Ağız kokusu sorunu şikayetleri artıyor: Tek çare düzenli bakım
Ağız kokusundan kurtulmak için düzenli bakımın şart olduğunu söyleyen Uzman Diş Hekimi Serkan Aktuna,” En çok şikâyetlerden birisi ağız kokusu. Sebeplerine baktığımız zaman yetersiz fırçalama veya düzenli olarak doktora gitmeme olduğunu görüyoruz” dedi.
Oldukça sık görülen ve kişiyi rahatsız eden ağız kokusundan kurtulmak için düzenli bakımın şart olduğunu söyleyen Uzman Diş Hekimi Serkan Aktuna, "En çok şikâyetlerden birisi ağız kokusu. Sebeplerine baktığımız zaman yetersiz fırçalama veya düzenli olarak doktora gitmeme olduğunu görüyoruz” dedi. Ağız kokusunun birçok sebebinin olabileceğine değinen Uzman Diş Hekimi Serkan Aktuna, ağız kokusunun sebepleri ve çözümleri ile ilgili gazetemize bilgi verdi.
6 AYDA BİR DİŞ KONTROLÜ ŞART
6 ayda bir diş kontrolüne gitmenin oldukça önemli olduğunu dile getiren Uzman Diş Hekimi Serkan Aktuna, “En çok şikâyetlerden birisi ağız kokusu. İnsanların diş hekimlerine geliş sebeplerden biri de ağız kokusu oluyor. Bunların nelerden kaynaklandığını değerlendirdiğimiz zaman çoğunlukla yetersiz fırçalama veya düzenli olarak doktora gitmeme olduğunu görüyoruz. Vatandaşların normalde 6 ayda bir diş kontrolüne gitmeleri gerekiyor. Fakat sorunun son aşamasına kadar doktora gitmeye direniyorlar. Bunun sonucunda ağızda diş taşları oluşuyor. Diş taşları da genel olarak diş eti enfeksiyonuna sebep oluyor. Diş eti enfeksiyonu kanama yapıyor ve diş kemiklerinde kayba neden oluyor. Kayıp oluştukça daha fazla yiyecek birikiyor. Ağızda ne kadar yiyecek birikirse ne kadar kanama olursa o kadar koku oluşuyor” şeklinde konuştu.
DÜZENLİ AĞIZ BAKIMI ÖNEMLİ
Diş eti bakımının ağız kokusunda oldukça önemli olduğunu söyleyen Aktuna, “Bu tip durumlarda biz genelde hastaların ağızlarına genel olarak bakıyoruz. Diş etlerinin durumunu inceliyoruz. Diş etlerine batıktan sonra diş taşlarını temizliyoruz. Bu kanama başlangıçta olsa da sonrasında daha sonrasında fırçalamayla o eski enfekte halinden sıkı, sağlıklı haline geliyor. Kanamalar bir noktadan sonra azalmaya başlıyor. Günde sadece 2 kez fırçalama yeterli olmuyor. Dişlerin ara düzeylerin temizlemeleri bu noktada oldukça önemli. Dişlerin aralarındaki mesafelere bağlı olarak çok geniş boşluklarda ara yüz fırçaları öneriyoruz. Eğer dişlerin araları sıkıysa, diş etlerinde problem varsa o zaman diş ipi veya ağız duşları kullanmaları daha uygun olacaktır” sözlerini kullandı.
DİĞER BİR SEBEP ‘ÇÜRÜKLER’
Ağız kokusuna yetersiz fırçalama ve düzenli olarak doktora gitmemenin sebep olduğu söyleyen Aktuna, diğer bir nedenin ise çürük dişler olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Ağız kokusunun bir diğer nedeni ise çürüklerdir. Eğer hasta doktora uzun süredir gitmiyorsa bu çürüklere bağlı olarak o bölgede yiyecekler kalıyor olabilir. O süreçten sonra tabi ki ağız duşları da hiçbir işe yaramaz. Bu tip durgunlarda aldığımız filmlerle, röntgenlerle hastaların çürüklerin tedavi edip diş etlerinin aralarındaki problemleri giderip sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Tabi bu süreçten sonra doktor kontrolünü elden bırakmamak şart. Doktor kontrolü olmadan dişlerde mutlaka taş oluşumu oluyor. O nedenle düzenli olarak doktor gözetimi altında olmak oldukça önemli.”
“FIRÇALAMA SÜRESİNİ KISA TUTMAMAK GEREKİYOR”
Ağız kokusunu tetikleyen unsurlardan bahseden Aktuna, “Ağız kokusunu önlemek için doktor kontrolü dışında dişleri düzenli fırçalamak oldukça önemli bir nokta. Çoğu insan bu konuda oldukça tembel. Fırçalama süresini kısa tutmamak gerekiyor. Bunların dışında gargara kullanımını da tercih edebilirler. Alkol, tütün gibi zararlı maddelerde ağız kuruluğu yapabileceğinden dolayı bunların kullanımından da kaçınmakta fayda var. Ağız kokusu konusunda beslenme düzeni de oldukça önemlidir. Sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler ağızdaki var olan kokuyu arttırabilir veya koku oluşumuna sebep olabilir. Yeterli miktarda su tüketerek ağız kokusunu birazda olsa aza indirebilirsiniz” sözlerine yer verdi.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.