Ahlat’tan Anadolu’ya uzanan tarih

Ahlat’tan Anadolu’ya uzanan tarih

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ahlat’ta bulunan Selçuklu Mezarlığı’nı ziyareti hakkında paylaşımda bulundu. Bakan Göktaş: Bu toprakları bizlere vatan kılan ecdadımızın ruhu şad, mekanı cennet olsun

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, resmi Twitter hesabı üzerinden Selçuklu Mezarlığı’nı ziyareti hakkında fotoğraflar paylaşarak açıklamada bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, konu ile ilgili , "Anadolu'nun ebedi vatanımız olarak tescilinin 952. yıl dönümü için geldiğimiz Ahlat’ta Selçuklu Mezarlığı’nı ziyaret ettik. Bu toprakları bizlere vatan kılan ecdadımızın ruhu şad, mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere Ahlat’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı ziyaret etti.

AHLAT SELÇUKLU MEZARLIĞI TARİHÇESİ

22-001.jpg

İslam dünyasının en büyük mezarlıklarından biri olan Selçuklu Mezarlığı’nda XII. Yüzyıl ile XVI. Yüzyıllar arasında Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlı ve Osmanlı Dönemine ait, çeşitli tiplerde 8169 mezar taşı bulunmaktadır. Ayrıca Selçuklu Mezarlığı’nda ortaya çıkarılmış 7 adet akıt bulunmaktadır.

Tarihin önemli kaynakları arasında yer alan mezar taşları ait oldukları toplumların inançlarını, sanat anlayışlarını, sosyal ve kültürel yapılarını yansıtırlar. Mezar taşları Türklerin yerleşme ve yayılma alanlarını göstermesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

Mezar taşları Orta Asya ile Anadolu arasındaki köprüyü gösteren önemli belgelerdir. Türkler, Anadolu’ya geldikten sonra Orta Asya’daki bu mezar kültürünü İslami dönemde de devam ettirmişler ve İslami unsurları da ekleyerek yeni bir sentez oluşturmuşlardır.

31.jpg

Ahlat’taki Selçuklu mezar taşları ile Orhun Abidelerinin benzerliği Orta Asya Türk kültürünün Ahlat’ta devam ettiğini ve bu kültürün burada kalmayıp Ahlat’tan Anadolu’ya yayıldığını göstermektedir. Ahlat’taki 900 senelik bu abideler, Anadolu ile Orta Asya arasındaki bağı açıkça ortaya koymaktadır.

Mezar taşları, iskisadi hayatın geliştiği dönemlerde abidevi ölçülerde ve daha tezyinatlı olarak yapılmıştır. İktisadi hayatın ve siyasi istikrarın bozulduğu dönemlerde, ölçülerde küçülme ve tezyinatta basitleşme ortaya çıkmıştır. Bu durum, Ahlat’ın siyasi ve ekonomik hayatında görülen dalgalanmalar hakkında bilgi vermektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.