Ağaçlar budanmaya başlandı

Ağaçlar budanmaya başlandı

Şubat ayı itibari ile ağaç gençleştirme ve budama dönemine girildi. Başkent’te bulunun birçok kamu binasının bahçesinde budama çalışmaları yapıldı. Bu yolla, ağaçta kuvvetli dalların çıkmasına zemin hazırlanıyor.

Kış aylarında yapılan ağaç budaması için genellikle ocak şubat ayları seçilir. Ağaçlar kışın yapraklarını döker ve çiçek açmaz. Bu dönem budama için uygun bir dönemdir. Ağaçların dinlenme zamanı olarak bilinen bu dönemde yapılan budama işlemine kış budaması denilmektedir. Ankara’da birçok bakanlığın bahçesindeki ağaçlara kış budaması çalışmaları başladı. Habervaktim olarak Başkent’teki ağaç budama çalışmalarını görmek üzere Kültür Bakanlığı bahçesini gittik. Budama ve gençleştirme çalışmaları yapan ekipler ağaçların yaşam süresini uzatmak ve çevre düzeni için bu işlemi gerçekleştirdiklerini söylediler.

AĞAÇLAR GENÇLEŞİYOR
Ağaçların yapraklarını döktüğü kış aylarının budama işlemi için en uygun zaman olduğunu belirten uzmanlar buna kış budaması denildiğini söylüyor. Başkent’te bulunun birçok kamu binasının bahçesinde ağaçlar bulunuyor. Bu ağaçlar çevreye güzellik katarken hayatımız için vazgeçilmez olan oksijeni üretiyor. 
Kültür Bakanlığı bahçesinde bulunan ağaçlarda budama çalışmaları yapıldı. Ekipler yaptıkları budamanın kış budaması olduğunu belirterek bunun bir gençleştirme çalışması olduğunu söyledi. Gençleştirme budamasının ağaç için faydalı olduğunu, ağacın ömrünü uzattığını ve kuvvetlendirdiğini dile getirdiler. Ağaca hayati dokunuşlar yapan uzmanlar çevre düzenini de göz ardı etmiyor. Kültür Bakanlığı bahçesinde budama yapan ekipler demir korkuluklarından kaldırıma sarkan dalları da keserek çevre düzeninin gözetiyor.

Demir korkulukları aşarak kaldırıma uzanan dallar vatandaşın geçişine engel oluşturuyor ve düzensiz bir görüntü oluşturuyor. Çevre düzenini sağlamak ve insanları zor durumda bırakmak istemeyen ekipler düzeni bozan dalları usulünce buduyorlar. Bununla birlikte kamu binalarında bulunan birçok güvenlik kamerası uzayan ağaç dalları tarafından zarar görüyor. Kameraların görüş alanı kapanıyor veya ağaç teması ile zarar görebiliyor. Kameraları engelleyen dallar ekipler tarafında budanarak oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmiş oluyor.

KIŞ BUDAMASI NEDİR?
Ağaç budaması kış ve yaz olmak üzere senede iki defa yapılmaktadır. Kışın yapraklarını döken ağaçlar bahara kadar dinlenme dönemine girer. Bu dönemde yapılan budamaya kış budaması adı verilmektedir. Akdeniz gibi ılık kışın ılık geçtiği bölgelerde kış boyunca budama yapılabilirken, İç Anadolu gibi kışın sert geçtiği bölgelerde kış budaması genellikle Şubat ayı içerisinde yapılır. Kış budaması ile ağaçların yaşlı kısımları alınarak gençleştirme budaması yapılır. Ağaçların gereksiz yerlerinden çıkan sürgünler de kesilerek ağaçtaki kuvvetin gereksiz dağılımı önlenmiş olur.

Böylece ağaç kuvvetlendirilmiş ve ömrü uzatılmış olur.
Gençleştirme budaması sırasında kurumuş dallar, üst üste binerek karmaşıklaşmış dallar kesilir. Bundan sonra ağaçta kuvvet ısrafı oluşturacak gereksiz görülen dallarda budama yapılır. Böylece ağaçta kuvvetli dalların çıkmasına zemin hazırlanmış olur. gençleştirme budaması yapıldıktan sonra buralarda çift katlı sürgünler oluşabilir. Bu durumda sürgünlerden bir tanesi atılarak diğerinin kuvvetli ve dengeli büyümesine imkan sağlanır. Böylelikle ağaçta sağlıklı ve dayanıklı dallar meydana gelir.

HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.