AKM'de düzenlenen Kahvaltı Festivali yarın akşam sona erecek
Ankara AKM'de düzenlenen 'Kahvaltı Festivali' devam ediyor. Halhalı zeytininden kuymak peynirine, Rize balından, afyon sucuğuna kadar birbirinden lezzetli yöresel kahvaltılık ürünlerin yer aldığı festival yarın akşam sona erecek.
Ankara AKM'de düzenlenen 'Kahvaltı Festivali' devam ediyor. Birbirinden lezzetli yöresel kahvaltılık ürünlerin yer aldığı festival yarın akşam sona erecek.
Türkiye’nin her bölgesinden gelen kahvaltılık ürünler Başkentliler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Dünyada sayılı yere sahip geleneksel Türk kahvaltısının çeşitli örneklerinin sergilendiği festivalde zeytinin, peynirin, pekmezin, birçok çeşidi bulunuyor. Ankaralıların kahvaltıda eksik etmedikleri Ankara simidi de Ankara Büyükşehir Belediyesi kurulan stantlarla vatandaşlara uygun fiyattan satılıyor.
Hatay yöresine ait halhalı zeytini dikkat çekiyor...
Kahvaltıların en vazgeçilmezlerinden zeytinin Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişen türleri bulunuyor. Festival alanında vatandaşların en çok ilgisini çeken ürünlerden biri de Hatay yöresine ait halhalı zeytin. Diğerlerine göre küçük yapısıyla dikkat çeken bu zeytin çeşidi lezzeti ve yağ oranıyla da diğer zeytin türlerinden ayrılıyor. Bu zeytini diğerlerinden ayıran özellikleri ise şöyle:
“Zeytinin en yağlı olduğu Kasım ayında toplanan zeytinler, geleneksel yöntemlerle tahta tokmaklarla taş üstünde kırılarak suda beklemeye bırakılır. Daha sonra salamura edilerek sofralardaki yerini alacak şekilde hazırlanır. Türkiye’nin en iyi çizik zeytinleri Ege Bölgesi’ndeki zeytinlerin yağ üretiminde kullanılması nedeniyle halhalı zeytininden yapılmaktadır.”
ERZİNCAN TULUMU TRABZON KUYMAK PEYNİRİ
Festivalde peynir çeşitleri de bir hayli fazla. 10’a yakın peynir çeşidinin sergilendiği alanda mıhlamalık dil peyniri ve Erzincan deri tulum peyniri en beğenilenler arasında. Yapımını araştırdığımız Erzincan tulum peyniri küçükbaş hayvanların sütüne maya eklenerek peynir haline getiriliyor. Daha sonra bez torbalara konularak bekletilen peynirin 10 güne yakın suyunun akması beklenir ve yöreye ait kemah tuzu eklenen peynirler deriye basılır. Belirli bir süre soğukta bekletilen peynirler daha sonra yenmeye hazır hale gelir. Bu peynir geleneksel derinin içinde durarak farklı tadı ve kokusuyla kahvaltı sofralarının yanı sıra pek çok hamur işine de lezzet katıyor. Trabzon yöresine ait mıhlamanın yapımında kullanılan yağlı dil peyniri eritilerek ve tereyağı eklenerek mıhlama yapılıyor. Bu peynirlerin kilogram fiyatları da 30 ile 40 lira arasında değişiyor.
AFYON SUCUĞU, RİZE BALI ve ÇEŞİT ÇEŞİT PEKMEZ
Kahvaltılarımızda eksik etmediğimiz sucuk da en ünlü yeri olan Afyon’dan gelen sucuklarla tanıtılıyor. Kilosu 40 liraya satılan bu sucuklar baharatları, yapımı olarak Türkiye ve dünya çapında ün kazanmış ve Ankaralılardan da yoğun ilgi görüyor. Ayder Yaylarından gelen bal ise, lezzetiyle damaklarda iz bırakırken görünümüyle de göz kamaştırıyor. Tamamen doğal ortamda üretilen ballar ahşap kaplarda sergileniyor. Türk kültüründe özellikle sabah kahvaltılarında pekmez de önemli bir yer tutuyor. Üzümden, duta kadar pek çok meyvenin pekmezi bulunurken ayrıca erik ve elma gibi meyvelerin de marmelatları bulunuyor.
YER ANKARA OLUNCA SİMİT YERİNİ ALDI
Kahvaltı festivalinin yeri Ankara olunca Ankaralıların kahvaltılarında sofralarından eksik etmediği simitleri de festivalde en çok ilgi gören ve tüketilen ürünlerden. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu stantlarda vatandaşlara uygun fiyattan simit ve çay veriliyor. Ayrıca pek çok özel Ankaralı işletme de fırınlarında yaptıkları simit ve ekmek çeşitlerini vatandaşlara sunuyor.
Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.