Ahilikte önemli ritüellerden şed kuşanma töreni gerçekleştirildi

Ahilikte önemli ritüellerden şed kuşanma töreni gerçekleştirildi

Gençlik Spor Bakanlığı ile Kepenk Spor Kulübü, meslek liseli öğrencilere yönelik Ahiliği tanıtma atağı başlattı. Bu çalışmalar kapsamında, Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Ahiliğin önemli ritüellerinden olan şed kuşanma töreni gerçekleşti.

Anadolu’nun en köklü geleneklerinden biri olan Ahiliğin, özellikle ileride meslek sahibi olacak meslek lisesi öğrencilerine tanıtılması, çeşitli programlarla devam ediyor.

Bunlardan biri de dün Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı.

Ahiliğin en önemli ritüellerinden biri olan şed kuşanma yani kalfalıktan ustalığa geçiş töreni tiyatro sanatçıları tarafından temsili şekilde canlandırıldı. 

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programa, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, ESDER ve Kepenk Spor Kulübü Başkanı Mahmut Çelikus, ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney katıldı.

screenshot_2-015.jpgBUNLAR BİZİM KÖKENLERİMİZ

Öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, geleneğimizin bir parçası olan bir değerlerin günümüzde maalesef yozlaştığına dikkat çekerek, “Ahilik bizim medeniyetimizin, köklerimizin, geçmişimizin içinden bir yansımadır. Bir usta, bir kalfalık nasıl meydana geliyor daha önemli o kişiye nasıl bir esnaf olunur, nasıl tüccar olunur bunları öğütlüyor. İşte bu öğütler haram yememek, komşu siftah etmemişken kendisi yapmışsa, müşteriyi ona göndermek, doğru olmak toplumu bir arada tutuyor ve huzurlu kılıyor. Günümüzde küreselleşen dünyada bize kapitalist sistemin bize dayattığı değerlerle yitirdiğimiz temel unsurlar işte ahiliğin bu değerleri. Burada verilen öğütler tüm pozisyonlarda çalışan insanlar için geçerlidir.”

KALFALIKTAN USTALIĞA GEÇİŞ ŞED KUŞANMA

Ahiliğin en önemli ritüellerinden biri olan şed kuşanma töreni tiyatro sanatçıları tarafından öğrencilere, temsili olarak canlandırıldı. Bir kalfanın ustalığa geçişi için mutlaka şed kuşanması gerektiği anlatıldı.

Ayrıca Ahi şeyi tarafından kalfanın ustalığa geçişi esnasında dua ederek kalfaya, doğruluktan, dürüstlükten ayrılmama, harama yanaşmama, eline beline diline hakim olma gibi telkinlerde bulunması da sergilendi.
Törenin sonunda kalfanın onu yetiştiren ustasından helallik alması ve ahi şeyhinin kalfaya kuşak giydirmesi canlandırıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.