AB-Türkiye ticareti tehlikede: Avrupa, Güney Amerika ülkeleri ile görüşüyor

AB-Türkiye ticareti tehlikede: Avrupa, Güney Amerika ülkeleri ile görüşüyor

Avrupa Birliği, Mercosur ülkeleri (Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay) ile tüm zamanların en büyük ticaret anlaşması için masaya oturmaya hazırlanıyor. Müzakerelerin olumlu sonuçlanması durumunda AB ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi daralabilir.

AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği müzakereleri sürerken, Avrupa Birliği'nin Güney Amerika ortak pazarı Mercosur ülkeleri (Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay) ile yapmayı planladığı kapsamlı ticaret anlaşması, Türkiye'nin ekonomik dengelerini riske sokabilir.

1-001.jpg

715 MİLYON KİŞİ ETKİLENECEK

Yetkililer bu anlaşmanın Türkiye'nin AB ile olan ticaret hacmini azaltabileceğinden endişeli.

AB-Mercosur ticaret anlaşması başarılı bir şekilde tamamlanırsa, gümrük tarifeleri ortadan kalkacak ve ticari engeller azalacak. Yaklaşık 715 milyon insan için ortak bir ekonomik bölge oluşturulacak.

2-001.jpg

TİCARET HACMİ ENDİŞESİ

Anlaşma başlıkları Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği müzakerelerinin bir parçası olan kamu ihalelerine katılım konusunu da içeriyor. Sağlık sektörü gibi belirli istisnalar dışında, AB-Mercosur ticaret anlaşması Türkiye'nin AB ile olan ticaret hacmini sınırlayabilir.

AB, Çin'e olan ekonomik bağımlılığını azaltma çabaları kapsamında Vietnam ile serbest ticaret anlaşması imzalamıştı. Anlaşma sonrasında Vietnam'ın AB'ye olan ihracatının yüzde 50 oranında arttığı gözlemlendi. Mercosur ülkeleri ile yapılacak anlaşmanın da benzer bir etkiye sebep olabileceği öngörülüyor.

3-001.jpg

TÜRK YETKİLİLER DÜŞÜNCELİ

Bir diğer önemli nokta ise AB'nin, Çin'e karşı stratejik bir hamle olarak adlandırılan "friendshoring" politikası. Bu kapsamda AB'nin Mercosur ülkelerine yönelik yatırımlarının artması bekleniyor.

Vietnam örneğinde olduğu gibi bu yatırımların sonucunda Mercosur ülkelerinden AB'ye olan ihracatın artması muhtemel. Türkiye'nin AB'ye olan ihracatında kritik rol oynayan sektörlerin, söz konusu ticaretin gölgesinde kalma ihtimali endişeleri arttırıyor.

Türk yetkililer AB-Mercosur ticaret anlaşmasıyla ilgili gelişmeleri yakından izliyor. Rekabet gücünü korumak adına gerekli önlemler ve diplomatik seçenekler masada.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.