Ahşap ve Hat Oyma Sanatçısı Kiriş: Sanatına Çubuk’ta devam ediyor
Ahşap ve Hat Oyma Sanatçısı Mehmet Kiriş, 12 yıldır uğraştığı ve bakanlıktan ödül aldığı ahşap ve hat oyma sanatına Çubuk’ta devam ediyor. Kiriş, “Bu yolda yürümeye devam” dedi.
59 yaşındaki Ahşap ve Hat Oyma Sanatçısı Mehmet Kiriş, Kahramanmaraş merkezli depremde Malatya’daki evinin hasar görmesinden dolayı yerleştiği Çubuk’ta sanatına devam ediyor. Kiriş, Malatya’dan sonra Çubuk’ta sanatına ilgi yakalamaya çalışıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Ahşap ve Hat Oyma Sanatçısı Mehmet Kiriş, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Çubuk’a yerleşti. Malatya’daki özel atölyesinde ve resmi kurumlara bağlı olarak ahşap ve hat oyma sanatı üzerine kurslar veren Kiriş, depremden sonra yerleştiği Ankara Çubuk’ta da kurslar vermeye devam ediyor. Bakanlık tarafından ödülü olduğu ahşap ve hat oyma sanatına Çubuk’ta devam eden Mehmet Kiriş, “ Bu yolda yürümeye devam” dedi.
“SANKİ YILLARDIR BU İŞİ YAPIYORMUŞ GİBİYDİM”
12 yıl önce Malatya’da ahşap ve hat oyma sanatına hiçbir eğitim almadan başladığını belirten Mehmet Kiriş, “ Sanki yıllardır bu işi yapıyormuş gibiydim. Sanatıma başladığım 2’inci yılımda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından canlı hazine ödülü aldım. Malatya’da kendi atölyemde ve belediyeye bağlı kurslarda sanatımı öğretiyordum. İlgi çok fazlaydı. Gerçekten bu sanata gönül vermiş, yüzlerce kursiyer öğrencim vardı. Deprem nedeniyle Malatya’dan geldim. Burada da kursumuz başlayalı kısa bir süre oldu. Çubuk halkımızı haberdar etmeye çalışıyoruz. Bu sanata gerçekten gönül verenlere ulaşabilmemiz, sanatımın ve kursumun duyulması şu an çok önemli. Burada sanatıma devam ediyorum, kurslara devam ediyorum. Hem kendimi daha da ilerletmeye hem de bildiğimi Çubuk’ta öğretmeye çalışıyorum. Bu yolda yürümeye devam” dedi.
“AYAKTA TUTMAYA GÖNÜL VERDİK”
Çubuk’ta belediyeye ve Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı olarak bulundukları atölyede sanatına devam eden Mehmet Kiriş sözlerine şu şekilde devam etti; “Çubuk Belediyesi, Halk eğitim merkezi ile birlikte bu kursu açarak sanatımıza destek verdi. Kullandığımız mekan, tezgah ve kesici aletleri, temin ederek çok yardımcı oldu. Çalışmalarımızı görenlerin hayran kaldığını söylemeliyim. Çok nadir uygulanan ve ilgilenilen bir sanat olduğu için zor. Bu zorluğundan dolayı unutulmaya yüz tutmuş bir sanat. Biz bunu canlandırmaya, ayakta tutmaya gönül verdik. Para ile yapılacak bir sanat değil. Yapıyoruz ama alıcılara da ulaşmak çok zor. Hem maddi hem de manevi açıdan maliyeti de yüksek. Sabır gerektiriyor.”
“SEVENLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN HAZIRIZ”
Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kiriş, sözlerini şu şekilde noktaladı; “Sanatımızla alakalı ayağımızın tozuyla gelir gelmez, gerek Çubuk Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi ile tanıştık. Tanışmamızın ardından belediyenin yılsonu sergisine davet edildik. İlk sergimizi belediye binasının içerisinde fuaye alanında açtık. Gerek Çubuk halkı gerek yetkililer tarafından oldukça ilgi gördük ve çok beğeni aldık. İnşallah Eylül ayında Çubukabad Parkı’ndaki turşu festivalinde de açacağız, bu yönde de davet var. Sanatımızın tanıtımı ve sevenlerine ulaşmak için hazırız. Farklı yerlerden de davetlere açığız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.