Ahilik Haftası kutlamalarında şet / şed kuşanma gösterisi

Ahilik Haftası kutlamalarında şet / şed kuşanma gösterisi

Kırşehir merkezli bir yardımlaşma geleneği olan Ahilik, ülke genelinde çeşitli illerde kutlanmaya devam ediyor. Ahilik Haftası kapsamında Kayseri’de şet kuşanma gösterisi düzenlendi. Peki şet - şed kuşanma nedir?

Kırşehir merkezli bir yardımlaşma geleneği olan Ahilik, bu hafta ülke genelinde çeşitli illerde kutlanmaya devam ediyor. Ahilik Haftası kapsamında Kayseri’de şet kuşanma gösterisi düzenlendi. 

( Peki şet kuşanma nedirŞed kuşanma, Ahilikte, kalfalıktan ustalığa geçiş için düzenlenen törene verilen addır. )

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanında çelenk sunumu ile başlayan Ahilik Haftası kutlamaları, Kayseri Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (KESOB) üyelerinin Vali Süleyman Kamçı'yı makamında ziyaret etmesi ile sürdü.
Kutlamalar, Ahi Evran-ı Veli'nin Kayseri'de yaşadığı dönemde zaviye olarak kullandığı ve restorasyonla müzeye çevrilen Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi önünde düzenlenen törenle devam etti.
Törende konuşan Vali Kamçı, Ahilerin oluşturduğu ekonomik sistemle çalışmayı, adaleti ve kaliteli insan yetiştirmeyi prensip edindiklerini kaydetti. 
Ahiliğin Kayseri için önemli olduğunu ifade eden Vali Kamçı, esnaf ve sanatkarların devletin bekası ve ülkenin gelişmesi için en önemli temel unsurlardan olduğunu söyledi. 

KESOB Başkanı Ahmet Övüç ise Ahilik teşkilatının Türklerin Anadolu'da kök salmasında önemli rol aldığının altını çizdi. 

Başkan Övüç ayrıca Ahiliğin yüzyıllardır kardeşliği ve birliği öğütlediğini belirtti. 

Etkinlikte, Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi'nde görevli öğretmenler de "şet kuşanma" törenini sergiledi. Ahilikte, kalfalıktan ustalığa geçişi anlatan temsili şet kuşanma, vatandaşlarca ilgiyle izlendi.

Ahilik Haftası kapsamında "Yılın Ahisi" seçilen 57 yıllık terzi Mustafa Barut'a kaftan giydirilerek plaket verildi.
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.