikkat çekti. Hatay’ın iklim şartlarının temiz olduğunu belirten Topsaç, ev yapımı salçaların lezzetinin farklı olduğunu belirtti.

Topsaç, sözlerini şöyle sürdürdü; “Salça yapımı aşamasında birkaç işlemden geçmekte. Salçayı güneşte kurutuyoruz. Ürünlerimiz doğal ürün olduğundan dolayı daha sağlıklı ve kaliteli. Ayrıca salçayı sabah kahvaltısında tüketiyoruz. Ev yapımı salça olduğundan dolayı fiyatları da ona göre belirleniyor. 1 kilo salça 20 TL.”

fatih-ozdemir.jpg

Antakya sepeti nedir?

Tanıtım günlerinde en çok ilgi gören ürünlerden birisi ise Antakya sepeti oldu. Sepetler hakkında gazetemize bilgi veren Fatih Özdemir şu ifadeleri kullandı: “Antakya sepetinin özelliği kamışındandır. Çok uzun yıllar dayanır ve sağlamdır. Sepetleri verirken evladiyelik diye bir tabir kullanırız. Bunun nedeni ise dedenin aldığı sepeti torunlar dahi kullanabilir. O kadar dayanıklıdır. Ateş ve çamur haricinde başka hiç bir şeyden etkilenmez.”

Özdemir, orta boy sepetleri bir kişinin günde 2 ila 3 tane üretebildiğini söyleyerek ortalama sepet fiyatlarının ise 30 liradan başladığını belirtti.

Akar sabunu, defne sabunu, gül sabunu, eşek sütü sabunu, bıttın sabunu...

El yapımı Hatay’a özgü doğal sabunlar hakkında gazetemize bilgi veren Abdullah Akar ise tamamen doğal olan Hatay sabunlarının meşhur olduğunu belirtti. ‘Sabunlar kendi imalatımızdır’ diyen Akar, defne, gül, eşek sütü sabunu ve bıttın sabunları hakkında bilgi verdi.

Akar, “Sabunlarımızda hiçbir şekilde katkı madde bulunmamaktadır. Tamamen doğal sabunlardır. Bıttın sabunu özellikle egzama ve kaşıntı giderici özelliği vardır. Sabuna her geçen gün ilgi artıyor. Piyasada 1 liraya sabun satıyorlar ama 1 liraya sabun olmaz. Gerçek bir sabunun maliyeti 4 liradır. Vatandaşlarımız buna dikkat etsinler” dedi.

Etkinlik 4 Kasım Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.