Ahmet Koç: Dernekler, köprü görevi görüyor

Ahmet Koç: Dernekler, köprü görevi görüyor

Yozgatlı Dernekler Federasyonu Başkanı Ahmet Koç, derneklerin Anadolu illerine yapılan yatırım ve teşviklere aracı olduğunu belirterek, “Biz burada köprü görevi görüyoruz” dedi.

Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Koç gazetemize konuştu.

İlk olarak Ankara'da kaç Yozgatlı var? sorusunu cevaplayan Koç, gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Ankara’da 600 binin üzerinde Yozgatlı bulunduğunu belirten Koç, derneklerin Anadolu illerine yapılan yatırım ve teşviklere aracı olduğunu, bunun sonucunda da Anadolu illerindeki mevcut nüfusun korunduğunu ve büyükşehirlere göçün engellediğini belirtti.

Koç, derneklerin zayıflayan hemşericiliği geliştirdiğini de belirterek, “Dernekler sayesinde hemşeriler birbirleri ile yardımlaşma ve dayanışma içerisine giriyor. Biz burada köprü görevi görüyoruz” dedi.

GÖÇÜ ENGELLEMEK İÇİN YATIRIMLAR ARTIRILMALI

Koç resmi rakamlara göre, Başkent’te 397 bin, resmi olmayan rakamlara göre ise 600 binin üzerinde Yozgatlı yaşadığını belirterek; dernekler ve federasyonlar olarak büyükşehirlere olan göçü engellemeye çalıştıklarını, mevcut illerdeki nüfusu korumaya çalıştıklarını belirtti.

Yozgat'ın ihtiyaçları neler?

Bunu yapabilmek için ise nüfusu az olan şehirlerde sosyo-ekonomik hayatın canlandırılması gerektiğini belirten Koç, Yozgat’ı örnek vererek şu ifadeleri kullandı: “Büyükşehirlere göç veren şehirlere kalkınma ajansları tarafından yapılan yatırımların teşvikleri iyileştirilmeli. Bu teşviklerde vatandaşa iyi bir şekilde anlatılmalı. Sulama alanları artırılmalı, şehrin doğal kaynakları kullanıma sunularak turizme dönüştürülmeli ve organize sanayiler geliştirilmeli.”

DERNEKLER ZAYIFLAYAN HEMŞERİCİLİK DUYGULARINI GÜÇLENDİRİYOR

Koç, büyükşehirlerdeki hemşerilik ilişkilerini ise günümüzde dernek ve federasyonların yaşattığını geçmiş dönemlerde bu kültürün gecekondu mahallerinde sürdürüldüğünü belirtti.

Koç, “Büyükşehirlerde gecekondulaşmalar hemşericilik dayanışmasını güçlendiriyordu. Başkentte her mahallede farklı bir ilin nüfusu daha ağır basıyordu. Kentsel dönüşüm ve dikey yapılaşma ile birlikte ortak kullanım alanları azaldı. Buna bağlı olaraktan hemşericilik duygularında zayıflama meydana geldi. Bu zayıflamayı da gidermek için ise dernekler ortaya çıktı” dedi.

KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ

Derneklerin insanları hem iyi günlerinde hem kötü günlerinde bir araya getirdiklerini söyleyen Koç, dernekler sayesinde hemşerilerin birbirleri ile yardımlaşma ve dayanışma içerisine girdiklerini belirtti.

Koç, “İnsanlar büyükşehirlerde dernekler aracılığı ile bir araya geliyorlar. Bu dayanışma sayesinde kendi memleketlerindeki köylerinin ihtiyaçlarını gideriyorlar. Köylerine ağaçlandırma yapıyorlar, köylerindeki okulların ihtiyaçlarını gideriyorlar vb. gelişimine katkıda bulunuyorlar. Biz burada köprü görevi görüyoruz” diye konuştu.

DERNEKLER YATIRIMA ARACI OLUYOR

Yozgat, Çorum, Çankırı gibi illere yatırımların artırıldığı takdirde, göçün engelleneceğini söyleyen Koç, büyükşehirlerin kapasitesinin artık dolduğunu belirtti.

“Yapılan yatırımlara dernekler de aracı oluyor” diyen Koç, “Biz Yozgat’a turizm haritasını çıkarması için TÜRSAB’ı  götürdük. Gezilecek, görülecek yerlerini tanıttık. Yozgat’a yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Başka bir örnek daha verecek olursak 144 tane iş adamını Sorgun’a götürdük ve 2 gün ağırladık. Valilik öncülüğünde gerçekleşen bir uygulamaydı. Biz sadece aracıyız. Bu sayede iş adamları yatırım yapmaya karar verdi. Dernekler sayesinde Anadolu illeri yatırım alıyor” ifadelerini kullandı.

Ankara Sivas Hızlı treni ne zaman bitecek? Yozgat'a havaalanı yapılacak mı?

Ankara-Yozgat-Sivas hızlı tren projesinin tamamlanmasını, Yozgatlıların sabırsızlıkla beklediklerini söyleyen Koç, projenin 2019 yılında bitirilmesini umduklarını söyledi. Bunun yanı sıra Yozgat’a havaalanı yapımının yatırımlar listesine alındığının müjdesini de verdi.

Bu yatırımların dışında talep listelerinin ilk başında Yozgat’ın ekonomisinin güçlendirilmesi geldiğini belirten Koç, “Yapılan bu yatırımlar; mesire alanları, tarihi kültürel alanlar, tarım ve yer altı kaynakları yer üstüne çıkarılarak, getirisi yüksek ürünler üretilerek güçlendirilmeli ki yapılan yatırımlar artı bir değer kazansın. Buna örnek olarak ta bozkırın ortasında Yozgat’ta gümüş balığı üretilerek yurt dışına ihraç ediliyor. Bu güzel bir örnektir“ dedi.

SORUNLARIMIZI BİLEN ADAYLAR İSTİYORUZ

Yaklaşan yerel seçimler için de açıklamalarda bulunan Koç, “Ankara’dan bir ilçeden Yozgatlı bir aday muhakkak çıkaracağız. Mikro milliyetçilik yapmıyoruz. İstediğimiz, insanlarımızla hemhal olmuş, insanlarımız içerisinde yetişmiş, sorunlarımızı bilen, çok rahatlıkla kapısını çalıp dertlerimizi anlatabileceğimiz belediye başkanları istiyoruz” dedi.

ANKARA’YI TANIYAN KİŞİLER ADAY GÖSTERİLSİN

En büyük sorunlardan birinin tanınmayan adayların seçmenin önüne konulması olduğunu söyleyen Koç, “Vatandaşın istediği adaylar önümüze getirilsin. Vatandaşın tanıdığı, bildiği adaylar önümüze getirilsin. İhtiyaçları başkentliler biliyor.  Bu yüzden bize hizmet edecek kişileri de bizler seçmeliyiz. Partiden atama yapar gibi başkan adayları seçmenin önüne getirilmesin. Ankara’yı tanıyan insanlar aday gösterilsin ki, ulaşımda, alt yapıda vb. sorunlar çözülsün. Kısacası hizmetine güvenebileceğimiz, kefil olabileceğimiz adaylar aday olarak gösterilsin” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.