Ahşap oyuncağa ilgi arttı

Ahşap oyuncağa ilgi arttı

Gazetemize konuşan 40 yıllık marangoz ve oyuncak Ustası Mustafa Atalı, “Ahşap oyuncağa ilgi artık çok fazla. İnsanlar hayatın her alanında doğala dönüş yaşıyor” dedi. 

40 yıllık marangoz ve oyuncak Ustası Mustafa Atalı, “Ahşap oyuncağa ilgi artık çok fazla. İnsanlar hayatın her alanında doğala dönüş yaşıyor” dedi. 

Gazetemize konuşan Trabzonlu ahşap oyuncak ustası Mustafa Atalı plastiğin her gün bir zararının daha ortaya çıktığını belirterek, ‘‘Plastik dokunana elektrik yükler. Çocuklardaki asabiyetin sebeplerindendir. Ancak ahşap elektriği alır’’ dedi.

Anadolu Ahileri Ankara’da buluşuyor.

dsc_0246.jpg

Türkiye’nin dört bir yanından Atatürk Kültür Merkezi’ne gelen ahiler hem Başkentlilerle hem de birbirleri ile tanışıyor.

28 Ekim’e kadar sürecek Anadolu Ahileri Büyük Buluşması etkinliğinde gazetemize konuşan Trabzonlu ahşap oyuncak ustası Mustafa Atalı bu işin baba mesleği olduğunu belirterek “2 kuşaktır ahşaba şekil veriyoruz. Ben 40 senedir atölyedeyim” dedi.

Ayrıca Mustafa usta son yıllarda ahşaba rağbetin hayli arttığını belirterek, “Plastiğin her gün bir zararı daha ortaya çıkıyor. İnsanlar artık ahşap oyuncağa yöneldi. Atölye de işleri yetiştiremediğimiz oluyor” ifadelerine yer verdi. 

dsc_0245.jpg

Sağlıklı boyalar, sağlıklı malzemeler...

Marangozluğa baba mesleği olarak küçük yaşta başladığını belirten Atalı, “İşe başlamamış babamızın marangoz olmasıyla ilgiliydi. 6 yaşında atölyeye girdik şuan 48 yaşındayım. 42 yıldır ahşaba şekil veriyoruz. Son 10 yıldır ahşap oyuncak yapıyorum. Çocukların sağlıklı oyuncakla oynamalarını sağlamak açıkçası bana daha çok keyif veriyor. Sağlıklı boyalar sağlıklı malzemeler” diye konuştu. 

dsc_0213-002.jpg

Plastik oyuncağın zararları var...

Doğal olanın her zaman sağlıklı olduğunu söyleyen Atalı sözlerine şöyle devam etti:

“Sürekli görüyorsunuz plastiğin ve o boyaların zararları ortaya çıkıyor. Plastik olunca petrol türevli bir malzemedir. Çocuk oynarken çocuğa statik elektrik yükler. Çocuklardaki asabiyetin sebeplerindendir. Ancak ahşap elektriği alır, dokunduğunuz zaman sıcaktır. Ayrıca plastik çabuk kırılır ama ahşap şimdi alın çocuğunuz büyür kendi çocuğuna bile oynatır diyebilirim. Bunlar ömürlük eserlerdir. Geçmişte bilinen bütün oyuncaklar ahşaptı. Ya da en azından metaldi.”

dsc_0208.jpg

AİLELER VE ÇOCUKLAR AYNI OYUNCAĞI OYNUYOR

Oyuncakların kuşakları birbirine bağladığından bahseden Atalı, “Ahşap oyuncağın bir özelliği de kuşakları birbirine bağlıyor. Aileler geldiklerinde çocuklardan daha çok ilgi duyuyor oyuncaklara. Çünkü bunlarla oynamış ve içindeki o çocuksu duygu tekrar ortaya çıkıyor. Aileler çocuklara bu oyuncakları aldığında beraber oynayabiliyor. Topacın dönerken ailelerin duyduğu heyecanı bir görseniz gerçekten büyük keyif alırsınız” sözlerine yer verdi. 

ÇOCUĞUN HAYAL DÜNYASI GELİŞİYOR

Ahşap oyuncakların çocukların zihin dünyasını da geliştirdiğine dikkat çeken Atalı, “Çocuğun hayal dünyasını geliştiriyor. Doğal bir şeyin örnek veriyorum ağacın damarlarını görüyor. Çocuğu düşünmeye sevk ediyor. Ve yeni bir şeyler yapabilirim diyor. Fakat plastik böyle değil. Ona gösterilen bir içerik var ve onunla hapsoluyor. Çocuğun eline bir ahşap oyuncak verin ve onu boyamasını isteyin. Çocuk gönlünce onu boyar değiştirir ve bir şey üretmenin keyfine varır. Plastik bir araba alacağınıza dört tahtaya birer gazoz kapağı taksanız çocuk onu araba gibi hayal eder ve zihin yapısı gelişir.” 

dsc_0199.jpg

İLGİ ÇOK ARTTI

Son yıllarda ailelerin ahşaba yöneldiğini söyleyen Atalı, “Son birkaç yılda ilgi inanılmaz şekilde arttı. Atölyede çoğu zaman oyuncak yetiştiremiyoruz. Aileler artık bilinçleniyor ve çocuklarına tablet, telefon, plastik oyuncaklar yerine zihinlerini geliştiren ahşap oyuncaklar alıyor. Çok eskiden ilgi vardı sonra endüstri gelişti ilgi düştü fakat şimdi de bu zararlar ortaya çıktığı için ahşap tekrar değerlendi. Doğala dönüş var hayatın her alanında. Bu durum da bizi mutlu ediyor” dedi.

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.